”Syrjinnän mahdollistavat ne ihmiset, jotka katsovat sivulle", sanoo Pride-esiintymisellään julkisuuteen noussut ylikersantti Juho Pylvänäinen. HS:n Nyt-liitteen haastattelussa hän kertoi olleensa joskus itse katsomassa vierestä, kun toista on kiusattu.
Pride-esiintyminen ei ollut Pylvänäiselle ensimmäinen julkinen ele tasa-arvon puolesta. Kesällä 2015 Pylvänäinen lisäsi Facebookiin itsestään kuvan kukkamekossa tukeakseen 4-vuotiasta Lenni -poikaa, jota aikuiset olivat pilkanneet, kun tämä tykkäsi pukeutua mekkoon.
Lennistä tuli yksi kesän 2015 puhuttavimmista tapauksista, ja "Minäkin olen Lenni" -niminen tapahtuma keräsi tuhansia innostuneita Facebookissa.
Pylvänäinen ei osaa tarkkaan määritellä, milloin ja miksi hänestä on tullut ”kantaaottava feministi-ihminen”, kuten hän HS:n mukaan itse kuvailee. Taustalla on kuitenkin jo kouluaikaiset kokemukset, jolloin massasta poikkeavalla Pylvänäisellä ei ollut aina kovin helppoa.
Viime vuosina Pylvänäinen on kuitenkin kiinnostunut erityisen paljon tasa-arvoon ja syrjintään liittyvistä teemoista, mihin ovat vaikuttaneet muun muassa keskustelut tuttujen kanssa.
Pylvänäinen aloitti varusmiespalveluksen vuonna 2005.
Päätöksestä mennä sitten työsuhteeseen puolustusvoimiin Pylvänäinen kertoi HS:n Juuso Määttäselle, ettei hänellä ei ollut mitään"intohimoisia kokemuksia maanpuolustuksesta", mutta hän viihtyi varusmiespalveluksessa. Hän kertoi viettäneensä silloin paljon aikaa "yhden puolustusvoimissa töissä olevan ja yhden kadettikoulussa olevan kaverin kanssa.” Nyt vuosia puolustusvoimien palveluksessa on kertynyt siis jo kymmenkunta.
Sen enempää viime vuoden Lenni-kohu kuin tämän vuoden Pride-kohukaan eivät olleet pitkän ajan suunnitelmien tuloksia, vaan ne saivat alkunsa hetken mielijohteesta.
HS:n haastattelu tarjoaa Emilia Kangasluoman ottamia luonteikkaita kuvia Pylvänäisestä.