ILGA-Europen tiistaina 13.5. julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa millään elämänalueella. 49 maan vertailussa Suomi on sijalla 17.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe julkaisi tiistaina 13.5. vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan hlbti-ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtioita sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
Suomen sijoitus listalla on heikentynyt kahtena viime vuonna. Vuonna 2013 Suomi oli 14. sijalla ja vuonna 2012 sijalla 12. Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat.
Suomessa on toteutunut vain 45 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista. Listan ensimmäisenä olevalla Iso-Britannialla prosenttiluku on 82.
Suomen sijoituksen heikentymiseen vaikuttavat erityisesti sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvät ehdot, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus. Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti.
- Suomen hallituksen on ryhdistäydyttävä. Uudistuksia on Suomessa lykätty, vaikka vertailu osoittaa, että muualla Euroopassa on ryhdytty ripeästi toimeen vähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.
Vaikka osassa Eurooppaa muutos on ollut huonompaan, löytyy listalta paljon maita, joissa kehitys on ollut positiivista ja varsin nopeaa. Esimerkiksi Maltan sijoitus prosentteina nousi edellisvuoden 35 prosentista 57 prosenttiin. Maltan nopean nousun syinä ovat muun muassa muutokset perustuslaissa sekä perhelainsäädännössä.
Listan viimeisinä ovat Venäjä ja Azerbaidžan. Molemmissa on paljon hlbti-ihmisiin kohdistuvia viharikoksia sekä puutteita yhdistymis- ja kokoontumisvapauden toteutumisessa.
Vaikka Euroopan kokonaistilanne on parempi kuin edellisvuonna, ovat keskiarvopisteet edelleen hyvin alhaisella tasolla. Kaikkien vertailussa olevien maiden keskiarvo on 36 prosenttia ja EU-maiden 46 prosenttia.
- Kaikissa Euroopan maissa tarvitaan järjestelmällisiä toimia hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Myös Suomessa tarvitaan erillinen toimenpideohjelma, sanoo Salo.
Raportti ja sateenkaarikartta julkistetaan tiistaina hlbti-konferenssissa, jonka järjestävät Maltan ja Ruotsin hallitukset. Setan pääsihteeri on konferenssissa paikalla.
ILGA-Europe: Rainbow Europe Package - Annual Review and Rainbow Europe Map
www.ilga-europe.org
www.seta.fi