Seta ottaa kantaa Poliisit – kotihälytys -televisiosarjan asiattomaan kommentointiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Seta on lähettänyt avoimen kirjeen turvallisuusviranomaisille, jossa se kritisoi Poliisit – kotihälytys -televisiosarjan 30.5. esitetyssä jaksossa nähtyä kohtausta, jossa osapuolina on kaksi miestä; Seta katsoo poliisien kommentoineen tapausta asiattomasti.

Kohtauksessa on kolme miestä, joista yhtä on purtu kasvoihin. Huvittuneet poliisit kommentoivat tapausta ja muun muassa nimittävät tapausta "homppelipahoinpitelykeikaksi".

Seta muistuttaa, että EU:n perusoikeusviraston tekemän selvityksen mukaan moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva henkilö jättää ilmoittamatta kokemastaan väkivallasta ja häirinnästä viranomaisille, koska viranomaisten ei uskota auttavan tai pelätään reagoivan homo- tai transfobisesti.

Seta katsoo, että televisiosarjassa nähdyn kaltainen kommentointi ei edistä kansalaisten luottamusta turvallisuusviranomaisiin. Rikoksen uhri on aina haavoittuvassa asemassa, eikä hänen seksuaalinen suuntautumisensa, sukupuoli-identiteettinsä tai sukupuolen ilmaisunsa saa järjestön mukaan vaikuttaa siihen, kuinka viranomainen hänet kohtaa.

Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokevat väkivaltaa lähisuhteissaan, muistuttaa Seta kirjeessään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Nais- ja miesparien suhteissa tapahtuva väkivalta on yhtä yleistä kuin eri sukupuolta olevien parien kohdalla, mutta sen ilmoittamiskynnys voi olla korkeampi. Poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten tulisi tehdä rikosten ilmoittamiskynnys mahdollisimman matalaksi. Rikoksen uhrin on voitava luottaa siihen, että rikoksen ilmoittaminen poliisille on turvallista, kirjoittaa Seta.

Seta vaatii, että hlbti-vähemmistöt on otettava nykyistä asiantuntevammin ja aktiivisemmin huomioon poliisin, muiden turvallisuusviranomaisten, oikeuslaitoksen sekä väkivallan uhreille suunnattujen tuki- ja neuvontapalveluiden toiminnassa. Järjestö myös muistuttaa riittävän asiantuntemuksen tarpeesta hlbti-kysymyksissä. Seta nostaa esiin myös kansainväliset sopimukset.

- Väkivaltaa kohdannut, onnettomuuteen joutunut tai turvapaikanhakija ei saa joutua miettimään, voiko suomalaiseen turvallisuusviranomaiseen luottaa, päättää Seta puheenjohtajansa Panu Mäenpään ja pääsihteerinsä Aija Salon allekirjoittaman kirjeen.

Iltalehdelle Mäenpää toteaa, että tilanne näytti siltä, ettei siihen suhtauduttu vakavasti, koska kyseessä olivat seksuaalivähemmistöön kuuluvat henkilöt. Mäenpää sanoo olevan tärkeää, että viranomaiset näyttävät hyvää esimerkkiä suhtautumisessaan.

Sarjan tilanteet ovat näyteltyjä, mutta perustuvat tositapahtumiin. Iltalehden mukaan poliisihallitus tarkastaa jaksot ennen esitystä. Ylitarkastaja Liisa Haapanen kertoo lehdelle, että he ovat pahoillaan jaksossa käytetyistä ilmaisuista. Hänen mukaansa tuotantoyhtiön kanssa on sovittu, että jaksoa korjataan niin, että uusinnoissa kohtaus on erilainen. Haapanen sanoo arvioinnin hämärtyneen, koska jaksot ovat näyteltyjä.

Aito Media -tuotantoyhtiön vastaava tuottaja Jutta Tuomaala sanoo Iltalehdelle, että on tapahtunut virhearvio. Tuomaala kertoo lehdelle, että jaksojen tapaukset voivat olla vanhoja.

Seta: Avoin kirje turvallisuusviranomaisille
Iltalehti: Poliisi tv-ohjelmassa: ´Homppelipahoinpitely-keikka´ - Seta ärähti

6 kommenttia

Ohjelman jokaisessa jaksossa on epäasiallisuuksia, esim. tähän tapaan: "Viedäänpä tytteli kotiin mamman ja papan luokse selviämään. Kyllä mamma ilahtuu". Nainen on tässä tilanteessa humalassa.

Kun pelastettiin yksi hauva ja koira hyppäsi omin voimin häntä heiluen takaosastoon, poliisi sanoi: "Tämä onkin meidän paras asiakas".

Joka osassa on jotain joka särähtää korvaan. Esimerkkejä olisi paljon. Jos se puhe olisi heidän keskeistään, se olisi heidän asiansa, mutta tv-ohjelmaan ne puheet ovat kyseenalaisia (vaikka haluttaisiinkin olla vitsikkäitä).
  • 2 / 6
  • räyhähenki
  • 9.6.2015, 16.08
Niin, poliisit tarvitsisivat kipeästi yhteiskuntakelpoisuutta ylläpitävää kuntoutustoimintaa suorassa suhteessa virkaikänsä pituuteen.