Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina 8.9.2015 uuden kattavan päätöslauselman perusoikeuksien tilanteesta EU:ssa (2013 – 2014). Päätöslauselma sisältää laajan HLBTI-vähemmistöjen tilannetta koskevan osuuden (päätöslauselman kohdat 85 – 92).
Ensimmäistä kertaa perusoikeuksia koskeva päätöslauselma ottaa kantaa myös intersukupuolisiin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin (kohta 92). Euroopan parlamentti tuomitsee lääketieteellisesti perusteettomat kirurgiset toimenpiteet, joita tehdään intersukupuolisille lapsille. Jäsenvaltioihin vedotaan kyseisten toimenpiteiden kieltämiseksi.
Sukuelinten ”normalisointiin” pyrkiviä leikkauksia tehdään laajalti Euroopassa. Ainoastaan Maltan lainsäädäntö kieltää selvästi nämä leikkaukset. EU:n muita jäsenvaltioita kehotetaan seuraamaan Maltan esimerkkiä.
Lisäksi parlamentti asettuu puolustamaan transsukupuolisten sukupuolen juridiseen tunnustamiseen liittyvien käytäntöjen helpottamista ja pitää tuomittavana kaikkia tunnustamismenettelyjä, joissa transihmiset pakotetaan sterilisaatioon. Parlamentti vaatii tarkistamaan kansallisia mielenterveyden tautiluokituksia transsukupuolisuuden poistamiseksi tautiluokituksista (kohdat 89 – 91).
Päätöslauselmassaan parlamentti korostaa myös sitä, että samaa sukupuolta olevilla pareilla tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet oikeudellisiin instituutioihin, kuten avioliittoon, kaikkialla EU:ssa (kohta 86).
Parlamentti halusi lisäksi tähdentää vaatimustaan perusteellisen toimintasuunnitelman ja strategian laatimiseksi homofobian torjumiseksi ja vireillä olevan syrjinnän vastaisen EU-direktiivin tärkeyttä (kohdat 44 ja 85).
Euroopan parlamentin HLBTI-työryhmän jäsen ja europarlamentaarikko Laura Ferrara totesi uuden päätöslauselman johdosta seuraavaa:
”… päätöslauselman myötä Euroopan parlamentti on selvästi todennut, että HLBTI-ihmisten oikeuksia on edelleen vahvistettava ja turvattava paremmin.
Siinä missä joissakin maissa tilanne on parantunut, meidän tulee varmistaa, että myös muissa jäsenvaltiossa taataan yhtäläiset oikeudet. Komissio on tässä kohtaa avainroolissa ja tämä päätöslauselma vaatii myös heitä osoittamaan poliittista johtajuutta …”
HLBTI-työryhmän puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Ulrike Lunacek iloitsi siitä, että Euroopan parlamentti asettui puolustamaan yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita, myös HLBTI-vähemmistöjen kohdalla.
Intergroup on HLBT Rights (EP), ”Parliament demands EU action on LGBTI rights”
Euroopan parlamentin päätöslauselma perusoikeuksien tilanteesta Euroopan unionissa (2013–2014)