Helsingin Sanomat: HeSetan vertaistukiryhmä turvapaikanhakijataustaisille kasvattanut suosiotaan (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • human
  • 20.5.2016 19:06
Tuolla ryhmässä käyvät hlbt-maahanmuuttajat ovat tosin valitelleet sitä, että ryhmän toiminta painottuu heidän mielestään liikaakin niiden kokemustten läpikäymiseen, kun he kaipaisivat paljolti apua tähän hetkeen ja tulevaisuuteensa. Eli ryhmän vetäjät ovat monen tapaamisen ajan vain pyytäneet osallistujia kertomaan siitä, mitä heille on tapahtunut, eli käsittely on ollut menneessä ja muut ovat sitten vain joutuneet kuuntelemaan sitä. Se on ehkä palvellut ryhmän vetäjien kiinnostusta asioista, mutta pelkästäänhän tuo menneiden läpikäyminen ei avita niinkään hlbt-maahanmuuttajien arkea täällä ja tulevaisuutta. Keskustelu on toki tärkeää sekin, mutta eihän ryhmäterapioissakaan pitäisi velloa vain siinä menneessä ongelmassa, vaan sen lisäksi ennen kaikkea avata tietä uuteen, tulevaisuuteen. Eli ryhmän vetäjät eivät ihan ole asettuneet hlbt-maahanmuuttajien asemaan ryhmän toiminnan sisällössä.
Toivottavasti ryhmän vetäjät eivät nyt ole vain keräämässa aineistoa siitä, miten hlbt-ihmisiä on vainottu, vaan ymmärtävät eteenpäin avittamisen olevan se tärkein ydinasia.

Tuossa Hesarin jutussa sorruttiin muuten aika halpamaiseen mielipidevaikuttamiseen, kun siinä tekstissä kerrrotaan että Irakissa islamistit vainoavat, mutta sitten Ugandan osalta kirjoitetaankin vain että Ugandassa vainotaan, mutta ei kerrota, että mikä taho, eli että kristityt vainoavat Ugandassa.
Myös Nigeriassa, Ugandassa, Etiopiassa, Keniassa jne oma perhekin voi yrittää tappaa homon tai muuhun seksuaalivähemmistöön kuuluvan lapsen ja ainakin heittää hänet ulos kotoa, oman onnensa nojaan.
Voi miettiä myös sitä että onko homolle helpompaa/pahempaa joutua Ugandassa 20 vuodeksi vankilaan vai teloitetuksi isislandiassa? Vai ovatko nuo molemmat täysin yhtä pahoja.

Oma ongelmansa on sitten sekin, että täälläkin, etenkin heikossa taloudellisessa asemasa olevat hlbt-maahanmuuttajat voivat joutua seksuaalisen pahaksikäytön kohteiksi, kun täkäläisistä ihmisistä jotkut hakevat heistä vain seksuaalista viihdykettä, hetken huumaa ja jopa orientoivat heitä prostituutioon. Tuo on paha ongelma täällä hlbt-maahanmuuttajapakolaisia kohtaan.

Kommenttia muokattu: 20.05.2016 klo 19:27
  • 2 / 3
  • Omissakin on tekemistä.
  • 1.7.2016 0:40
Mielenkiintoinen pointti nousee esiin tuon miehen kertomuksesta.Se että 90% vastaanottokeskuksen väestä ei hyväksynyt häntä.
Miksi me siis otetaan tänne ihmisiä joiden käsitys on että ainut hyvä homo on kuollut homo? Tähän maahan ei tarvita yhtään uutta homofoobikkoa.
  • 3 / 3
  • Public eye
  • 1.7.2016 11:37
Ja missähän nämä turvapaikanhakijat olisivat voineet oppia ymmärtämään että seksuaalinen moninaisuus on ihan ok ja hyväksyttävää?
Tämän asian vääntäminen rautalangasta on aivan yhtä olennainen osa kotouttamista kuin kieliopinnot, naisen tasa-arvoisen aseman ja jokaisen kanssaihmisen koskemattomuuden periaatteiden hyväksyntä - tai se, miten Suomessa asioidaan viranomaisten kanssa tai toimitaan ratikassa, bussissa tai metrossa. Eivät tuollaiset asiat ole mitään myötäsyntyisiä syntyperä- tai kansallisuusominaisuuksia, vaan ihan opittuja asennoitumiskysymyksiä, jotka voi opetella uudelleen asettuessaan asumaan uuteen kulttuuripiiriin. Motivaatiota uuden oppimiseen valtaosalta tuskin puuttuu, mutta pari kuukautta vastaanottokeskuksessa muusta maailmasta käytännössä eristettynä ei siihen vielä riitä.