Ihmisoikeusjärjestö Seta julkisti tiistaina eduskuntavaalien kärkitavoitteensa, joiksi järjestö nosti itsemääräämisoikeuden sukupuoleen ja kaikille turvallisen koulun. Lisäksi valtioneuvostolta odotetaan hlbti-toimintaohjelmaa, joka takaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomioimisen eri hallinnonalojen valmistelussa ja hallituksen odotetaan hyväksyvän kansallisen ihmisoikeustoimintaohjelman.
Tavoitekokonaisuudelle on annettu otsikko "Syrjimätön Suomi".
Seta kertoo tavoitteidensa perusteluista tarkemmin verkkosivuilleen avatussa vaalikokonaisuudessa. Seta esittelee verkkosivustollaan myös poliittisen strategiansa.
Järjestö toivoo puolueiden ja ehdokkaiden ottavan eduskuntavaaleissa ja hallitusneuvotteluissa kantaa Setan esiinnostamiin vaaliteemoihin. Järjestöstä todetaan, että kuluvalla hallituskaudella ihmisoikeudet etenivät avioliittolain, yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain uudistuksilla, mutta translakiuudistus ja äitiyslain säätäminen juuttuivat hallitukseen.
Itsemääräämisoikeus sukupuoleen
Tavoite: Sukupuolen vahvistamisen lainsäädäntö uudistetaan oikeusperustaisesti niin, että henkilön juridinen sukupuoli perustuu omaan ilmoitukseen. Juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaaminen erotetaan toisistaan. Uudistus voidaan tehdä samalla kun translaki avataan avioliittolain muutoksesta johtuen.
Perustelut: Jos haluaa korjata henkilötiedoistaan sukupuolimerkinnän, on väärin joutua todistamaan lisääntymiskyvyttömyytensä, läpikäymään pitkällinen psykiatrinen tutkimus ja muuttamaan mahdollinen avioliittonsa rekisteröidyksi parisuhteeksi. Merkinnän muutos on nykyään mahdollinen vain täysi-ikäisenä.
Turvallinen koulu kaikille
Tavoite: Haluamme vahvistaa sateenkaarilasten ja -nuorten sekä sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia ja lasten oikeuksien toteutumista. Koulun, oppilaitoksen ja päiväkodin on oltava turvallinen paikka lapsille, oppilaille, opiskelijoille ja henkilökunnalle. Haluamme, että koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien toimintatavat olisi pohdittu tietoisesti esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa. On tärkeää, että opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmissa sekä opetusmateriaalissa näkyy seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuus. Opettajat tarvitsevat keinoja, joilla trans- ja homofobiseen kiusaamiseen ja häirintään voidaan puuttua. Oppilaiden käytössä on hyvä olla sukupuolittamattomia vessoja. Kaikille koulutusasteille tarvitaan ihmisoikeuskasvatusta, johon sisältyy hlbti-näkökulma.
Perustelut: Tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret kokevat koulussa syrjintää, näkymättömyyttä ja ulossulkemista. Sukupuolitetut käytännöt sekä opetussisältöjen ja -materiaalien sukupuoli- ja heteronormatiivisuus ovat haitallisia kaikille lapsille ja nuorille, ei vain vähemmistöihin kuuluville. Ihmisoikeuskasvatus ja ajantasainen tieto sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta hyödyttävät kaikkia.
Valtioneuvoston hlbti-toimintaohjelma ja kansallinen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma
Tavoite: Hallitus määrittelee sekä konkreettiset toimenpiteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi että hlbti-asioiden koordinaatiovastuun valtioneuvostossa. Tätä varten hallitus laatii toimintaohjelman. Keskeiset toimenpiteet perus- ja ihmisoikeuspolitiikan toteuttamiseksi kootaan kansalliseen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan.
Perustelut: Hlbti-toimintaohjelma vahvistaa hlbti-politiikkaa ja lisää sen ennakoitavuutta. Kansallinen ihmisoikeustoimintaohjelma selkeyttää hallituksen ihmisoikeuspolitiikan seurantaa ja arviointia ja tekisi näkyväksi ihmisoikeuspolitiikan resursoinnin. Laaja joukko ihmisoikeustoimijoita vaatii ohjelmaa.
Seta järjestää vaalipaneelin Helsingissä Kirjasto 10:ssä otsikolla "Kohti sateenkaarevaa Suomea!" keskiviikkona 25.3. klo 16.00-18.00 yhdessä Amnesty Internationalin Suomen osaston, Sateenkaariperheet ry:n ja Trasek ry:n kanssa. Tilaisuus streamataan suorana verkossa.