Seta ja kuusitoista muuta järjestöä vaatii torstaina julkaistussa kirjelmässään, että uusi hallitus tekee kansallisen perus- ja ihmisoikeuksien toimintaohjelman. Järjestöt muistuttavat, että tätä suositti myös edellinen eduskunta helmikuussa 2015.
Järjestöjen mukaan edellinen hallitus jätti monta ihmisoikeuksien kannalta keskeistä lainsäädäntöprosessia kesken, ja varasi huolestuttavan vähän resursseja perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseen. Samaan aikaan säästötoimet uhkaavat perus- ja ihmisoikeuksia.
- Ihmisoikeudet tarvitsevat tuekseen tavoitteellisen kansallisen perus- ja ihmisoikeuksien toimintaohjelman ja sen toteuttamiseen kunnon resurssit. Ohjelma on kirjattava tulevan hallituksen strategisiin linjauksiin, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila.
Suomen hallitus valmisteli ensimmäisen kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman vuosille 2012-2013. Ohjelman laatiminen oli järjestöjen mukaan tärkeä signaali siitä, että myös Suomessa on merkittäviä ihmisoikeusongelmia, jotka vaativat systemaattisia ja tehokkaita toimenpiteitä. Järjestöt katsovat, että tulevalla hallituksella on erinomainen tilaisuus oppia ensimmäisen ohjelman puutteista ja tehdä kunnianhimoinen ohjelma.
Uuden ohjelman on järjestöjen mukaan otettava lähtökohdaksi Suomen perustuslain lisäksi Suomen ratifioimat kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja Suomen sopimusvalvontaelimiltä saamat huomautukset ja suositukset. Suomi on saanut YK:lta huomautuksia jo vuosien ajan esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn koordinaation puutteesta ja turvakotipaikkojen määrästä, transihmisten asemasta ja ulkomaalaisten säilöönotosta. YK on moittinut Suomea pitkään myös lapsen edun ensisijaisuuden ja lapsen osallisuuden toteutumisesta käytännössä sekä lasten kuntakohtaisesta eriarvoisuudesta. Suomesta puuttuu myös sitova yritysvastuusääntely, jolla voitaisiin puuttua yritysten aiheuttamiin suoriin ja epäsuoriin ihmisoikeusloukkauksiin.
Kirjelmän ovat allekirjoittaneet Suomen Unicef ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Amnesty International Suomen osasto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Trasek ry, Kynnys ry, Pakolaisneuvonta ry, Vammaisfoorumi ry, Ihmisoikeusliitto ry, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry, Naisasialiitto Unioni, Suomen Mielenterveysseura ry, Lastensuojelun Keskusliitto, Seta ry, Ensi- ja Turvakotien Liitto ry, Mielenterveyden keskusliitto ja Finnwatch.
Seta: Järjestöt vaativat hallitukselta uutta ihmisoikeusohjelmaa