USAn vanhin homokirjakauppa sulkee ovensa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 5

Philadelphiassa toimiva hlbt-kirjakauppa Giovanni's Room sulkee ovensa 17. toukokuuta 2014. Takana on 41 vuotta kirjakauppatoimintaa. Kirjakauppa aloitti vuonna 1983, ja sen omistajana on vuodesta 1976 alkaen yhtäjaksoisesti ollut Ed Hermance. Hän kertoi, että taloudelliset syyt pakottavat lopettamaan toiminnan. Vuoden alusta on kertynyt tappiota jo yli 10 000 dollaria. Kaupan myynti peruuntui jokin aika sitten.

Giovanni's Room -nimi juontaa James Baldwinin homoromaanista. Kaupassa on 7000 kirjaa ja neljä palkattua työntekijää. Kirjakauppa toimii kahdessa kerroksessa kaupungin homokortteleissa. Siinä on myös ollut vuodesta 2011 alkaen muistotaulu muistuttamasta tästä vanhimmasta kirjakaupasta.

Vuonna 2009 New Yorkissa lopetti Oscar Wilde Memorial Bookshop. Se oli toiminut 42 vuotta. Vertailun vuoksi: Berliinin homokirjakauppa Prinz Eisenhertz on nyt 36-vuotias. Suomessa on ollut joitakin homokirjakauppakokeiluja. Eerikinkadulla Helsingissä oli heinäkuusta 1993 alkaen kirjakauppa "Baffin Books", ja se sinnitteli yli viisi vuotta, mutta joutui sitten siirtymään vain postimyyntiin. Viimeiset Baffin Booksin varastot myytiin loppuun vuonna 2006. Monet valittivat korkeita hintoja. Netin kautta alkoi saada samoja ulkomaisia kirjoja huomattavasti halvemmalla. Mitään yleistä "solidaarisuutta" homokirjakauppojen puolesta ei monessakaan kaupungissa maailmalla ole syntynyt. Homokirjakauppoja pidettiin myönteisinä, mutta kirjat ostettiin muualta. Lisäksi netti on vähentänyt kirjojen lukemista.

Uutisen lähde

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

5 kommenttia

Kirjojen lukemista harrastavat saavat tosiaan kirjat nykyään paljon kätevämmin netin kautta sähköisille lukulaitteille (joista eInk-teknologian laitteet eivät rasita silmiä niin, kuten tabletnäytöt, eivätkä kuluta sähköäkään paljon mitään)

https://itunes.apple.com/us/genre/books-gay/id10045?mt=11

http://www.amazon.co.uk/Gay-Lesbian-Books/b?ie=UTF8&node=275835

Toki noitakin kautta kirjojen kirjoittajat saavat korvauksensa,
vaikkakin kirjakauppiaille ja kirjakaupoille, yhtenä sosiaalisena kohtaamispaikkana, onkin käynyt huonosti.

Toisaalta sitten myöskin se aika, kun osa ihmisistä keräsi kotihyllyille "lojumaan" kirjoja, on ihmiskunnan historiassa varsin lyhyt aika ja ollut myös varsin harvojen puuhaa. Ja tottapuhuen aika kirjatavara-monistusmassa-turhanpäiväistäkin.
Homo sapiens sapiensia, ajattelevaa ihmistä ei ehkä ihan mairittele se, jos kirjasta on painettu 10 000 000 kopiota, joista 99 % lojuu hyllyissä ja 1 % luetaan :P
Kirjoja tosin paljon lyhyemmän historian kokivat cd-levyt ja kokevat dvd-levyt, niiden massamonistusturhanpäiväisyydessä.

Kirjallisuusalalla on silläkin syytä saada entistä parempaa uutta aikaan, koska gutenberg-kirjaformaatti ei voi toki elää junnata sekään ikuisesti.

Itseään odottamassa käytön osalta ovat vielä, jo teknisesti olemassaolevat mahdollisuudet, esim. digikirjojen ääneenlukulaitteista, joilla voisi luonnollisella äänellä luetuttaa tekstikirjoja, eri roolilhenkilöääninkin. Tulevaisuudessa kirjojen "lukijalla" voisi olla laite, johon hän voisi hankkia erilaisia lukijaääniä (nykyään osataan jo tuottaa luonnollisista ääntämystiedoista luonnollisen vivahteikkaan kuuloista lukuääntä koneellisesti) ja sitten "luettavaksi" hankittavaan digikirjaan voisi liittyä kirjan henkilöluettelo, johon "lukija" voisi valita lukijaäänivarastostaan haluamansa äänet (tai toki luetuttaa kirjan vain yhdelläkin äänellä, jos niin haluaa) ja sitten antaa laitteen lukea kirja niillä, vaikkapa kuulokkeista työmatkan lomassa, näyttöpäätetyö-silmiä säästäen.
Tavallaanhan tuo muistuttaisi sitä ihmiskunnan ikiaikaista nuotiopiiri-tarinankerronta-kulttuuria.

Ihan perustason konelukua voi koestaa vaikkapa täällä
http://www.bing.com/translator
(kopioi vasemmanpuoleiseen laatikkoon jokin pidempi tekstikatkelma, vaikkapa tuo koko tämän uutisen uutisteksti ja klikkaa sitten sen jälkeen oikeanpuoleisen laatikon oikeassa alakulmassa näkyvää kaiutin-kuvaketta)

Noita selvästi parempaakin teknologiaa on jo olemassa ja käytössä.

Kommenttia muokattu: 04.05.2014 klo 15:52
Kirjat eivät vain "loju" hyllyissä, vaan ovat osa sisustusta, tekevät kodista kodin ja kuten mikä tahansa henkilökohtainen hylly-display, kirjahyllyn sisältö kertoo hyvin paljon ihmisestä. Useimmat kirjat eivät ole kertakäyttökamaa, ja hyllytetyt bestselleritkin kertovat ajastaan. Kirjojen käsittelyssä, selailussa ja katselussa on jotain hyvin terapeuttista, jota läppärissä en löydä. Valitetavasti kirjoille ei ole käynyt yhtä hyvin kuin vinyylilevylle, ehkä kirjojenkin aika koittaa vielä.

John Waters mukaan ei koskaan kannata mennä sänkyyn ihmisen kanssa jolla ei ole kirjoja. 'If you go home with somebody, and they don't have books, don't fuck 'em!'.
- Hear-hear...