HeSetan turvapaikanhakijataustaisille tarkoitetussa vertaistukiryhmässä Helsingissä kulttuurikeskus Kaapelitehtaalla käy kymmeniä turvapaikanhakijoita, kertoo Helsingin Sanomat.
HeSeta arvioi lehdelle tavanneensa noin sata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa turvapaikanhakijaa. Parhaillaan turvapaikkapäätöstä odottaa Suomessa runsas 20 000 hakijaa, ja HeSeta arvioi näiden joukossa olevan satoja hlbti-vähemmistöihihin kuuluvaa henkilöä.
HeSeta kertoo, että tieto ryhmästä on tavoittanut osallistujat etenkin "puskaradion" kautta. Syksystä lukien osallistujamäärät ovat tuplaantuneet. Vastaavaa toimintaa ei ole muualla Suomessa. Tapaamisissa ihmiset voivat kertoa toisilleen kokemuksistaan ja toisaalta tarkoituksena on tarjota tietoa ja apua.
HeSetan suunnittelija Aaro Horsma arvioi, että tavattu on vasta jäävuoren huippu tukea tarvitsevista hlbti-vähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista. Horsma toteaa heidän olevan yksinäisiä ja syrjinnän uhan alla.
- Täällä jokainen voi olla oma itsensä, sanoo Horsma Helsingin Sanomille.
Vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijat yleensä vaikenevat kuulumisestaan hlbti-vähemmistöön, pelätessään muiden turvapaikanhakijoiden suhtautuvan asiaan kielteisesti. Kiusaamisesta ja muusta epäasiallista kohtelusta on tietoa, ja tietoon tuleviin tapauksiin puututaan.
Moni käy HeSetan tapaamisissa salaa.
Helsingin Sanomien jutussa mainitaan ryhmätapaamisessa käyneistä neljä henkilöä. Irakilainen Kristitty Awni pakeni kotikaupungistaan Mosulista Isis-järjestöä, syyrialainen Omar oli ollut viisi vuotta vankilassa homouden vuoksi, bagdadilainen Elica on transihminen, joka joutui veljensä pahoinpitelemäksi ja poliisin raiskaamaksi sekä ugandalainen Kato, jonka paikallislehti "outtasi".
Helsingin Sanomat kertoo, että Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on avustanut toistaiseksi jatkuvaa HeSetan ylläpitämää sosiaalityötä vuosittain 27 000 eurolla.
Tiistaina esitetyssä Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjan jaksossa Nelosella perehdyttiin turvapaikanhakijoiden elämään. Jaksossa oli Irakista saapunut homoseksuaali turvapaikanhakija, jonka oma perhe oli yrittänyt tappaa. Hänen mukaansa Irakissa homoseksuaaleilla ei ole paikkaa yhteiskunnassa. Nimettömänä ja kasvottomana haastateltu mies kertoi vastaanottokeskuksissa jatkuvasta ongelmista; kiusaamisesta, uhkailusta ja lyönneistä. Hänen mukaansa 90 prosenttia vastaanottokeskuksen ihmisistä ei hyväksy häntä. Lopulta mies pääsi suomalaisperheeseen, mutta hän kertoo pyrkivänsä välttelemään muita turvapaikanhakijoita.
Lehti kertoo myös turvapaikanhakuprosessista. Turvapaikan myöntämiseen vaikuttaa yleisempien uhkien arvioinnin lisäksi myös henkilökohtaisemmat syyt, joiden taustalla on esimerkiksi "tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen". Tällainen asia voi olla hlbti-vähemmistöön kuuluminen. Näitä asioita peilataan taustatietoihin sekä hakijan kotimaan lainsäädäntöön, viranomaistoimintaan että sikäläisen yhteiskunnan tiedossa oleviin asenteisiin.
HS: Poliisi raiskasi, Isis jahtasi - homouden takia vainotut turvapaikanhakijat tukevat ryhmässä toisistaan
Nelonen: Arman pohjantähden alla - Kausi 1 - Jakso 7 - Turvapaikanhakijat