Kreikka tienhaarassa: mihin suuntaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2
Helsingissä kansainvälisessä voimistelutapahtumassa on mukana ryhmä kreikkalaisia nuoria. Toissa iltana he esiintyivät spontaanisti tuomiokirkon portailla

Helmikuun 24. pnä Euroopan neuvosto julkaisi selvityksen, jossa kritsoitiin Kreikkaa rasismista ja suvaitsemattomuudesta homoja kohtaan. Maahan tulevia pakolaisia vastaan on ollut väkivaltaisuuksia ja homot saavat arkielämässään kokea syrjintää. Mitään tiekarttaa tilanteen parantamiseksi Kreikalla ei ollut. Kansan joukossa on laajasti homovastaisuutta. Vuonna 2012 EU:n perusoikeusviraston kyselystä kävi ilmi, että joka neljäs homo ja lesbo on työelämässä kärsinyt syrjinnästä. Myös poliisin toimintaa on kritisoitu. Erityisesti poliisin silmätikkuina ovat olleet transihmiset. Euroopan neuvoston selvityksessä kerrottiin, että poliisilla on ollut tapana vaatia 100 euron käsiraha, jolla poliisi luopuu pidätyksestä ja kuulusteluista.

Vielä viime vuoden joulukuussa vallassa oli konservatiivinen ”Uusi demokratia” -puolue, ja puolueen oikeusministeri vannoi tv-haastattelussa, että mitään virallistettua homoliittoa ei ole suunnitelmissa. Sitten tuli vaalit ja vasemmistolainen Syriza voitti murskaäänin. Uudesta demokratiasta tuli pikku puolue. Odotukset olivat korkealla, kun tv-kuvista nähtiin, että Syrizan voitonjuhlissa oli paljon sateenkaarilippuja.

Vaikka Syriza-puolue on suhtautunut homoihin myönteisesti, sen hallituskumppani ANEL (”riippumattomat kreikkalaiset”) on hyvin rasistinen ja homovihamielinen äärioikeistolainen puolue. ”Puna-ruskean” hallituksen ohjelmaan ei saatu mitään pykälää homojen ja lesbojen asemasta. Pääministeri Tsiprasin vierailukäynti Moskovassa keväällä 2015 herätti monenlaista huomiota. Ollaanko käänymässä kohti Venäjää ja mikä silloin tulee olemaan homojen asema.

Uusi hallitus torjui helmikuussa Euroopan neuvoston selvityksessä esitetyt syytökset rasismista ja homovastaisuudesta. Samalla uusi oikeusminsiteri ilmoitti, että nyt aletaan valmistella lakia rekisteröidystä parisuhteesta. EU:n ihmisoikeustuomioistuin oli vuonna 2013 tuominnut Kreikan siitä, että homoilla ja lesboilla ei ollut mahdollisuutta virallistaa parisuhdettaan.

Nyt velkakriisin kärjistyttyä Kreikassa ovat voimistuneet syytökset siitä, että ongelmien taustalla ovat läntiset fasisiset voimat ja ”lännen rikollisjoukot”. Tällaisten puheiden soundi on samansuuntaista kuin Venäjällä: dekadentti, turmeltunut länsi on ongelmien takana. Hallituksen apupuolue ANEL ei tykkää homoista. Ainakin Saksassa jotkut bloggaajat povaavat, että homojen ja juutalaisten on syytä olla valppaana; ollaanhan puristuksessa äärivasemmiston ja äärioikeiston välissä. Vähemmistöistä voidaan tehdä syntipukkeja kuten Venäjällä. Homot ja EU niputetaan mielikuvissa yhteen, koska EU on pyrkinyt olemaan homoystävällinen. Ortodoksinen kirkko säestää mukana ja tuomitsee homot. Hallituskumppani ANELL tukee kirkkoa ja sen perinteistä perhekäsitystä.

Aamun uutiset kertovat, että pääministeri Tsipras on kääntänyt takkinsa ja haluaa Kreikan parlamentin hyväksyvän EU:n vaatimukset. Tilanne saattaa rauhoittua ja Kreikan poliittinen tilanne joutuu uuteen syyniin. Voiko Syrizan ja ANELLin yhteistyö jatkua? Kesäkuun 11. päivänä kerrottiin, että Syriza tuo parlamenttiin lakiesityksen rekisteröidystä parisuhteesta. Se koskisi jatkossa myös homopareja eikä pelkästään heteropareja kuten tähän mennessä. Miten lakiesitys etenee parlamentissa, se nähdään pian. Jos kaaos voittaa, uudistushaaveet voi siirtää roskikseen.

2 kommenttia

Jonkinlaista tolkkua sotkuiselle menolle Kreikassa antaa YLE:n ohjelmassa toimittaja Hannu Reime. Hän selvittää Syrizan historiallista taustaa. Kreikallahan on ollut Reimen mukaan tätä kriisiä ennen kaksi edeltäjää, sisällissota ja sotilasjuntan kaappaama valta useaksi vuodeksi. Niiden jälkiseurauksia on nähtävänä vielä tänäkin päivänä.

Hannu Reimen pakina Yle Areenassa ohjelmassa Ykkösaamu kohdasta 42:30 alkaen.
http://areena.yle.fi/1-2819467

Samassa ohjelmassa käsitellään myös Yhdysvaltain kulttuurista murrosta ja mm. homoavioliittolain läpimenon vaikutuksia yhteiskuntaan. Sitä käsitellään ohjelman kohdasta 28:40 alkaen.
"Ainakin Saksassa jotkut bloggaajat povaavat, että homojen ja juutalaisten on syytä olla valppaana; ollaanhan puristuksessa äärivasemmiston ja äärioikeiston välissä. Vähemmistöistä voidaan tehdä syntipukkeja kuten Venäjällä."

Hieman kaukaa haettua saksalaisbloggaajilta. Miksi eivät todenneet rehdisti suoraan:

"Ainakin Saksassa jotkut bloggaajat povaavat, että homojen ja juutalaisten on syytä olla valppaana; ollaanhan puristuksessa äärivasemmiston ja äärioikeiston välissä. Vähemmistöistä voidaan tehdä syntipukkeja kuten äärioikeistolais-kristillisessä natsi-Saksassa"

Kreikka-kiimoissa taitaa jäädä ihan unholaan Usa:ssa George W. Bushin republikaanihallinnon finanssitalous-leväperäisyyden aiheuttama finanssikriisi, jota sitten "sosialistisesti" Usa:nkin hallinto joutui hoitelemaan, lainaamaan rahaa ja laittamaan verovaroja finanssisotkun hoitelemiseen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Finanssikriisi_(2007%E2%80%932009)
https://fi.wikipedia.org/wiki/George_W._Bush#Veronalennukset.2C_el.C3.A4kkeet_ja_finanssikriisi

Nythän Euroopassa eri maiden pankit syytivät ihan surutta lainarahaa Kreikalle, kiimoissaan siitä kun Kreikan lainakorot olivat määräytyneet korkeiksi ja pankit odottivat rutkasti tuottoja ja etenkin kun pankit aina pelastetaan "sosialistisesti" valdioiden verovarojen voimin.

Kraikkalaisten toki olisi pitänyt parantaa huonoa ortodoksi-kristillistä moraaliaan yhteiskuntansa verotus- ja eläkevastuissa yms., mutta kyllä tuon sopan keittämiseen lusikkansa laittoivat muutkin tahot.

Nythän vaikuttaa melkeinpä siltä että Kreikkaan laitetaan 100 miljardia lisää, etenkin valtioiden verovaroja, jotta Kreikka saisi maksettua velkojensa korot pankeille - eli kiva tulonsiirto kaikenkaikkiaan finanssimaailmalle.

Eri asia sitten on, voiko kiristyksillä saada Kreikkaa taloudellisesti ja kulttuurisesti vakaaseen kuntoon, etenkin kun siellä tyhöttömyys ja erityisesti nuorisotyöttömyys huitelee järkyttävissä luvuissa, eli kokonaistyöttömyysaste 26 % :ssa, neljäsosa työvoimasta työttöminä.

Kommenttia muokattu: 16.07.2015 klo 19:45