Äitiyslaki-kansalaisaloitteen nimenkeruu päättyi - eduskunta saa aloitteen syksyksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 45
Eduskuntakäsittelyyn oikeuttavan 50 000 kannatusilmoituksen raja ylittyi 12. toukokuuta. Yksistään vahvan tunnistautumisen sähköisiä kannatusilmoituksia annettiin 51 114. Paperisten kannatusilmoitusten määräksi kerrottiin 4 433 - yhteensä 55 547.

Kannatusilmoitusten keruu äitiyslaki-kansalaisaloitteelle on päättynyt. Aloite sai tarpeellisen määrän allekirjoituksia, joten eduskunta saa sen käsiteltäväkseen.

Kannatusilmoitusten keruu käynnistyi 28. marraskuuta 2015 ja jatkui 28. toukokuuta 2016 asti.

Suurin osa äitiyslakialoitteen kannatusilmoituksista on annettu oikeusministeriön kansalaisaloite.fi -palvelussa sähköisesti. Jo yksistään vahvalla tunnistautumisella kerättyjä sähköisiä allekirjoituksia on riittävät 51 114. Paperisia kannatusilmoituksia on näiden lisäksi runsas neljätuhatta. Kansalaisaloitteen taustalla olevassa Sateenkaariperheet ry:ssä ollaan tyytyväisiä riittäväksi varmistuneeseen allekirjoitusmäärään.

- Sateenkaariperheissä ollaan erittäin helpottuneita kun eduskunta vihdoin saa esityksen, joka on jäänyt jo kolmelta hallitukselta antamatta. Olemme äärimmäisen kiitollisia kaikilla vapaaehtoisille, yhteistyökumppaneille, politiikoille, julkisuuden henkilöille ja tiedotusvälineille, jotka mahdollistivat yli 50 000 kannatusilmoituksen keräämisen aloitteelle, kertoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä ranneliike.netille.

Kannatusilmoitusten keruun jälkeen kannatusilmoitukset on tarkastettava väestörekisterikeskuksessa ja sen jälkeen aloite luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi.

- Kannatusilmoitukset jätetään Väestörekisterikeskukseen tarkastettavaksi heti kun nimienkeruu on päättynyt. Tarkastus kestänee kesän yli, ja tavoitteenamme on luovuttaa aloite eduskunnan puhemiehelle syysistuntokauden alussa ensi syyskuussa, kertoo jämsä.

Kun aloite julkaistiin, se keräsi tuhansia allekirjoituksia. Oletettavasti aloitteen alkuvaiheen allekirjoittajina olivat henkilöt, joita asia suoraan koski sekä näiden läheisiä. Tämän jälkeen allekirjoitusten päivittäinen määrä kuitenkin hiipui, ja toukokuun alussa 50 000 allekirjoituksen rajapyykki ei näyttänyt olevan ylittymässä. Äitienpäivän alla aktiivit kuitenkin päättivät tempaista ja järjestivät äitienpäivä-teemaisen kampanjan sosiaalisessa mediassa, jonka myötä allekirjoitustahti kiihtyi merkittävästi. Tavoite ei täyttynyt vielä äitienpäivänä, mutta sen jälkeisellä viikolla aloite sai tuekseen riittävät 50 000 nimeä.

- Aloite sai ensimmäisinä päivinään useita tuhansia ääniä, joten vaisuudesta ei mielestäni voi varsinaisesti puhua. On kuitenkin ehkä niin, että äitiyslaki on monimutkaisempi ja vaikeammin viestittävä uudistus kuin esimerkiksi tasa-arvoinen avioliitto. Se myös koskee suoraan rajatumpaa ihmisjoukkoa. Tosin se on tärkeä askel lainsäädännön kehityksessä, joka toivon mukaan johtaa siihen, että lapsen oikeus omiin vanhempiinsa voidaan vahvistaa vielä äitiyslakiakin laajemmin tulevaisuudessa. Näin olisi koko yhteiskunnan yhteinen etu, että äitiyslaki säädettäisiin eduskunnassa, sanoo Jämsä.

- Jo ennen äitienpäivää helatorstain aattona alkoi nimienkeruussa vyöry, joka johti reilua viikkoa myöhemmin 50 000 nimen rajan rikkomiseen. Viikon aikana tapahtui useita asioita, jotka kaikki yhdessä johtivat hienoon lopputulokseen. Kampanjan yhteistyökumppanit onnistuivat koskettamaan ihmisiä sosiaalisen median päivityksillä. Itsenäiset kansalaiset, kansalaisten ryhmät, julkisuuden henkilöt ja poliitikot tekivät viikon aikana erilaisia tempauksia, kirjoituksia ja ulostuloja, jotka räjäyttivät asian kaikkien tietoisuuteen. Lopulta myös media innostui kertomaan asiasta laajemmin. Esitän sydämelliset kiitokset kaikille ponnistukseen osallistuneille ja jokaiselle aloitetta kannattaneelle!

Äitiyslaki-kansalaisaloite eduskuntaan - keräsi yli 50 000 allekirjoitusta

45 kommenttia

  • 1 / 45
  • LauriQueer
  • 29.5.2016, 0.25
Lasten oikeuksilla ei ole ollut tässä taistelussa mitään merkitystä enään pitkään aikaan.
Homona olen sitä mieltä että isä ja äiti ovat paras vaihtoehto lapsille.Kaikki muut vaihtoehdot ovat lapsen kehitykselle enemmän tai vähemmän haitallisia. Erityisesti yksinhuoltajuus on lapselle vahingollista,tämä on nähty useammankin yh-lapsen kohdalla. Homojen toimimista vanhempien korvikkeena ei ole tutkittu läheskään tarpeeksi ja asiaan kriittisesti suhtautuvat tutkimukset on vaennettu homolobbarien toimesta.
Samaa sukupuolta olevien vanhemmuudesta ei näytä olevan lapselle haittaa. Esimerkiksi 19 000 julkaisusta tehdyn analyysin perusteella on vakiintunut käsitys, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset eivät eroa heteroparin vanhemmoiman perheen lapsista ( http://ranneliike.net/teema/tutkimusanalyysi-sateenkaariperheiden-lapset-eivat-eroa-heteroparin-vanhemmoiman-perheen-lapsista?aid=11831 ). Lasten hyvinvoinnin yhtäläisyydestä kertoo myös ihan hiljan julkaistu tutkimus, jossa on oikeastaan ensi kertaa otettu kunnolla huomioon olojen yhtäläisyys vertailtavien perheiden välillä ( http://ranneliike.net/teema/tutkimus-lesbovanhemmilla-suurempi-stressi-vanhemmuudesta-kuin-heterovanhemmilla-lapset-yhta-hyvinvoivia?aid=12313 ).

Muissa kuin ns. heteroydinperheessä kasvaneita lapsia on ollut maailman sivu. Tällainen heteroydinperhekuvio on ollut vain lyhyt häivähdys historiaa. Aiheesta on kyllä aika runsaasti selvitystä.

Nykytilanteessa lapsen oikeus toiseen äitiinsä ei toteudu heti syntymästä lähtien. Äitiyslailla saataisiin yksi ongelma korjattua.