Tunnettuja henkilöitä on ottanut osaa Suomen Lukiolaisten Liiton kiusaamisen vastaiseen #kutsumua-kampanjaan, joko osallistumalla tai ilmaisemalla tukensa sille. Mukaan ovat lähteneet esimerkiksi Helsingin piispa Irja Askola ja Antti Tuisku. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kampanjan suojelija.
Kampanjasta on nopeasti tullut laaja sosiaalisen median ilmiö.
Lukiolaisten Liiton verkkosivuilla kerrotaan, että #kutsumua -kampanjaan pääsee mukaan seuraavalla tavalla: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut itsesi on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit muiden itsessäsi näkevän ja muistavan. Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä käyttävät jatkossa vain hölmöt. Halutessasi voit kertoa kuvatekstissä pidemmänkin tarinan! Jaa kuva tunnisteella #kutsumua ja haasta mukaan ne tyypit, joiden tarinan tahtoisit kuulla.
Kampanja käynnistyi elokuun lopulla, kun tamperelainen lukiolainen Juho Räty kertoi puuttuneensa bussissa kiusaamistapaukseen, koska ei halunnut olla enää hiljainen hyväksyjä. Hiljainen hyväksyjä katsoo kiusaamista puuttumatta siihen. Pian Suomen Lukiolaisten Liitto käynnisti #kutsumua-kampanjan, ja kampanjalla Lukiolaisten Liitto haastaa kaikki suomalaiset näyttämään esimerkkiä ja rakentamaan sellaista ilmapiiriä, jossa kukin tulee nähdyksi omana itsenään.
- Huutelua ja nimittelyä kohdataan niin kouluissa kuin työpaikoillakin edelleen aivan liikaa. Rumilla, ilkeillä tai aliarvioivilla sanoilla meistä yritetään tehdä jotain muuta kuin olemme. Jos joka päivä haukutaan tyhmäksi, lihavaksi tai vaikka komentelijaksi, alkaa se pian tuntua totuudelta, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi.
- Huonoa käytöstä on vaikea lopettaa käskemällä, mutta ryhtymällä passiivisista aktiivisiksi voimme muuttaa tätä kulttuuria, jossa kiusaaminen on ihan ok.
Tehtyjen selvitysten mukaan etenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten syrjintä -ja häirintäkokemukset yleisiä. Syksyllä 2013 julkaistu Setan ja Nuorisotutkimusseuran tekemän tutkimuksen mukaan mukaan 70 prosenttia homo-, lesbo-, bi- ja transnuorista kertoi kokeneensa kiusaamista ja häirintää. Samoin kokemukset väkivallasta olivat huomattavasti tavallisempia kuin suomalaisnuorilla yleensä. Tutkimuksessa juuri koulu näyttäytyy paikkana, jossa nuoret kohtaavat eniten sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää häirintää.
Mukana myös tunnettuja henkilöitä
Helsingin piispan toimiston Twitter ja Instagram profiileihin on ladattu kuva, jossa piispa Irja Askolan kyltissä on vedetty ruksit sanojen "homojen hyysääjä" päälle ja alle on kirjoitettu "ihmisoikeuksien puolustaja". Kuvan tekstissä lukee "ihmisten yhdenvertainen kohtelu on tärkeää Irja Askolalle".
Antti Tuisku puolestaan julkaisi Facebook-sivuillaan kuvan, jossa hän on yliviivannut haukkumanimensä "vitun homo" ja kirjoittanut alle "ihan Antti vaan".
- Oon puhunu tästä paljon urani aikana, eikä siitä koskaan voi puhua liikaa. En unoha koskaan sitä, kun olin vaihtamassa luokkaa kiusaamisen vuoksi. En unoha koskaan, kuinka pelkäsin kävellä kotiin. En unoha koskaan, miten päätin näyttää. Enkä unoha koskaan sitä, miten nousin siitä. Aika vierii, arvet jää. Unohtaa ei voi, mutta anteeksi voi antaa, kirjoittaa Tuisku julkaisemansa kuvan yhteydessä Facebook-sivullaan.
Lukiolaiset käynnistivät kiusaamisen vastaisen #kutsumua-kampanjan
Antti Tuisku koulukiusaamisestaan: ´Aika vierii, arvet jää´
Ihmisoikeuksien puolustaja – Piispa Askola osallistui lukiolaisten kampanjaan
Nuorisokysely: Sateenkaarivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat yleisesti syrjintää