Tiistai-iltana eduskunnan kansalaisinfo oli täynnä vanhempaa kuulijakuntaa, kun Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän järjestämässä tilaisuudessa kuultiin, mitä Ranskassa on tapahtunut sen jälkeen, kun avioliitto avautui homoille ja lesboille. Kuulijakunta päivitteli ääneen, kun La Manif Pour Tous -liikkeen presidentti Ludovine de La Rochere puheessaan esitti huolella valikoituja yksityiskohtia homoseksuaalisten avioliittojen aiheuttamasta vaikeasta tilanteesta Ranskassa.
Ranskassa oli jo aikaisemmin mahdollisuus solmia Pacs eli "rekisteröity parisuhde" ja se koski molempia sukupuolia. Kymmenen vuotta sitten säädettiin laki homofobisten rikosten rangaistuksista, mutta kun vastustetaan homo- ja lesbojärjestöjen vaatimuksia, se leimataan homofobiaksi. Vuonna 2012 presidentti Hollande toi lakiesityksen samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Lakiesitys sai nimen "avioliitto kaikille". Ludovine de La Rocheren mukaan se oli harhaanjohtamista, koska siinä ei puhuttu mitään adoptio-oikeudesta. Lakiesitys eteni nopeasti eikä tehty kaikkia arvionteja lain vaikutuksista. Ranskalaispuhuja esitti näkemyksenään, että laki ei ollut sopusoinnussa lasten oikeuksien julistuksen kanssa. Lain vastustajat yrittivät vaatia vaikutusarvionteja, mutta kaikki nämä puheenvuorot on pyyhitty pois julkisista arkistoista. Lain käsittelyä nopeutettiin, koska oli vaara, että valtaosa edustajista kääntyy lakia vastaan.
Ranskassa presidentillä on suuri valta, koska hänellä on aina eduskunnan enemmistö takanaan. Laki meni läpi. Suuri osa keskustaa ja oikeistoa oli lakiesitystä vastaan, mutta laki hyväksyttiin, kun vasemmisto joutui äänestämän ryhmäkuriin perustuvan ohjeen mukaan.
Ranskalaiset osoittivat kuukausien ajan mieltään kaduilla. Ludovine de La Rochere puhui jälleen rauhanomaisista mielenosoituksista ,vaikka media on kertonut rajuista väkivaltaisista yhteenotoista parlamentin edustalla huhtikuun lopulla 2013. La Manif Pour Tous -liike julisti, että avioliittolaki koskee myös perheisiin syntyneitä lapsia. Avioliitossa on kysymys perheestä ja sukupolvien ketjusta. Ludovine de La Rocheren mukaan homoliike kommentoi: parempi että orpo lapsi on kahden rakastavan vanhemman kanssa kuin orpokodissa. Ja La Rocheren mukaan homot haluavat avioliitolla näyttää, että aviopari rakastaa toisiaan. HLBTI-liikkeen mukaan keinohedelmöityksellä ja sijaissynnytysillä ei ole mitään tekemistä tämän lain kanssa. Ludovine de La Rochere väitti, että toisin on käynyt.
Lain haitalliset vaikutukset ovat La Manif Pour Tous -liikkeen mukaan moninaiset. Tässä heidän keräämiään valikoituja esimerkkejä (20 min audio, valitettavasti tulkkina toimineen nimestä ei saanut selvää, kun salin mikrofonit oikuttelivat):
Varatuomari Anttinen: Avioliittolain muutoksesta tulisi käynnistää tutkintamenettely
Tilaisuudessa kuultiin varatuomari Jyrki Anttisen kuvaus avioliittolain muutosta ajaneen kansalaisaloitteen ja liitännäislakien käsittelystä. Jyrki Anttinen näki käsittelyssä epäkohtia. Lapsivaikutusten arviointi jätettiin avioliittolain käsittelyn yhteydessä tekemättä. Lapsen edun arviointi perustuu YK:n lasten oikeuksien yleissopimukseen. On ohitettu Suomea sitova ihmisoikeusvelvoite. On unohdettu hyvä lainvalmistelutapa. Kysymys on juridinen, ei poliittinen. Aina kun valiokunnissa käsitellään asioita, jotka ihmisoikeussopimusten tai perustuslain suhteen ovat epäselviä, tulisi hankkia perustuslakivaliokunnan lausunto.
Nyt valmistellaan valitusta YK:n ihmisoikeuksien komitealle. Tutkintamenettely on mielenkiintoinen: jos sopimusvaltio järjestelmällisesti loukkaa oikeuksia, jotka määrätään yleissopimuksessa, niin voidaan käynnistää tutkintamenettely. Se on tullut voimaan Suomessa helmikuussa 2016. Varatuomari Jyrki Anttisen mukaan aito-avioliitto-kansalaisaloitteen yhteydessä, siis kumoamisaloitteen yhteydessä, asia tulisi saattaa perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Puhemiesneuvosto voisi sitä esittää ja se tulisi eduskunnan arvovallan vuoksi tehdä.