Opetushallituksen perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman luonnoksessa mainitaan seksuaalinen ja sukupuolinen moninaisuus. Lestadiolaisyhdistys on kritisoinut asiaa ja vetoaa lasten oikeuteen uskoa Raamatun sanan mukaisesti.
Asiasta kirjoittaa Seurakuntalainen-lehti.
Opetushallituksen luonnoksessa nostetaan esiin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ja todetaan, että "yhteisön jäsenet tulevat kohdatuksi ja kohdelluksi samanarvoisina riippumatta mistään henkilöön liittyvästä tekijästä". Samassa yhteydessä todetaan, ettei samanarvoisuus merkitse samanlaisuutta, ja että yhdenvertainen kohtelu edellyttää sekä perusoikeuksien ja osallistumisen mahdollisuuksien turvaamista kaikille että yksilöllisten tarpeiden huomioonottamista. Opetuksen järjestämistä ohjaavina velvoitteina mainitaan esimerkiksi perustuslaki, yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki.
Luonnoksessa todetaan, että peruskouluaikana oppilaiden käsitys omasta sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta kehittyy. Esillä on sukupuolten tasa-arvon edistäminen, oppilaan oman identiteetin rakentuminen, sukupuoleen sidottujen roolimallien välttäminen sekä sukupuolittuneiden asenteiden ja käytänteiden tunnistaminen ja muuttaminen. Inhimillisen moninaisuuden arvostamiselle halutaan luoda näkyvyyttä oppimisympäristöjä, työtapoja ja opetusmateriaaleja valitsemalla ja kehittämällä.
Yläasteen (7.-9. vuosiluokkien) terveystiedon opetuksen sisältöjä valitessa tulisi luonnoksen mukaan ottaa huomioon kulttuurinen herkkyys, vammaisuus, pitkäaikaissairaudet, lapset ja vanhukset, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus.
Seurakuntalainen-lehden mukaan lausunnon antaneet Esikoislestadiolaiset ry kritisoi lausunnossaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioimista. Järjestö vetoaa lasten oikeuteen uskoa niin kuin Raamattu sanoo ja haliavat, että "kristilliset arvot" tulisi tuoda opetuksessa esille tasavertaisesti "muiden katsomusten" kanssa. Yhdistyksen lausunnossa vaaditaan, ettei lapsia saa velvoittaa uskomaan opettajan tai oppikirjan käsitystä totuutena. Esikoislestadiolaiset toteavat lausunnossaan, ettei "koulun tule myöskään sukupuolikäsitteessä loukata uskonnon ja omantunnon vapautta eikä keskittyä yhden totuuden opettamiseen ja yhden maailmakuvan luomiseen".
Perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteiden on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä. Kansallisten opetussuunnitelman perusteiden pohjalta kunnissa ja kouluissa laaditaan puolestaan paikalliset opetussuunnitelmat. Paikallisten opetussuunnitelmien tulee opetushallituksen mukaan olla laadittuina siten, että niiden mukaiseen opetukseen voidaan siirtyä kouluissa 1.8.2016 alkavan lukuvuoden alussa.
Opetushallitus: Perus- ja lisäopetuksen perusteluonnokset lausunnoilla 19.9.–15.10.2014
Seurakuntalainen: Opetussuunnitelman luonnoksessa ´sukupuolen moninaisuus´ - esikoislestadiolaiset ottivat kantaa