Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä katsoo, että nais- ja miesparien jättäminen kirkollisen vihkimisen ulkopuolelle on yhdenvertaisuuslain hengen vastaista. Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi tiistaina asiaa koskevan tiedotteen.
Kirkko käsittelee avioliittokysymystä tiistaina käynnistyneessä kirkolliskokouksessa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu kevätistuntoonsa Turun kristilliselle opistolle 2.–5.5.2017.
Pimiän mukaan kirkolla on viranomaisena ja työnantajana velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta myös seksuaalivähemmistöjen osalta.
Pimiä katsoo olevan mahdollisesti syrjivää, kun kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat eivät vuokraa tilojaan samaa sukupuolta olevien vihkimisen jälkeiseen hääjuhlaan.
- Yhdenvertaisuuslaki ei ulotu uskonnonharjoitukseen. Vihkimisen jälkeistä hääjuhlaa ei kuitenkaan voi pitää uskonnonharjoituksena. Seurakunnat eivät siten voi vuokrauskäytännöissään toimia seksuaalisen suuntautumisen tai muunkaan henkilöön liittyvän ominaisuuden perusteella syrjivästi, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.
Kirkolliskokouksessa on keskusteltavana esimerkiksi edustaja-aloite, joka koskee avioliittokäsityksen laajentamista. Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous ryhtyisi valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkollisen avioliittoon vihkimisen sallimiseksi myös samaa sukupuolta oleville pareille. Aloitteen mukaan yksittäiselle papille jäisi oikeus kieltäytyä toimituksesta, jos se on vastoin tämän omaa avioliittokäsitystä.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoo kirkon etsivän keinoa mahdollistaa nais- ja miesparien vihkiminen – kirkolla velvoite edistää yhdenvertaisuutta
Tiistaina alkavan kirkolliskokouksen asialistalla myös samaa sukupuolta olevien avioliitot