Norjan terveysministeriön perjantaina esittelemä lakiehdotus mahdollistaisi juridisen sukupuolen vaihtamisen ilmoituksella verotoimistoon, joka Norjassa rekisteröi siviilistatusten muutokset.
Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.
Norjan parlamentin odotetaan hyväksyvän lakiuudistuksen suurella enemmistöllä. Mikäli lakiesitys hyväksytään, tulee Norjasta transsukupuolisten kohtelussa yksi edistyksellisimmistä maista.
- Norja on eturivissä hlbti-vähemmistöjen aseman parantamisessa. Sen sijaan nykyistä lähes 60 vuotta muuttumattomana pysynyttä juridisen sukupuolen vaihtamiseen liittyvää käytäntöä ei voi hyväksyä. Tämä esitys on sopusoinnussa ihmisoikeuksien kanssa, sanoi terveysministeri Bent Høie.
Hän kuvasi esitystä historialliseksi, koska jatkossa yksilö päättäisi terveysviranomaisten asemesta siitä, kumpaa sukupuolta edustaa.
Uudistuksen myötä 16-vuotiaasta lukien juridisen sukupuolen muuttamiseen ei vaadittaisi vanhempien hyväksyntää. Vanhempien hyväksyntä vaadittaisiin alle 16-vuotiaiden kohdalla kuudesta ikävuodesta ylöspäin, ja mikäli vanhemmat ovat erimielisiä, viranomaiset tekevät ratkaisun lapsen parhaan näkökulmasta. Alle kuusivuotiaiden kohdalla juridiseen sukupuoleen voitaisiin puuttua vain jos lääkäri toteaa "genitaalialueen epäselvyyden".
Norjan hallituksen asettama translakityöryhmä julkisti keväällä 2015 raportin, jossa esitettiin, ettei juridisen sukupuolen muuttaminen enää edellyttäisi vuosikausia kestäviä lääketieteellistä korjausprosessia; sterilisaatiota, hormoni- ja leikkaushoitoja.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmaissut tyytyväisyytensä esitykseen, ja kuvaa sitä historialliseksi läpimurroksi transsukupuolisten asemassa.
Järjestö on vaatinut esimerkiksi Suomea kohentamaan transsukupuolisten asemaa.
Suomessa translakiuudistus jumissa
Myös Suomessa on ollut pyrkimyksiä translainsäädännön sellaiseen uudistamiseen, jossa lähtökohtana olisi itsemääräämisoikeus sukupuoleen. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa translakiuudistus oli valmiina jo viime vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.
- Pakotettu lisääntymiskyvyttömyys, avioliittojen pakkopäättymiset ja henkilötietojen alistaminen vuosien lääketieteellisille kontrolleille jatkuvat. 18 vuoden ikäraja juridisen sukupuolen vahvistamiselle puolestaan tarkoittaa, että nuori voi joutua elämään vuosia väärien henkilöpaperien kanssa ennen kuin hän saa yhteiskunnan tunnustuksen olemassaololleen, totesi Setan puheenjohtajisto helmikuussa 2015.
Maaliskuussa 2017 Suomessa voimaan astuva avioliittolain uudistus helpottaa avioliitossa olevan sukupuoltaan korjaavan transhenkilön asemaa, kun parisuhdeinstituutio lakkaa olemasta sidoksissa aviokumppanien juridiseen sukupuoleen.
Norway preps ´breakthrough´ on gender change
Ministeriötyöryhmä haluaa selvittää itsemääräämisoikeuden sukupuoleen