Pride-viikon politiikka-keskustelutilaisuuden 24.6. 15 yleisö Eurooppa-salilla Helsingissä pääsi kokemaan suomalaisen tasa-arvokehityksen henkilöhistoriaa.
Loppupuheenvuoro keskustelussa poliittisesta HLBTIQ-edunvalvonnasta oli Setan pääsihteerinä kymmenen vuotta toimineen Aija Salon viimeinen asiaesiintyminen Setan nimissä.
Salo ei välttänyt lievää liikuttumista. Kymmenen vuoden työn saavutusten lisäksi taustaa antoivat toisaalta viime kuukausina nousseet tulevaisuuden haasteet. Juuri päättyneessä keskustelussa lähiajat arvokonservatiivisen hallituksen Suomessa nostivat kysymysmerkkejä nimenomaan HLBTIQ-suomalaisten olosuhteista.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä oli seikkaperäisissä puheenvuoroissaan yrittänyt olla viran puolesta tulevaisuudenuskoinen, mutta loppuviestiksi jäi painotus järjestöille olla valppaana. - Enhän voinut tulla tällaiseen tilaisuuteen sanomaan, että kaikki on huonosti, oli hän luonnehtinut.
Salo puhui taustanaan EU:n lippu. Se tiivisti tilannetta.
EU on Suomelle arvoyhteisö, joka asettaa rajoja kellon kääntämiselle taaksepäin. Mutta toisen keskustelijan, lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan lauseista monelle oli jäänyt mieleen huomautus siitä, kuinka maat voivat myös taantua.
Hetken aikaa tilanteen kysymyksenä oli, nouseeko Setan puheenjohtaja sanomaan jotain. Hänen äänensä kuului yleisöstä. Mutta näin ei tapahtunut. Se oli joko osa käsikirjoitusta tai hyvä sattuma. Tilanne oli Aija Salon yksin. Ehkä kuvaten sitäkin, että puheenjohtajat ovat tulleet ja menneet - verrattuna Salon kymmeneen vuoteen, tosin Brysselin tehtävän katkaisemiin.
Salo heitti lyhyessä puheessaan myös maininnan siitä, että Setan uuden pääsihteerin hakuaikaa oli tuolloin jäljellä vielä vajaa vuorokausi.
Jutun kirjoittaja "jnsto" ei tunne Aija Saloa henkilökohtaisesti lainkaan eikä ole osallistunut Setan toimintaan