Tuliko siunattua vai ei? Vantaalaisen nuorenparin Pride-aamuna saaman kirkollisen palvelun luonne joutui tuoreeltaan teologis-hallinnollisen pohdinnan kohteeksi. Hallintolinjassa ylempänä olevan kirkkoherran mukaan suorite ei ollut siunaus vaan kyse oli vain rukoilemisesta. Vantaankosken seurakunnan pastori oli itse määritellyt tapahtuneen siunaukseksi.
Samasukupuolisen parin siunaamista ei Suomen evl-kirkko hyväksy, mutta rukoilla saa - joko parin läsnäollessa tai ilman. Vantaankosken seurakunnan johto yritti tuoreeltaan tilanteesta ulos tulkitsemalla niin, ettei mitään siunausta ollut tapahtunut.
Sanaa ”sinaus” käytti toimituksen suorittanut Vantaankosken seurakunnan pastori Toni Fagerholm.
Nyttemmin sanalliselta määrittelyltään epäselväksi väitettyä myötätuntoa vantaalainen naispari sai suhteelleen konttikirkossa Sinebrychoffin puistossa Helsingissä. Tapahtuneen julkisti tuoreeltaan mm Helsingin Sanomat. Myöhemmin lauantaina Vantaan kirkkoherra Hannu Pöntinen kuitenkin dementoi näkemyksen siunauksesta ja kiisti sellaisen tapahtuneen, Pöntisen mukaan kyse oli vain rukouksesta. - Totean tässä Vantaan puolesta, että varsinaista parisuhteen siunausta ei ole tapahtunut, vaan siinä on rukoiltu heidän kanssaan ja heidän puolesta, sanoi kirkkoherra HS:lle.
Ennen kirkkoherra Pöntisen puuttumista asiaan pastori Toni Fagerholm oli todennut Helsingin Sanomille useaan kertaan, että kyse on siunaustilaisuudesta. Fagerholm perusteli siunaustilaisuuden järjestämistä sillä, että haluaa osoittaa "ettei valtaosa papeista ole homovastaisia."
Siunauksen tai rukouspalvelun saanut pari on HS:n mukaan Sarita Mällinen, 21, ja Tiia Koskinen, 21.
Kirkolliskokous päätti 2010, että papit voivat vain rukoilla samaa sukupuolta olevien parien puolesta ja heidän kanssaan. Kirkollista siunausta kirkolliskokous ei sallinut.
Helsingin piispa Irja Askola oli tietoinen, että Vantaankosken seurakunnan konttikirkossa oli ohjelmassa rukoushetki naisparin kanssa. HS kertoi jo ennen Vantaankosken kirkkoherran puheita, että piispa ei tiennyt, että kyse on siunauksesta. Yleisellä tasolla Askola oli kertonut HS:lle pitävänsä ilahduttavana seurakunnan aktiivisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-teemaviikolla.
-Seksuaalivähemmistöt ja heidän läheisensä ovat vuosisatoja saaneet kokea kirkon puolelta julmuutta ja tuomioita. Se ei ole kristinuskon ydinsanoman mukaista. Siksi tällä on vahva symboliviesti, että homoseksuaalit ovat kirkossa tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat, Askola sanoi. Hän kannattaa tasa-arvoisen avioliittolain tuloa Suomeen.
Evl-kirkko noudattaa määrämuotoisia toimenpidekaavoja, jotka julkaistaan erityisissä käsikirjoissa. Ohjesääntöihin kuulumattomia tai niistä poikkeavia toimituksia ei voi virallisesti tehdä.