Translain uudistustarpeita selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmä julkisti keskiviikkona loppuraportin, jossa se esittää selvitettäväksi sukupuolen vahvistamisen helpottamista.
Amnestyn Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Sateenkaariperheet, Seta ja Trasek pitävät asiantuntijatyöryhmän esityksiä tervetulleina ja toivovat, että ne huomioidaan hallitusneuvotteluissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseessä on merkittävä askel kohti sukupuolensa korjaavien henkilöiden oikeuksien parantamista. Järjestöjen mukaan translain uudistus olisi mahdollista toteuttaa esitysten pohjalta esimerkiksi samassa yhteydessä, kun laki avattaneen naimattomuusvaatimuksen osalta avioliittolain muutoksen myötä.
Ministeriön asiantuntijatyöryhmä ehdottaa, että selvitetään mahdollisuutta muuttaa lainsäädäntöä siten, että henkilö voisi ilmoittaa tai tehdä hakemuksen sukupuolensa vahvistamisesta väestötietoihin ja rekisterimerkinnän muutos voitaisiin tehdä ilman vaatimusta lääketieteellisen selvityksen antamisesta transsukupuolisuudesta. Vaatimusta täysi-ikäisyydestä sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen edellytyksenä voisi työryhmän mukaan olla perusteltua tarkastella. Mikäli nämä uudistukset toteutuisivat, sukupuolensa vahvistavalta ei enää edellytettäisi lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia, avioliitosta luopumista eikä 18 vuoden ikää. Lisäksi työryhmän mukaan tulisi arvioida, miten sukupuolensa vahvistaneiden henkilöiden vanhemmuudesta säädetään. Työryhmä ehdottaa myös lain nimeä muutettavaksi muotoon "laki sukupuolen vahvistamisesta".
Järjestöjen mukaan asiantuntijatyöryhmän esitykset ovat pitkälti linjassa Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen (PACE) tuoreen suosituksen kanssa. PACE hyväksyi 22.4.2015 päätöslauselman, jossa se antoi Euroopan neuvoston jäsenmaille suosituksia transihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisesta ja edistämisestä. Yleiskokous vaatii jäsenmaita luomaan itsemääräämisoikeuteen perustuvan, nopean, läpinäkyvän ja saavutettavan menettelyn oikeudellisen sukupuolen vahvistamiseen ilman vaatimuksia esimerkiksi iästä sekä poistamaan oikeudellisen sukupuolen vahvistamisesta avioerovaatimuksen ja lääketieteelliset ehdot, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen ja mielenterveysdiagnoosin, joita Suomessa yhä edellytetään.
Järjestöt toteavat, että kansainvälinen kehitys menee muutenkin itsemääräämisoikeuden suuntaan. Malta hyväksyi 1.4.2015 uuden lain, jonka myötä oikeudellinen sukupuoli vahvistetaan henkilön oman ilmoituksen pohjalta ja menettely on mahdollinen myös alaikäisille. Norjan hallituksen asettama translakityöryhmä julkisti 10.4.2015 raportin, jossa esitetään vastaavaa menettelyä. Norjan asiantuntijatyöryhmä esittää oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen tekemistä mahdolliseksi myös alaikäisille joko vanhemman suostumuksella tai viranomaiselle tehtävällä hakemuksella.
Setalla ja Trasekilla oli edustajansa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Järjestöjen edustajat Antti Karanki ja Aija Salo jättivät 30.10.2014 eriävän mielipiteen työryhmän tuolloin valmistelemaan väliraporttiin, johon sisältynyt luonnos hallituksen esitykseksi oli järjestöjen mielestä liian suppea. Väliraporttia ei sellaisenaan julkaistu. Järjestöjen syksyinen eriävä mielipide julkaistaan sen sijaan loppuraportin liitteenä.
seta: Translaki: Järjestöt iloitsevat: Ministeriötyöryhmä haluaa selvittää itsemääräämisoikeuden sukupuoleen
Ihmisoikeustuomioistuin: transihmisten pakkosterilisaatio on yksityisyyden loukkaus
Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous: itsemääräämisoikeus sukupuoleen