Viimeistään nyt, Melbournessa pidetyn maailman aids-konferenssin jälkeen on aika keskustella lääkkeistä, joilla HIV voidaan ennalta estää. Mikä on tämän hetken tilanne? Maailmalla on tullut tunnetuksi Truvada-niminen estolääke. Se on yhdistelmälääke "Emtricitabin" ja "Tenofovir" -nimisistä aids-lääkkeistä, ja sen erityisominaisuus on, että sillä on HIViltä suojaavaa vaikutusta.
Truvada on pre-exposure prophylaxis (PrEP) -lääke, ennalta estävä lääke, ja Melbournessa kerrottiin, että se suojaa HIV-infektiolta jopa 92%:ssa tapauksista. Jos henkilö ottaa Truvadaa joka päivä, suoja voi olla 100%. Sininen pilleri olisi näiden tietojen mukaan yhtä tehokas kuin kondomi.
Seuraavat tiedot on kerätty saksalaisista lähteistä.
Truvadan etuna on, että sivuvaikutukset kuten päänsärky ja pahoinvointi ovat lieviä.Bonnin yliopistoklinikan infektiotautien lääkäri Jürgen Rockstroh kirjoittaisi jo nyt Truvadaa estolääkkeeksi. Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungissa (FAS) hän sanoo, että jossain tiukkaan rajatussa ryhmässä tämä infektiolta suojaamisen keino olisi järkevää. Ainakin prostituoidut ja huumeiden käyttäjät hyötyisivät. Amerikassa viranomaiset ovat hyväksyneet Truvadan käytön jo 2012, mutta EU ei ole lääkettä hyväksynyt ja EU:n alueella ongelmana on enemmänkin lääketehdas “Gilead Sciences”, joka ei ole ollut erityisen halukas tarjoamaan lääkettä HIV-ehkäisyyn. USAn ulkopuolella olisi suuret markkinat. Kyselytutkimuksessa 2/3 homomiehistä olisi valmis käyttämään Truvadaa estolääkkeenä, vaikka kuukausihinta on 800 euroa.
Alkaako kaikki jälleen alusta?
Ennen vuotta 1982 eli ennen aidsin ilmaantumista suurkaupungeissa oli eletty vapaasti. Saunoja, cruisingalueita ja pimeitä huoneita oli runsaasti. Aidsin alkuvaiheen jälkeen alettiin ohjailla käyttäytymistä saunoissa ja darkroomeissa, ja kondomeille tuli käyttöä. Saksan suurkaupungeissa HIV on levinnyt, ja joka vuosi tartuntoja tulee lisää. Lääkehoito maksanee Saksan valtiolle tai sairauskassoille jopa miljardin vuodessa. Yhteiskunnan solidaarisuus on kuitenkin vahva ja sairaat hoidetaan.
Onko estolääke Truvada hyvä vai huono uutinen? Se on Saksassa hyvä uutinen, koska todennäköisyys kohdata HIViä kantava on melko suuri. Mutta Truvadaan liittyy myös huonoja puolia. Lääkkeen kuukausihinta on sellainen, että vain varakkaat pystyvät siihen. Sairausvakuutus ei estolääkettä korvaa. Yhteiskunta jakaantuu hyväosaisiin ja huono-osaisiin. Rikkaat suojautuvat, köyhät eivät. Ristiriita on suuri myös Afrikan ja Euroopan välillä.
HIV ja AIDS ovat luoneet homomiehiin uudenlaisen tietoisuuden. Meille on kolmenkymmenen vuoden aikana näytetty rajat. Uskollisuus on saanut uutta merkitystä ,samoin vastuun kantaminen kumppaneista. Osasyynä HIVin leviämiseen on ollut suurkaupungeissa syntynyt promiskuiteetti. Jos saadaan estolääke, alkaako kaikki uudestaan? Onko opittu mitään.
Näin kysyy tänään mielipidekirjoituksessaan saksalainen Holger Doetsch, joka on pankkimies, toimittaja ja monen kirjan kirjoittaja. Hän myös opettaa journalismia keskieurooppalaisissa korkeakouluissa.