EU-tuomioistuin otti kantaa homoseksiä harjoittaneiden verenluovutuskieltoon (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • Samat oikeudet kaikille
  • 1.5.2015 10:29
Suurin osa hiv-positiivista on tummaihoisia, eiköhän kielletä verenluovutus myös heiltä.
  • 2 / 4
  • Yesman
  • 3.5.2015 8:04
"Suomen Punaisen ristin Veripalvelu perustelee miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää varoaikaa suuremmalla hi-viruksen tartuntariskillä ja sen aiheuttamalla kohonneella riskillä verivalmisteita tarvitsevan potilaan turvallisuudelle."

Tämä perustelu ei ole looginen. HI-viruksen serokonversioaika homossa on tismalleen sama kuin heterossa. Ei liene mitään syytä, miksi homomiehen karenssi on 3 kertaa heteron karenssia pidempi satunnaisesta/uudesta seksikontaktista.

Kolminkertaista karenssiaikaa voi perustella tekemällä seuraavat olettamat:

a) parisuhteellinen homomies makaa ympäriinsä tilastollisesti merkitsevästi useammin kuin heteronainen ja -mies.
b) parisuhteellinen homomies jättää tilastollisesti merkitsevästi useammin kuin hetero kertomatta kumppanilleen parisuhteen ulkopuolisista seksikontaktistaan.
c) parisuhteellinen homomies valehtelee SPR:n kyselylomakkeeseen tilastollisesti merkitsevästi useammin kuin heterot.

Pidennetty karenssi ei kuitenkaan oikeasti johda sen suurempaan turvallisuuteen verta saavan suhteen, koska ylläolevat olettamat voivat silti toteutua.

Nämä olettamat ovat lisäksi ongelmallisen värittyineitä.
Tämä aihe on mitä parhain mittari sille, miten homojen tasa-arvoa eri asioissa ajavat kykenevät arvottamaan omia oikeuksiaan suhteessa muiden oikeuksiin.

Mielestäni jonkun oikeus saada luovuttaa verta on hyvin vähäpätöinen asia verratttuna ihmisen terveyteen ja oikeuteen siihen, että verta vastaanottaessaan on tehty kaikki mahdollinen sen eteen, ettei potilaaseen kohdistu tarpeetonta riskiä sairastua erittäin vakavaan sairauteen.

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta homomiesten keskuudessa hiv-yleisyys on 20-kertainen heteromiehiin nähden ja että tilanne ei ole millään tavalla edes parantumassa.
Olen samaa mieltä Yesmanin kanssa. Nuo perustelut ovat todellakin epäloogisia. Aivan satavarmasti Veripalvelun haaviin jää useammin heteropenetraatiossa Venäjällä, Thaikuissa tai Baltiassa pelehtinyt hetero hi-viruksen kantaja kuin hi-virusta kantava homo.

Vaikka tilastollisesti hiv-yleisyys on homomiehillä olisikin suurempi niin, tuo nykyinen käytäntö asettaa parisuhteessa elävän homon kummalliseen valoon. Ihan kuin lenneltäisiin yhtetään kukasta kukaan. En minä ainakaan lennä. Puolison sanaan taas pitää uskoa samoin kuin heterosuhteissa. Veripalvelun tulisi selvittää tarkentavilla kysymyksillä tilannetta. Ei siinä ole mitään hävettävää.