Euroopan unionin tuomioistuin katsoo, että yksittäiset maat voivat terveysriskeihin vedoten kieltää miehen kanssa seksiä harrastaneilta miehiltä verenluovutuksen.
Tuomioistuimen mukaan rajaus voidaan tehdä kuitenkin vain silloin, jos veren vastaanottajan terveyttä ei muilla keinoin voida varmasti suojella. Muutoin verenluovutuksen homoilta kieltävä määräys voidaan tulkita syrjinnäksi seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella. EU-tuomioistuin kehottaa etsimään vähemmän rajoittavia keinoja luovutetun veren turvallisuuden varmistamiseksi.
EU-tuomioistuin sai asian käsiteltäväkseen sen johdosta, että miehen kanssa seksiä harrastaneelta ranskalaismieheltä oli estetty veren luovuttaminen vuonna 2009, ja tämä oli vienyt asian oikeuden käsiteltäväksi Strasbourgiin, joka taas halusi Euroopan unionin tuomioistuimen kannan asiaan.
Ranska kielsi miesten välistä seksiä harrastaneilta verenluovutuksen vuonna 1983. Kiellon taustalla on silloinen aids-epidemia. Alkuaikana esimerkiksi taudin leviämisestä ei tiedetty paljon, ja tauti yhdistettiin erityisesti homomiehiin.
Ranska päätti huhtikuussa 2015 muuttaa käytäntöjään: verenluovutuksen yhteydessä selvitetään seksuaalisen suuntautumisen asemesta mahdollista riskikäyttäytymistä.
Suomessakin oli kevääseen 2014 asti voimassa määräys, jonka mukaan kerrankin miesten välistä seksiä harrastanut esti verenluovuttamisen pysyvästi. Nykyään varoaika on vuoden mittainen. Esimerkiksi Australiassa, Britanniassa, Japanissa ja USA:ssa on voimassa vastaavanlainen käytäntö.
Suomen Punaisen ristin Veripalvelu perustelee miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää varoaikaa suuremmalla hi-viruksen tartuntariskillä ja sen aiheuttamalla kohonneella riskillä verivalmisteita tarvitsevan potilaan turvallisuudelle.
Top EU court: Bans on gay blood ´may be justified´
Yle: EU:n jäsenmaat voivat kieltää homoseksuaalien verenluovutuksen terveyssyistä
HS: EU-tuomioistuin: Verenluovutuksen kieltäminen homoilta voi olla perusteltua