Homoseksuaalisuus tai biseksuaalisuus eivät sinänsä lisää yksilön riskiä mielenterveydellisiin ongelmiin, vaan ongelmien kasaantuminen tilastoissa seksuaalivähemmistöjen kohdalle johtuu seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista kielteisistä asenteista.
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien korostunut riski mielenterveydellisiin ongelmiin on toisinaan liitetty suoraan vähemmistöön kuulumiseen. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta vastustavat tahot ovat usein viitanneet seksuaalivähemmistöihin liittyviin mielenterveyskysymyksiin perusteluissaan. Australian kansallisen yliopistossa yliopistossa (Australian National University, ANU) tehdyn tutkimuksen tulokset kuitenkin haastatavat tämän käsityksen. Tutkimuksessa seurattiin noin 5 000 aikuista yli kahdeksan vuoden ajan.
- Lapsuuden seksuaaliset traumat, riskialtis terveyskäyttäytyminen, tupakointi, tuen puute ja kielteinen sosiaalinen vuorovaikutus aiheuttavat suuremman riskin ihmisen mielenterveydelle kuin seksuaalinen suuntautuneisuus, sanoo ANU:n johtava tutkija tohtori Richard Burns.
Burnsin mukaan seksuaalivähemmistöön kuuluminen ei ollut merkittävä tekijä pitkäkestoisissa mielenterveysongelmissa, vaikka samaa sukupuolta oleviin kiinnostusta tuntevat kokevatkin näitä ongelmia heteroseksuaaleja useammin.
Tutkijat havaitsivat mielenterveysongelmien korostumisen seksuaalivähemmistöihin kuuluvien keskuudessa, mutta kun asiaa tarkasteltiin muihin mielenterveyden riskitekijöihin nähden, ei löydetty suoraan seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä suuria riskejä.
Australialaistutkimuksen tulokset ovat linjassa kesällä 2016 Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen tulosten kanssa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan hlbti-vähemmistöihin kuuluvilla aikuisilla on useammin terveysongelmia kuin vähemmistöön kuulumattomilla. Vaikka tutkijat eivät voineetkaan antaa tutkimukseen perustuvaa vastausta ilmiön syistä, heidän arvionsa mukaan terveyserojen taustalla on mahdollisesti seksuaalivähemmistöjen kokema rakenteellinen ja suora syrjintä, joka johtaa ns. vähemmistöstressiin.
Uskonnollinen kotitausta lisää ongelmia
Hlbti-vähemmistöön kuuluvan saama uskonnollinen kotikasvatus lisää riskiä mielenterveyden ongelmiin. Uskonnollisessa kodissa kasvaneilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on 12-kertainen riski mielenterveydellisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistuneisuuteen, ajatuksiin itsensä vahingoittamisesta ja itsemurhasta. Taustalla on oman identiteetin ja esitetyn ihanteen välinen ristiriita.
Kielteisesti seksuaaliseen ja sukupuoliseen moninaisuuteen suhtautuvien uskonnollisten yhteisöjen negatiivinen vaikutus niiden piirissä eläviin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ja laajemminkin yhteiskuntaan on suuri. Brittiläinen kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö Oasis Foundation toteaa, että kristilliset johtajat ovat vastuussa homokielteisten viestien ruokkimisesta yhteiskunnassa, mediassa ja politiikassa.
Yhdenvertaisuuden kokemus lisää myös mielen hyvinvointia
Suomen mielenterveysseura totesi syksyllä 2014, että seksuaalisuus ja sukupuoli ovat yksilön voimavaroja ja ihmisten seksuaalioikeuksia on kunnioitettava ihmisoikeuksina. Yhdistys muistutti, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat edelleen syrjintää ja kiusaamista, joten vähemmistöihin kuuluminen on edelleen monille ihmisille vaikea ja kipeä asia, joka halutaan salata. Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen totesi tuolloin, että tasa-arvoinen avioliittolaki edistäisi hyvinvointia ja onnellisuutta yhteiskunnassa, joten avioliittolain hyväksymisen voi nähdä myös perustavanlaatuisena mielenterveystyönä
GayStarNews: Being gay does not make you depressed
GayStarNews: Gay people raised religious are 12 times more likely to suffer from poor mental health
Seksuaalivähemmistöillä heteroita enemmän terveysongelmia
Suomen mielenterveysseura: Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisellä olisi myönteinen vaikutus mielenterveyteen