Nykyisin ihmisoikeusjärjestönä tunnetun Setan historiaa kerrattiin itsesensuurin näkökulmasta keskustelutilaisuudessa Helsingin Postitalon kirjastossa torstaina 27.6. Sanankäyttö nousi välillä kattoon, kun ”syrjäytetun luokan” edustajat purkivat ajatuksiaan. Käsitteen ”setahomo” suoremmaksi ilmaisuksi nousi ”kastruoitu homo”. Linjan kovia toteuttajia kuvasi ilmeisesti käsite ”stalinistit”.
Ehkä monet yllättäneen ”glasnost-illan” oli järjestänyt aloitteleva ryhmä Setan alumnit. Siinä voivat olla mukana Setassa joskus puheenjohtajina tai hallituksen jäseninä toimineet sekä entiset pääsihteerit. Jäsenkunnan nykyistä tavoittavuutta ei kerrottu. Keskustelua vetänyt Tiia Aarnipuu korosti alussa, ettei tilaisuus ollut Setan järjestämä, ”mutta Seta tietää tästä”. Sittemmin puheenvuoron käyttivätkin myös Setan kaksi nykyistä varapuheenjohtajaa.
Paneelissa istuivat tutkija Tuula Juvonen, Setan perustajajäseniin kuulunut Jussi Nissinen sekä myös Lady Dominana tunnettu Ilona Sirkiä.
Keskustelutilaisuuden otsikko viittasi kehitykseen ”puskista parivuoteeseen”. Otsikosta olisi voinut päätellä, että keskustelijat kertaavat muutosta, jossa parisuhteiden ulkopuolinen seksi jäi jonnekin 60-luvulle ja mukana viestissä on korkeintaan se toisinaan kuultu toteamus, että ”hyvin pieni” vähemmistö sellaista kyllä edelleen harrastaa. Mutta illansuu olikin ihan toista maata.
Keskustelun antia ranneliike.netille tuoreeltaan kommentoinut Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen totesi, että kentän ääntä tulisi Setassa kuunnella enemmän. Hän korosti, että juuri alkanut Sinuiksi –toiminta onkin lähellä arjen elämää. Kyseessä on myös ulkopuolista rahoitusta saanut hanke, jota toteuttavat keskeisesti Jussi Nissinen sekä Tommi Pesonen.
Torjutut pääsivät ääneen
Yleisöpuheenvuoron käyttänyt Stacy Siivonen kertoi kyselleensä joskus viime vuosikymmenen puolenvälin jälkeen Setalta mahdollisuuksia saada tilaa illanvietoille, joissa voitaisiin harrastaa käytännön kohtaamisia. Alkoholia ei tarjottaisi. Vastakaikua ei tullut. Paneelista muistutettiin, että lakipykälät tilan järjestämisestä haureuden harjoittamiseen voisivat jossain tilanteessa täyttyä.
Käytännössä koettua historiaa oli myös se, että kinky-klubia ei ollut kelpuutettu jäsenjärjestöksi.
Sorrettua luokkaa voimaannuttaneen keskustelun välissä Krister Karttunen palautti kommenttipuheenvuorossa kuitenkin mieleen suuremman kuvion: Ihmisoikeustyötä tarvitaan, kun jossain päin maailmaa homoseksistä voi joutua vankilaan tai menettää henkensäkin.
Paneelista kuului myös arvelu, että tällä hetkellä tilanne voi olla hieman vapaampi ja voisi yrittää uudelleenkin.
Julkisuuskuvalla pitkä historia
Seksin siivoaminen Setan julkisuuskuvasta alkoi jo perustamisvaiheessa. Setan perustajajäseneniin kuuluva Jussi Nissinen valaisi muutosta vertaamalla Psyken ja Setan lehtien roolia.
- Kun Psyken 69-lehti oli suunnattu homoille ja postitettiin kirjekuorissa, Seta-lehden painoksesta meni alkuvaiheessa puolet päättäjille. - Seksi ulkoistettiin hoituvaksi seksuaalipoliittisen Sexpon puolella, Seta keskittyi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Nissinen kertoi viihteellisten yleisaikausilehtien kuten Kallen ja Jallun tai Raton merkityksestä. Setassa toiminut Seppo Kivistö oli aloittanut neuvontapalstan Ratossa. Sen pitäminen loppui kuitenkin lyhyeen. Tapahtuma oli Nissisen mukaan keskeinen syy siihen, että Kivistö ja Martin Schreik päättivät muuttaa pois Suomesta.
Seksi palasi sitten Setaan 1983 AIDS-tilanteen takia. Järjestö perusti tukikeskuksen. Tosin huolta kannettiin siitä, ettei tukikeskuksen viestinnässä olisi turhan paljon paljasta pintaa.
Lehti palautettiin normeihin
90-luvun alussa Setan lehti oli taas ylittänyt hallituksen mielestä sopivaisuuden rajat ja lehden sisältöön puututtiin määrätietoisesti. Päätoimittajien kaudet jäivät lyhyiksi. Osasyynä kehitykseen oli se, että järjestön johdossa oli paljon lesboja, jotka eivät ”haluneet nähdä peniksiä järjestön lehdessä, kun juuri olivat päässeet sellaisista elämässään eroon”.
Hallituksessa toimineen sanoin seksi ”siirrettiin sivupöydälle” ja ” ilmeisesti sinne sitten myös jäi”. Setan nimissä esiintyvät vaikuttajat pyrkivät olemaan mahdollisimman ”tavanomaisia” ja niin perhekeskeisiä kuin suinkin. Vuoden 2002 parisuhdelainsäädäntö tuskin olisi ollut mahdollinen, jos Setan edustajat olisivat edustaneet moni-ilmeisyyttä.
Keskustelussa toistui ilmaisu ”setahomo”. Ilmeisesti sen nähtiin tarkoittavan ilmaisuaan ainakin yksityiselämän ulkopuolella rajoittaneita järjestövaikuttajia, jotka huolehtivat seksuaalivähemmistöjen kontaktipinnasta muuhun yhteiskuntaan ja päättäjiin.
Synkempiin versioihin samasta teemasta kuului ilmaisu ”kastruoitu homo”. Ei tulisi kuulonkaan, että Setaa edustava homomies voisi heteroseurassa ja etenkään viranomaisissa Setaa edustaessaan vaikkapa heittää nähneensä ”hyvännäköisen miehen” tuossa juuri kaupungilla. Heteromiehille sentyyppinen puhe naisista olisi smalltalk –tilanteissa aivan sallittua.
Kunhan tavoitteet on saavutettu..
Yhteiskunnallinen tilanne edellyttää yhäti vaikuttamista yhteiskuntasuhdealan yleisin säännöin, eikä siihen kuulu vaikuttamiskohteiden ärsyttäminen saati kauhistuksen aiheuttaminen. Niinpä Tuula Juvonen valisti yleisöä toimimaan hyvin motivoidusti avioliittolainsäädännön muuttamiseksi. - Jos haikaillaan moni-ilmeisemmän Setan suuntaan, se on mahdollista vain nykyisten tavoitteiden toteuduttua. Ja jos yhdenvertaista avioliittoa ei saada säädetyksi nyt, se voi siirtyä pitkälle.
Iskevät ilmaisut seurasivat toistaan. Otsikko- ja kärkiainesta kertyi runsaudenpulaan saakka. Tilaisuuden alussa - äänittämisestä tutkimustarkoituksiin ilmoitettaessa - jätettiin osallistujille oikeus ilmoittaa käyttökielloista. Koska ranneliike.netillä ei ollut mitään mahdollisuuksia tarkistaa puheenvuoroja käyttäneiltä sitaattioikeuksia nimellä, tämä juttu on tehty osittain yleisellä tasolla.