Räsänen käyttää hallituksen horjuvuutta avioliittolakia vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 10

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen yrittää vaikuttaa hallituspuolueiden kansanedustajien äänestyskäyttäytymiseen avioliittolakiasiassa. Räsänen sanoo Turun Sanomissa, että puolue lähtisi hallituksesta, jos avioliittolakialoite menee läpi.

RKP:n puheenjohtaja ehti sunnuntaina kommentoimaan asiaa ja toivomaan "selvennystä" Räsäseltä.

Käytännössä KD:n veto merkitsee sitä, että hallitusryhmissä on vaivihkaa varmistettava, ettei aloite mene "vahingossa" läpi.


Räsänen olisi voinut hoitaa uhkauksensa valtaeliitin sisäisenäkin, mutta julkisuudella asettaa lakia kannattaneen Stubbin yhä vaikeampaan asemaan ja toisaalta näyttää kannattajilleen ja puolueensa sisäiselle oppositiolle, että ajaa lujasti konservatiivis-kristillisiä arvoja hallituksessa.

Suomen avioliittolain muuttamismahdollisuudet kariutuivat hallitusohjelmatasolla 2011, kun pääministeriksi tuolloin nousemassa ollut Jyrki Katainen hyväksyi uudistuksesta pidättäytymisen kristillisdemokraattien kynnyskysymykseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kannatuksen puutteen varmistaminen on käänteistä sille menettelylle, johon kokoomuksen sisarpuolueisiin kuuluva Kanadan konservatiivit turvautui 2011, kun heidän vaalilupauksena antamansa avioliittolain uudelleenkäsittely piti tehdä. Konservatiivit siellä suosittivat tyhjän (eli poistumisen) käyttämistä sopivassa laajuudessa - ja niin avioliittolaki pysyi tasa-arvoisena.

Uutinen Turun Sanomissa

10 kommenttia

KD:n ja Räsäsen toiminta on tyylipuhdasta kiristämistä.
  • 2 / 10
  • puppeliassi
  • 26.10.2014, 18.02
Räsänen ei ole tyhmä, puolue on heikossa hapessa ja olisi saattanut jopa jäädä äänikynnyksen alle mutta nyt kävi miten kävi saa lisää ääniä puolueelleen.

Kokoomuksella on nyt kaksi vaihtoehtoa: joko ajaa laki läpi jolloin konservatiivi kokkarit vaihtavat muihin erityisesti kd ja takaisin tulee pikkuisen liberaaleja jolloin tulee iso vaallitappio ja oppositio, tai sitten kaataa laki jolloin todenäköisesti menee monta vuotta ennenkuin on sellainen eduskuntakokoonpano joka lain veisi läpi tosin ääntenmenetys pienempi.

Kataisen ei olisi kannattanut kd ottaa mukaan hallitukseen.

Kokoomus on se joka käytännössä päättää meneekö laki läpi vai ei, koska muissa puolueissa kannatus tai vastustus on paljon varmempaa ja sdp piirissä kannattajien määrä lisääntynyt.

Jos stub aikoo olla vahva johtaja menee laki läpi mutta jos antaa muiden kävellä hänen yli niin laki kaatuu.