ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tiistaina alkavan kirkolliskokouksen asialistalla myös samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 01.05.2017 17:50 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan istuin on Turussa. Turun tuomiokirkkoa kutsutaan Suomen kansallispyhäköksi.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu kevätistuntoonsa Turun kristilliselle opistolle 2.–5.5.2017. Kirkolliskokouksessa on keskusteltavana esimerkiksi edustaja-aloite, joka koskee avioliittokäsityksen laajentamista.

Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous ryhtyisi valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkollisen avioliittoon vihkimisen sallimiseksi myös samaa sukupuolta oleville pareille. Aloitteen mukaan yksittäiselle papille jäisi oikeus kieltäytyä toimituksesta, jos se on vastoin tämän omaa avioliittokäsitystä.

Helmikuussa laaditun aloitteen takana on 15 kirkolliskokousedustajaa Oulun, Lapuan, Kuopion, Tampereen, Mikkelin ja Porvoon hiippakunnista.

Kirkon tiedotteen mukaan aloitteesta käydään lähetekeskustelu täysistunnossa todennäköisesti keskiviikkona tai jo tiistaina. Lähetekeskustelussa päätetään, mihin valiokuntaan aloite lähetetään valmisteltavaksi. Aloite voidaan tiedotteen mukaan myös hylätä keskustelun päätteeksi ilman, että sitä lähetetään valiokuntaan.

Läpi mennäkseen kolmen neljäsosan kirkolliskokousedustajista pitäisi hyväksyä aloite. Edustajia on yhteensä 109. Tällä hetkellä evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole kirkolliskokouksen päätöstä myöskään avioliittoon vihkimisen rajaamisesta vain naisen ja miehen välille. Asiaan ole myöskään olemassa yksiselitteistä lainsäädännöstä johdettavaa kantaa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Joko Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti homojen yhtäläinen vihkiminen tai kirkko ja valtio täysin toisistaan eroon ja ei senttiäkään julkista rahaa kirkolle.

Päätös on nyt kirkon: joko järjestäytyneen kirkon loppu tai homojen yhtäläinen vihkiminen kuten muissa pohjoismaissa.
  ._. • 02.05.2017 14:31
"Päätös on nyt kirkon"

Onneksi aivan näin epädemokraattisesti asiat eivät valtiossamme ole.

Mikäli Helsingin tuomiokapituli päättää antaa Kai Sadinmaalle sanktion, on asiasta mahdollista tehdä kirkollisvalitus hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus voi muuttaa tuomiokapitulin päätöksen demokratian lakien mukaiseksi (tai palauttaa kantelu tuomiokapitulin käsiteltäväksi niin kauan, että demokratian mukainen päätös syntyy). Tänä aikana Sadinmaa saanee jatkaa pastorina eli myös jatkaa samansukupuolisia vihkimisiään. Sama prosessi on mahdollista kaikkien pappien kohdalla, joita tuomiokapitulit meinaavat rangaista.

Toinen vaihtoehto on, ettei Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli rankaise Kai Sadinmaata. Tällöin Ev.lut. kirkko on käytännössä tullut hyväksyneeksi samansukupuolisen avioliittoon vihkimisen.

Vähän harmi, että tämä taistelu on jo voitettu, eikä samansukuolisesta avioliitosta taida oikein enää olla katalyytiksi valtion ja kirkon lopulliselle erottamiselle. Pieni toivo on siinä, että ev.lut. kirkko (ja ortodoksinen) päättää itse erota Suomen valtiosta, joka olisi ainoa tapa estää hallinto-oikeuden puuttumisen päätöksiinsä.

Kai Sadinmaasta tehtyä kantelua olisi pitänyt käsitellä tuomiokapitulissa 26.4., onko kenelläkään tästä tarkempaa tietoa?

www.kaleva.fi
  Yesman • 02.05.2017 17:32
Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin ratkaisu tietysti luo käytännön vain Helsingin hiippakuntaan, ei koko evlut-kirkkoon.
  smo • 04.05.2017 09:51
Ei, koska a) koko Suomen alueelta voidaan tulla Helsingin hiippakunnan kirkkoihin vihittäväksi ja b) ylläoleva shakki-matti voidaan tarvittaessa suorittaa jokaisessa hiippakunnassa erikseen.

Olettaen toki, että ensin Helsingin hiippakunnalla ja sitten demokratiallamme ja sen hallnto-oikeudella on munaa. Pahoin pelkään, että tämä asia ainakin yritetään suomalaiseen tapaan hyssytellä harmaalle alueelle. Eli hiippakunnat viivyttelevät rangastusten antamisen kanssa. Mutta ei siinäkään tavallaan mitään, koska esim. Kai Sadimaa vain jatkaa vihkimisiään tuossa tapauksessa ev.lut. pappina.

Kaiken kaikkiaan tämä suhmurointi on /c:stä. Edelleenkin kaikin puolin munakkain ratkaisu olisi, että ev.lut. kirkko pitää linjansa ja eroaa demokratiastamme.
  Yesman • 05.05.2017 16:39
www.aamulehti.fi

" –Oletan, että tässä ollaan nyt sanktiolinjalla, kun kirkkolain mukaan mennään, Sadinmaa kommentoi tuoreeltaan tuomiokapitulin kokouksen jälkeen.

Hän on myös aiemmin todennut Lännen Medialle, että jos tuomiokapituli antaa hänelle rangaistuksen, hän valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen."
  Yesman • 22.05.2017 20:51
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy