Äitiyslaki-kansalaisaloite eduskuntaan - keräsi yli 50 000 allekirjoitusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Äitiyslaki-kansalaisaloitteen kannatusilmoituksia on yli 50 000, joten aloite menee eduskuntaan. Raja ylittyi 12.5.2016, hieman ennen ilta seitsemää. (kuva: ruutukaappaus)

Äitiyslakia koskeva kansalaisaloite on kerännyt tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta puolen vuoden aikana, joten aloite menee eduskunnan käsiteltäväksi.

50 000 kannatusilmoituksen raja ylittyi torstaina 12.5.2016, hieman ennen ilta-seitsemää. Rajan ylittyessä paperisten kannatusilmoitusten määräksi ilmoitettiin 3 834, ja loput runsas 46 000 oli kerätty oikeusministeriön kansalaisaloite.fi -verkkopalvelussa.

Sateenkaariperheet ry:n piiristä lähtenyt aloite laitettiin vireille 28.11.2015. Alkupiikin jälkeen allekirjoitusaktiivisuus kuitenkin hiipui, ja toukokuun 2016 alkuun mennessä kannatusilmoituksia oli annettu vain runsas 14 000. Äitienpäivän aikaan aktivistien toteuttama tempaus sosiaalisessa mediassa kuitenkin havahdutti ihmisiä allekirjoittamaan aloitteen. Yksistään äitienpäivänä kannatusilmoituksia annettiin lähes 10 000.

Aloitteelle kerätään kannatusilmoituksia 28. toukokuuta asti.

Äitiyslaki on oikeusministeriön jo valmistelema lakiesitys

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äitiyslaki-kansalaisaloitteen tavoitteena on, että lapsen ei-biologinen äiti voisi tunnustaa syntyvän lapsen omakseen jo ennen lapsen syntymää, kumppanin ollessa raskaana. Nykyisin vanhemmuus voidaan vahvistaa naisparin perheessä vasta lapsen synnyttyä, perheen sisäisellä adoptiolla, joka saattaa viedä aikaa jopa puoli vuotta. Tämän ajan lapsen oikeudellinen asema ei-biologiseen vanhempaan on epäselvä, eikä lapsella ole toisen äidin osalta oikeutta esimerkiksi elatukseen ja perintöön.

Äitiyslaki on rajattu vain niihin tapauksiin, joissa lapsi saa alkunsa keinohedelmöityksellä hedelmöityshoitoklinikalla, lahjoitetuista sukusoluista. Tällöin ei ole ketään miestä, joka voitaisiin edes teoreettisesti vahvistaa isäksi - eikä kukaan lapsi "menetä isäänsä".

Maaliskuusssa 2017 voimaan astuva tasa-arvoinen avioliittolaki ei itsessään tuo muutosta naisparien perheissä elävien lasten juridiseen asemaan, koska avioliittolaissa ei säädetä vanhempien ja lasten juridisesta suhteesta. Eduskunnan lakivaliokunta kuitenkin asettui tukemaan äitiyslain säätämistä, kun se antoi mietiöntösä avioliittolain ns. liitännäislakeja koskevasta hallituksen esityksestä.

Äitiyslaki on oikeusministeriön jo valmistelema, mutta edellinen eduskunta ei kristillisdemokraattien vastustuksen vuoksi saanut asiaa käsiteltäväksi, eikä nykyhallituskaan ole sitä edistänyt. Kansalaisaloitteena on nimenomaan oikeusministeriöön jo valmistelema lakiesitys.

äitiyslaki.fi
Äitienpäivä toi äitiyslaki-kansalaisaloitteelle lähes 10 000 uutta kannatusilmoitusta
Äitiyslakia tarvitaan - aloitteessa ei vielä tarpeeksi nimiä

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Antero
  • 12.5.2016, 21.43
Mahtava asia, askel askeleelta kohti tasa-arvoisempaa ja seksuaalivähemmistöjä hyväksymämpää yhteiskuntaa.
  • 2 / 5
  • Jorma Hentilä
  • 14.5.2016, 2.04
Jos muistan oikein, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (sfp) johdolla valmisteltua lainmuutosta ei Päivi Räsäsen vastustuksen vuoksi voitu esitellä eduskunnalle. Asia siis juuttui hallitukseen, eikä eduskunta päässyt ottamaan siihen mitään kantaa.