Yhdenvertaisen avioliittolain vastustajien kansalaisaloitteen nimenkeruu käynnistyi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 120
Nimenkeruun ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina kello 16 ´Kansalaisaloite eduskunnalle avioliittolain muutossäännösten kumoamisesta´ oli saanut 666 sähköistä kannatusilmoitusta. (kuva: ruutukaappaus)

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruu on alkanut kansalaisaloite.fi -palvelussa. Nimenkeruu käynnistyi vuorokauden vaihduttua sunnuntaihin, 29. maaliskuuta 2015, ja aikaa vaaditun 50 000 nimen keräämiseen on puoli vuotta, eli syyskuun loppuun asti.

Aito avioliitto ry:n ajama "Kansalaisaloite eduskunnalle avioliittolain muutossäännösten kumoamisesta" esiteltiin lauantaina Vantaalla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa vieraana oli esimerkiksi Ranskan La Manif Pour Tous -järjestön presidentti Ludovine de La Rochère. Järjestön aloitteesta käynnistyneet yli miljoona tasa-arvoisen avioliittolain vastustajaa kaduille keränneet mielenosoitukset saivat myös väkivaltaisia piirteitä.

- Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta. Sukupuolineutraali avioliitto riistää adoptiolapselta mahdollisuuden korvaavaan kokemukseen eri sukupuolta olevista vanhemmista, isästä ja äidistä. Lapsen oikeus olla isän ja äidin hoidettavana ei voi toteutua samaa sukupuolta olevien avioliitossa. Samaa sukupuolta olevien parien oikeudet on huomioitu riittävällä tavalla parisuhdelaissa, todetaan aloitteen alustustekstissä.

Aloitteen kriitikot ovat todenneet, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei kuitenkaan aiheuta muutosta siihen, miten lapsen oikeus olla isän ja äidin hoidettavana toteutuu nykyään. Lisäksi jokainen adoptioprosessi on yksilöllinen, perusteellinen ja lapsen parhaaseen perustuva. Lakiuudistus ei vaikuta siihen, että avioparilla ei ole subjektiivista adoptio-oikeutta, vaan oikeus hakea adoptiota.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain lopullisessa äänestyksessä 12. joulukuuta 2014. Tasavallan presidentti vahvisti sen allekirjoituksellaan 20. helmikuuta 2015 osaksi Suomen lainsäädäntöä. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista oli ensimmäinen laki, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteesta.

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavat kokoustavat ja käynnistävät kansalaisaloitteen
Keskustelu: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista

120 kommenttia

Noin 700 kannattajaa ensimmäisenä päivänä, kun tasa-arvoisella avioliittolailla niitä oli ensimmäisenä päivänä jo 105 439. Missä on se kansan suuri enemmistö, jonka piti olla tämän "aidon avioliiton" takana?
  • 2 / 120
  • Halleluujah
  • 29.3.2015, 17.38
Kävin silkasta uteliaisuudesta tuolla Aitoavioliitto-yhdistyksen sivuilla ja täytyy kyllä todeta, että teksti oli täyttä 24 karaatin sontaa. Tunnepohjaisilla ja perustelemattomilla iskulauseilla ja väitöksillä pyritään vetoamaan vähä-älykkäisimpiin ihmisiin ja lietsomaan vihaa ja ennakkoluuloja seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Järjellisiä argumentteja ei ole ainoatakaan ja kaikki väitteet ovat kaadettavissa helposti.

Tässä muutama aivokuollein argumentti:

"Miehen ja naisen muodostamana avioliitto tunnetaan käytännössä halki historian kaikissa ihmisyhteisöissä"

Avioliiton merkitys on vaihdellut runsaasti eri aikakausien ja kulttuuriyhteisöjen välillä. Naimisiinmenon motiivi oli joskus vain naimakaupasta saatava rahallinen korvaus, eikä osapuolten tunteilla ollut merkitystä. Intiassa taas solmitaan nykyäänkin ns. "haamuavioliittoja", joissa tyttö naitetaan kuolleelle miehelle. Avioliitto on aina ollut ihmisten määrittelemä instituutio ja sitä se ollut olemassa myös ennen kristinuskoa. Mikään ei estä määrittelemästä sitä myös kahden samaa sukupuolta olevan välille.

"Sosiologinen todistusaineisto osoittaa, että milloin avioero tai kuolema eivät sitä estä, lapset voivat parhaiten oman biologisen isän ja äidin muodostamassa ehyessä avioliitossa."

Eikä osoita. Kaikki merkittävät ja kattavat tutkimukset puoltavat sitä, ettei vanhempien sukupuolella ole mitään negatiivisia vaikutuksia lapsille. Sen sijaan suurin osa tutkimuksista osoittaa, että sateenkaariperheiden lapsista kasvaa muita suvaitsevaisempia, vähäriitaisempia ja psyykkisesti terveempiä.

http://maakopla.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134430-tutkimus-paljastaa-homoadoptiolla-ei-ole-haittavaikutuksia-lapsiin

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013060717125512_ul.shtml

"Eduskunnan lakivaliokunnan lausunnon mukaan avioliiton rajoittaminen laissa vain miehen ja naisen väliseksi ei ole syrjintää."

Suomalaisista suurin osa kannattaa samaa sukupuolta olevien parien täysiä oikeuksia, tätä mieltä on myös eduskunta. Ja Suomi on muistaakseni demokratia, joten enemmistö päättää.

"Laki rekisteröidystä parisuhteesta ottaa huomioon samaa sukupuolta olevien parien oikeudet riittävällä tavalla."

Laki, joka asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan sukupuolen perusteella, ei missään tapauksessa ota huomioon ihmisten oikeuksia riittävällä tavalla, kun eletään sivistysvaltiossa.

"Miehen ja naisen avioliitto hyödyttää yhteiskuntaa ainutlaatuisella tavalla. Siksi on yhteiskunnan kannalta mielekästä huomioida se lainsäädännössä erikseen muista yhteiselämän muodoista poikkeavalla tavalla.""

Itse avioliitto miehen ja naisen välillä ei hyödytä yhteiskuntaa yhtään sen enempää, kuin mikään mukaan parisuhde. Yhteiskunta hyötyy lapsista, jotka perheet kasvattavat, eikä nyky-yhteiskunnassa aviolitto ole mikään ehto lasten syntymiselle.
Lisäksi avioliittoasiassa, jonka uudelleenmäärittely ei ole kongreettisesti pois keneltäkään, ei ole mitään syytä asettaa jotakin ihmisryhmää eriarvoiseksi.

Avioliitto ja adoptio-mahdollisuuden antaminen homopareille ei ole mikään "riskialtis yhteiskuntakokeilu", jona vastustajat sitä mainostavat.
Homopareilla on jo lapsia ja ilman uutta lakiakin ja niitä tulee olemaan, vaikka lakimuutos jostain syystä peruttaisiinkin. Ja täysin samalla tavallahan yhteiskunta hyötyy myös homoparien lapsista.

Anteeksi ylipitkä viesti, mutta päässä kiehahti...