Onko HIV-kriisistä opittu mitään?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 25

Viimeistään nyt, Melbournessa pidetyn maailman aids-konferenssin jälkeen on aika keskustella lääkkeistä, joilla HIV voidaan ennalta estää. Mikä on tämän hetken tilanne? Maailmalla on tullut tunnetuksi Truvada-niminen estolääke. Se on yhdistelmälääke "Emtricitabin" ja "Tenofovir" -nimisistä aids-lääkkeistä, ja sen erityisominaisuus on, että sillä on HIViltä suojaavaa vaikutusta.

Truvada on pre-exposure prophylaxis (PrEP) -lääke, ennalta estävä lääke, ja Melbournessa kerrottiin, että se suojaa HIV-infektiolta jopa 92%:ssa tapauksista. Jos henkilö ottaa Truvadaa joka päivä, suoja voi olla 100%. Sininen pilleri olisi näiden tietojen mukaan yhtä tehokas kuin kondomi.

Seuraavat tiedot on kerätty saksalaisista lähteistä.

Truvadan etuna on, että sivuvaikutukset kuten päänsärky ja pahoinvointi ovat lieviä.Bonnin yliopistoklinikan infektiotautien lääkäri Jürgen Rockstroh kirjoittaisi jo nyt Truvadaa estolääkkeeksi. Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungissa (FAS) hän sanoo, että jossain tiukkaan rajatussa ryhmässä tämä infektiolta suojaamisen keino olisi järkevää. Ainakin prostituoidut ja huumeiden käyttäjät hyötyisivät. Amerikassa viranomaiset ovat hyväksyneet Truvadan käytön jo 2012, mutta EU ei ole lääkettä hyväksynyt ja EU:n alueella ongelmana on enemmänkin lääketehdas “Gilead Sciences”, joka ei ole ollut erityisen halukas tarjoamaan lääkettä HIV-ehkäisyyn. USAn ulkopuolella olisi suuret markkinat. Kyselytutkimuksessa 2/3 homomiehistä olisi valmis käyttämään Truvadaa estolääkkeenä, vaikka kuukausihinta on 800 euroa.

Alkaako kaikki jälleen alusta?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ennen vuotta 1982 eli ennen aidsin ilmaantumista suurkaupungeissa oli eletty vapaasti. Saunoja, cruisingalueita ja pimeitä huoneita oli runsaasti. Aidsin alkuvaiheen jälkeen alettiin ohjailla käyttäytymistä saunoissa ja darkroomeissa, ja kondomeille tuli käyttöä. Saksan suurkaupungeissa HIV on levinnyt, ja joka vuosi tartuntoja tulee lisää. Lääkehoito maksanee Saksan valtiolle tai sairauskassoille jopa miljardin vuodessa. Yhteiskunnan solidaarisuus on kuitenkin vahva ja sairaat hoidetaan.

Onko estolääke Truvada hyvä vai huono uutinen? Se on Saksassa hyvä uutinen, koska todennäköisyys kohdata HIViä kantava on melko suuri. Mutta Truvadaan liittyy myös huonoja puolia. Lääkkeen kuukausihinta on sellainen, että vain varakkaat pystyvät siihen. Sairausvakuutus ei estolääkettä korvaa. Yhteiskunta jakaantuu hyväosaisiin ja huono-osaisiin. Rikkaat suojautuvat, köyhät eivät. Ristiriita on suuri myös Afrikan ja Euroopan välillä.

HIV ja AIDS ovat luoneet homomiehiin uudenlaisen tietoisuuden. Meille on kolmenkymmenen vuoden aikana näytetty rajat. Uskollisuus on saanut uutta merkitystä ,samoin vastuun kantaminen kumppaneista. Osasyynä HIVin leviämiseen on ollut suurkaupungeissa syntynyt promiskuiteetti. Jos saadaan estolääke, alkaako kaikki uudestaan? Onko opittu mitään.

Näin kysyy tänään mielipidekirjoituksessaan saksalainen Holger Doetsch, joka on pankkimies, toimittaja ja monen kirjan kirjoittaja. Hän myös opettaa journalismia keskieurooppalaisissa korkeakouluissa.

Pillereitä terveille?, kysyy frankfurter Allgemeine Zeitung

25 kommenttia

"Sininen pilleri olisi näiden tietojen mukaan yhtä tehokas kuin kondomi."

Eli ehkäiseekö se muka kaikki sukupuolitaudit?

Tuskinpa. Kaikkea hömppää sitä kirjoitetaankin!

Genitaaliherpeskin on elinikäinen riesa ja kupasta/tippurista on jo antibiootti-vastustuskykyisiä muotoja. Seksiteitse tarttuvia tauteja voi ilmaantua myös muita.

Varmastikin muiden sukupuolitautien saaminen heikeintää immuunisuojaa ja siten varmastikin HIV:kin pääsee iskemään entistä helpommin - muista vaikeista taudeista puhumattakaan.

Niinhän koko tuon hiv:n leviäminen alunperinkin sai alkunsa, kun satamakaupungin prostituoidut olivat kroonisesti immuunivasteeltaan sukupuolitautien heikentämiä ja siksi apinoiden virus, hiv:n lähisukulainen pääsi tarttumaan heihin ja kehittymään hiv:ksi ...

Eli moisiin ihmepillereihin tuudittautuminen on todella edesvastuutonta.
Kuten myös anonyymi suojaamaton seksi, jota biseksuaalit ja heterot harrastavat aika paljon.

Kommenttia muokattu: 04.08.2014 klo 19:25
Voihan tuota käyttää niinkuin tupla ehkäisyä: tuota lääkettä joka päivä ja lisäksi kondomi aina.

En usko että tämäkään lääke ole 100% varma kuitenkaan sekä ei suojaa muilta sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta toisin kuin kondomi melkein kaikki(tosin liukkaria pitää olla riittävästi koska kondomi menee helposti rikki jos jyystää kuiviltaan sekä myös kondomi ei saa olla vanha eikä säilytetty huonossa paikassa esim lompakossa)

Itse en toivo että kyseisen lääkkeen käyttö yleistyy homopiireissä vaan kondomin käyttö lisääntyisi riskialttiissa suhteissa(uusi/satunnainen/avoin suhde)

Minusta rokote olisi hyvä saada hiviin mutta epäilen ettei kauheaa kiirettä ole lääkefirmoilla sellaista kehittää kun nyt voi saada hyvin rahaa(tartunnan toteamishetkestä potilaan kuolemaan asti)