Helmikuun 24. pnä Euroopan neuvosto julkaisi selvityksen, jossa kritsoitiin Kreikkaa rasismista ja suvaitsemattomuudesta homoja kohtaan. Maahan tulevia pakolaisia vastaan on ollut väkivaltaisuuksia ja homot saavat arkielämässään kokea syrjintää. Mitään tiekarttaa tilanteen parantamiseksi Kreikalla ei ollut. Kansan joukossa on laajasti homovastaisuutta. Vuonna 2012 EU:n perusoikeusviraston kyselystä kävi ilmi, että joka neljäs homo ja lesbo on työelämässä kärsinyt syrjinnästä. Myös poliisin toimintaa on kritisoitu. Erityisesti poliisin silmätikkuina ovat olleet transihmiset. Euroopan neuvoston selvityksessä kerrottiin, että poliisilla on ollut tapana vaatia 100 euron käsiraha, jolla poliisi luopuu pidätyksestä ja kuulusteluista.
Vielä viime vuoden joulukuussa vallassa oli konservatiivinen ”Uusi demokratia” -puolue, ja puolueen oikeusministeri vannoi tv-haastattelussa, että mitään virallistettua homoliittoa ei ole suunnitelmissa. Sitten tuli vaalit ja vasemmistolainen Syriza voitti murskaäänin. Uudesta demokratiasta tuli pikku puolue. Odotukset olivat korkealla, kun tv-kuvista nähtiin, että Syrizan voitonjuhlissa oli paljon sateenkaarilippuja.
Vaikka Syriza-puolue on suhtautunut homoihin myönteisesti, sen hallituskumppani ANEL (”riippumattomat kreikkalaiset”) on hyvin rasistinen ja homovihamielinen äärioikeistolainen puolue. ”Puna-ruskean” hallituksen ohjelmaan ei saatu mitään pykälää homojen ja lesbojen asemasta. Pääministeri Tsiprasin vierailukäynti Moskovassa keväällä 2015 herätti monenlaista huomiota. Ollaanko käänymässä kohti Venäjää ja mikä silloin tulee olemaan homojen asema.
Uusi hallitus torjui helmikuussa Euroopan neuvoston selvityksessä esitetyt syytökset rasismista ja homovastaisuudesta. Samalla uusi oikeusminsiteri ilmoitti, että nyt aletaan valmistella lakia rekisteröidystä parisuhteesta. EU:n ihmisoikeustuomioistuin oli vuonna 2013 tuominnut Kreikan siitä, että homoilla ja lesboilla ei ollut mahdollisuutta virallistaa parisuhdettaan.
Nyt velkakriisin kärjistyttyä Kreikassa ovat voimistuneet syytökset siitä, että ongelmien taustalla ovat läntiset fasisiset voimat ja ”lännen rikollisjoukot”. Tällaisten puheiden soundi on samansuuntaista kuin Venäjällä: dekadentti, turmeltunut länsi on ongelmien takana. Hallituksen apupuolue ANEL ei tykkää homoista. Ainakin Saksassa jotkut bloggaajat povaavat, että homojen ja juutalaisten on syytä olla valppaana; ollaanhan puristuksessa äärivasemmiston ja äärioikeiston välissä. Vähemmistöistä voidaan tehdä syntipukkeja kuten Venäjällä. Homot ja EU niputetaan mielikuvissa yhteen, koska EU on pyrkinyt olemaan homoystävällinen. Ortodoksinen kirkko säestää mukana ja tuomitsee homot. Hallituskumppani ANELL tukee kirkkoa ja sen perinteistä perhekäsitystä.
Aamun uutiset kertovat, että pääministeri Tsipras on kääntänyt takkinsa ja haluaa Kreikan parlamentin hyväksyvän EU:n vaatimukset. Tilanne saattaa rauhoittua ja Kreikan poliittinen tilanne joutuu uuteen syyniin. Voiko Syrizan ja ANELLin yhteistyö jatkua? Kesäkuun 11. päivänä kerrottiin, että Syriza tuo parlamenttiin lakiesityksen rekisteröidystä parisuhteesta. Se koskisi jatkossa myös homopareja eikä pelkästään heteropareja kuten tähän mennessä. Miten lakiesitys etenee parlamentissa, se nähdään pian. Jos kaaos voittaa, uudistushaaveet voi siirtää roskikseen.