Vimpelin Vedon Henri Puputti huusi keskiviikkoisessa pelissä syöttötuomari Jussi-Pekka Anttilalle "vi--n homo" ja muitakin alatyylisiä ilmauksia, kun Vedolle tuli Joensuun Mailaa vastaan käydyssä ottelussa Anttilan ratkaisun myötä kolmas palo.
Asiasta kertoo Yle.
Puputin kielenkäyttö kuului myös Nelonen Pro -kanavan suorassa TV-lähetyksessä. Huutelun kohteena ollut tuomari kuitenkin kertoo, ettei kuullut sanatarkasti Puputin huutelua, mutta käski Puputin kuitenkin päätuomarin Jyrki Rajaniemen eteen, joka näytti "keltaista korttia", eli antoi varoituksen. Pesäpalloliiton sääntökirjan mukaan "varoitus tuomitaan yleensä äänekkäästä asiattomasta kielenkäytöstä". Punainen kortti, eli pelirangaistus voidaan antaa törkeästä kielenkäytöstä.
Ylen mukaan huutelu ei aiheuta Puputille todennäköisesti jatkoseuraamuksia. Superpesiksen kilpailupäällikkö Mika Helminen ei kuitenkaan katso, että käytös olisi hyväksyttävää. Helminen kertoo, että tilanne on tuomarin antaman rangaistuksen myötä lähtökohtaisesti käsitelty. Seurat voivat myös tehdä asiasta tutkintapyynnön, ja Superpesiksen johto voi ottaa minkä tahansa tapauksen erilliseen käsittelyyn.
- Tällainen ei ole hyväksyttävää käytöstä. Tunnelataus on kova ja joskus se menee sallittujen rajojen yli ja tuomarit toimivat näissä tilanteissa sääntöjen asettamissa puitteissa. Pelaajat ovat kuitenkin nuorten esikuvia ja idoleita, sanoi Helminen Ylelle.
Viime aikoina on joukkueurheilun ja muunkin urheilutoiminnan kohdalla kannettu yhä enenevästi huolta siitä, millaisiin asenteisiin urheiluharrastuksen piiriin hakeutuvat nuoret joutuvat törmäämään, ja kokevatko esimerkiksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat olevansa tervetulleita omana itsenään. Huomiota on kiinnitetty juuri esimerkiksi homotteluun.
Yle Urheilun Teemu Tammilehto kirjoittaa Ylen verkkosivuilla julkaistussa asiaan liittyvässä kommentissa, että Superpesis voisi näyttää esimerkkiä siinä, miten laji sopeutuu nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Myös Tammilehto pohtii tällaisen huutelun tarjoamaa esimerkkiä.
- Minkälaista esimerkkiä Vedon kokenut tähtipelaaja tunnekuohuissa heitetyllä kommentillaan antaa nuoremmille pesiskatsojille?, kirjoittaa Tammilehto.
Puputin huutelu aiheutti vilkkaan keskustelun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Joidenkin huomioiden mukaan vastaavaa huutelua on yhä paljon - muiden lajien lisäksi myös pesäpallokentillä - mutta tällä kertaa huutelu sai suuren julkisuuden, kun TV-kamerat ja mikrofoni tallensivat tapauksen. Asiatonta käytöstä on paitsi vaadittu kuriin, myös ymmärretty. Joidenkin näkemysten mukaan tunteiden kuohahteluun ei pitäisi puuttua.
Miten puuttua urheilun asenteisiin?
Esimerkiksi Pohjois-Amerikan koripalloliigassa linja vastaavien tapausten suhteen on tiukka ja sanktiot tuntuvia. Myös pehmeämpiä keinoja on käytetty; esimerkiksi kampanjoimalla on pyritty ohjaamaan asenteita parempaan suuntaan. Esimerkiksi Suomessa urheilun asenneilmapiiriin pyrkii puuttumaan Tasavertaisen Urheilun Lupaus, johon sitoutumalla urheilutoimijat voivat ilmaista vastuunsa oman piirinsä asenteiden kehittymisestä, ja samalla viestittää pelaajille ja muille toimihenkilöille toivotusta käyttäytymisestä.
Yle: Tähtipelaaja solvasi tuomaria törkeästi kovaan ääneen - selvinnee varoituksella
Yle: Kommentti: Kuuluvatko törkyhuudot 2010-luvun urheiluun?
Keskustelu: Sateenkaariystävällisempi joukkueurheilu?