Viime viikot on puhuttu uuden EU-komission henkilövalinnoista. EU-parlamentti on tentannut ehdokkaita ja äänestänyt ehdokkaiden kelpoisuudesta. Tenteissä on kyselty ehdokkaiden näkemyksiä hlbti-asioista. Keskiviikkona komissiota johtava Juncker ilmoitti lopullisista komissaarivalinnoistaan ja EU-parlamentti hyväksyi uuden kokoonpanon äänin 423 - 209. Mukana on ainakin kaksi hlbti-ystävällistä komissaaria.
EU-parlamentin hlbti-asioita seuraava intergroup kertoo sivullaan kahdesta hlbti-myönteisestä uudesta komissaarista, molemmat sosialidemokraatteja. Komission yksi kuudesta varapuheenjohtajasta, Frans Timmermans hoitaa oikeusturvaan ja perusoikeuksiin liittyviä asioita (Rule of Law, Fundamental Rights). Hän on 53-vuotias hollantilainen. Tenteissä hän kertoi toimivansa erityisesti seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksien puolesta. Hän sanoi, että Euroopassa on paljon vähemmistöjä, jotka kelpaavat syntipukeiksi. On juutalaisia, muslimeja, kristittyjä, homoja, naisia, romaneja. EU-lainsäädännöllä on voitava säännellä ja rajoittaa näiden ihmisten syyllistämistä.
Jo aikaisemmin, kotimaassaan Timmermans on ulkoministerinä luvannut turvapaikkoja Venäjältä pakeneville homoille ja lesboille.
Toinen hlbti-myönteinen komissaari on 41-vuotias Roomasta kotoisin oleva Federica Mogherini. Tenteissä hän lupasi toimia hlbti-tasa-arvon puolesta. Hän tulee johtamaan EU:n ulkosuhteita eli toimii ulkoministerinä. Hän on omassa maassaan ollut kuusi kuukautta ulkoministerinä. Tenttien aikaan häntä pidettiin aika kokemattomana ja nuorena, mutta hänellä on vahva halu toimia tiimissä ja laajat kontaktiverkostot. Hän ei poliittisesti kuitenkaan ole mikään aloittelija.
Komissaaritenteissä oli muitakin hlbti-myönteisiä, mm. oikeusasioita hoitava tsekkiläinen Věra Jourová. Mutta oli myös kandidaatteja, joiden hlbti-asenne aiheutti päänvaivaa. Saksalainen Günter Oettinger (CDU) kieltäytyi Stuttgartissa lausumasta pride-viikon avajaissanoja.Unkarin Tibor Navracsics "alennettiin". Hän ei saanut toiminta-alueekseen perusoikeuksia vaan ainoastaan kulttuurin, nuorisoasiat ja urheilun, jotka itse asiassa ovat pääosin jäsenmaiden omia sisäisiä asioita.
Suomalaiskomissaarin, Jyrki Kataisen, hlbti-ystävällisyyttä tai epäystävälllisyyttä ei ole mitenkään kommentoitu.