Kysely: Saksassa kolme neljästä hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Saksassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on keskusteltu pitkään, mutta toistaiseksi asia ei ole edennyt. Syksyllä 2017 on luvassa vaalit.

Saksalaisista 75 prosenttia olisi valmiita antamaan samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden solmia avioliitto samoin oikeuksin kuin eri sukupuolta olevat parit.

Asia käy ilmi Bild an Sonntag -lehden teettämästä kyselystä, johon haastateltiin noin 500 henkilöä.

Vastaan yhtäläistä avioliitto-oikeutta oli 20 prosenttia vastaajista. Kantaansa ei osannut tai halunnut sanoa viisi prosenttia vastaajista.

Vuoden 2015 Eurobarometrin mukaan saksalaisista 66 prosenttia katsoo, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden pitäisi olla voimassa kaikkialla Euroopassa, kun 29 vastustaa ajatusta. Samana vuonna tehdyn toisen (YouGov) selvityksen mukaan yhdenvertaista avioliitto-oikeutta kannattaa 57 prosenttia ja vastustaa 35 prosenttia.

Yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden hyväksynnän tiellä ovat liittokansleri Angela Merkelin johtamat Kristillisdemokraatit (CDU) ja sen baijerilainen sisarpuolue Baijerin kristillissosiaalinen unioni (CSU). Liittokansleri Merkel on toistuvasti ilmaissut pitävänsä avioliittoa vain miehen ja naisen välisenä. Kristillisdemokraattien kanssa hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit (SPD) olisivat valmiita hyväksymään avioliittolain uudistamisen, kuten myös oppositiossa olevat vihreät ja vasemmisto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksan seuraavat liittopäivävaalit pidetään syyskuussa 2017, ja samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden odotetaan nousevan yhdeksi vaaliteemoista.

Saksassa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2001 lähtien. Rekisteröidyn parisuhteen oikeusvaikutukset ovat pääosin samat kuin avioliitollakin, mutta esimerkiksi mahdollisuus yhdessä adoptoida lapsi puuttuu. Sisäinen adoptio sallittiin vuonna 2005.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!