Miesten välistä seksiä harjoittavien keskuudessa HIV-epidemia jatkuu

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 7
Erikoistutkija Kirsi Liitsola, THL:stä kertoi että 47% tartunnan saaneista tuli testiin varsin myöhään

Sellaisten miesten keskuudessa, joilla on seksiä miesten kanssa, on käynnissä HIV-epidemia. On uusia kotimaisia tartuntoja, on pitkiä tartuntaketjua ja ne kattavat useampia vuosia. HIVin esiintyvyys tässä ryhmässä on korkea muuhun väestöön verrattuna.

Kansainvälisen aids-päivän seminaarissa käytiin läpi Suomen HIV-tilastoja. Niiden miesten, joilla on seksiä miesten kanssa, tilanne on huolestuttava. Suurin osa tartunnoista on saatu kotimaasta.

Suuri ongelma on se, että noin puolet tartunnan saaneista tulee testiin ja hoitoon hyvin myöhäisessä vaiheessa. ”Myöhäinen” tarkoittaa, että sairaus on jo ehtinyt pahentua, vastustuskyky heikentyä ja hoitotoimenpiteet eivät ole yhtä tehokkaita kuin varhaisvaiheessa hoidon aloittaneilla. Joka vuosi kuolee 1-2 henkeä sen vuoksi, että hoito on aloitettu myöhään.


Erikoistutkija Kirsi Liitsola, THL:stä kertoi Suomen HIV-tilanteesta. Heteropuolella valtaosa HIV-tartunnoista on miehillä ja tartunta on saatu ulkomailla. Maahanmuuttajilla tilanne on erilainen. Tartunnan saaneista valtaosa on naisia. Monilla tartunta on saatu alkuperäismaassa. Lukumääräisesti vuosittain heterotartuntoja on hieman enemmän kuin miesten välisessä seksissä saatuja tartuntoja.

Audio
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

7 kommenttia

Kun laki on sellainen, että hiv-positiivinen voidaan tuomita vankilaan väitetystä tartuttamisesta, niin tilanne ei tule korjautumaan.

Seksiin liittyvä hiv-kriminalisointi pitäisi poistaa, sillä jokainen päättää itse millaista seksiä suostuu harrastamaan.

Nykyinen tilanne tekee sen, että jos tiedät hiv-tartunnastasi, niin olet ensinnäkin lakitoimien mahdollisena kohteena, toiseksi altistut myös kiristämiselle ("jos et tee näin, niin kerron poliisille...").

Ei siis pidä ihmetellä, miksi on paljon houkuttelevampaa olla menemättä testeihin, kuin altistaa itsensä tuollaisille lain aiheuttamille riskelle (muiden hiviin liittyvien ongelmien lisäksi).

Tilanne on hiv-torjunnan kannalta hankala: Jos henkilö tietää hiv-tartunnastaan, niin yleensä hänen riskikäyttäytymisensä pienenee, ja jos hän on toimivalla lääkityksellä, niin myös hänen tartuttavuutensa laskee hyvin alhaiseksi. Nykytilanne - erityisesti hiviin liittyvä kriminalisointi - ei innosta hakeutumaan hiv-testeihin. Yksinkertaisesti: Jos ei tiedä omasta tartunnastaan, niin on turvassa oikeustoimilta, kiristämiseltä ja sosiaalisilta ongelmilta.

Hiv-kriminalisointi lisää mielestäni hiv-tartuntoja. Ja ne tartunnathan saadaan yleensä sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät tiedä omasta hiv-tartunnastaan.

Jos harrastaa turvaseksiä, on aivan sama onko seksikumppani hiv-positiivinen tai hiv-negatiivinen.

http://youtu.be/z-y_es1NKZ0

Kommenttia muokattu: 01.12.2014 klo 21:07
Voisitko selittää, miten HIV-positiivisia kiristetään? Mistä tieto kulkee, sairaaloista ja terveyskeskuksistako?