Ilta-Sanomat kertoo Sobaka.ru -verkkojulkaisun tekemästä haastattelusta, jossa pietarilaisessa propagandakeskuksessa sisällöntuottajana työskennellyt kertoo kokemuksistaan.
Hän kertoo, että kohtuullisesti palkatussa työssä Pietarin keskustan lähellä tehdään esimerkiksi sisältöä sivustoille, joiden valheellisesti annetaan ymmärtää olevan ukrainalaisia. Niiden sisältö on uudelleenkirjoitettua kansainvälistä uutismateriaalia, mutta Venäjä-myönteiseksi sävytettyä. Keinoina saatetaan käyttää alkuperäisten sanavalintojen muuttamista otollisemmaksi. Työntekijöitä ohjeistetaan esimerkiksi välttämään Putinista kielteisesti kirjoittamista.
Hlbti-aihepiiriä käsitellään kielteiseen sävyyn
Haastateltu kertoo, että tarjonnan monipuolisuutta lisätään kirjoittamalla erilaisista kiinnostusta herättävistä aiheista, kuten julkkiksista ja rikollisuudesta.
Yksi tällainen täydentävä aihepiiri on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat uutiset. Ne ovat haastatellun mukaan suosittuja, mutta aiheesta kirjoitetaan linjan mukaan kielteiseen sävyyn.
Venäjän valtion virallinen suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on torjuva. Myös asenneilmapiiri kansan keskuudessa on yleisesti homokielteinen. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksyttiin ns. homopropagandalaki. Laki esimerkiksi estää levittämästä nuorille asiallista tietoa homoseksuaalisuudesta. Uutistietojen mukaan monet kynnelle kykenevät hlbti-vähemmistöihin kuuluvat ovat hankkiutuneet pois Venäjältä ja toisinaan he ovat hakeneet muista maista turvapaikkoja kohtaamansa vainon vuoksi.
Venäjällä tiedonvälitys on pääosin valtion suorassa valvonnassa.
Tavallisia ihmisiä töissä
Haastateltu arvioi, että kuka tahansa Venäjää kelvollisesti kirjoittava voi päästä töihin keskukseen, eikä poliittisia kantoja kysellä. Hän arvioi, että motivaattorina useimmille on vain raha, vaikka pieni osa työntekijöistä tekee työtään kutsumuksesta. Oman työnsä haastateltava kertoo lopettaneensa, koska hän koki sen henkisesti liian raskaaksi.
Haastatellun mukaan samassa rakennuksessa toimii myös mielipiteitä ja kommentteja sosiaalisen median sivustoille kirjoittava "trolliosasto". Se tuottaa erilaisilla nimimerkeillä Venäjä-myönteisiä vastineita Venäjää sivuaviin huomioihin.
Haastateltu esiintyy nimettömänä. Ilta-Sanomien mukaan Sobaka.ru -sivuston jutun uskottavuutta lisää se, että aiheesta on muitakin yhtäpitäviä kirjoituksia.
Ilta-Sanomat: Propagandatehtaan ex-työntekijä: Näin Venäjä trollaa verkossa
Sobaka.ru: Городской типаж: блогер-пропагандист