USAn vanhin homokirjakauppa sulkee ovensa (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • human
  • 4.5.2014 15:24
Kirjojen lukemista harrastavat saavat tosiaan kirjat nykyään paljon kätevämmin netin kautta sähköisille lukulaitteille (joista eInk-teknologian laitteet eivät rasita silmiä niin, kuten tabletnäytöt, eivätkä kuluta sähköäkään paljon mitään)

https://itunes.apple.com/us/genre/books-gay/id10045?mt=11

http://www.amazon.co.uk/Gay-Lesbian-Books/b?ie=UTF8&node=275835

Toki noitakin kautta kirjojen kirjoittajat saavat korvauksensa,
vaikkakin kirjakauppiaille ja kirjakaupoille, yhtenä sosiaalisena kohtaamispaikkana, onkin käynyt huonosti.

Toisaalta sitten myöskin se aika, kun osa ihmisistä keräsi kotihyllyille "lojumaan" kirjoja, on ihmiskunnan historiassa varsin lyhyt aika ja ollut myös varsin harvojen puuhaa. Ja tottapuhuen aika kirjatavara-monistusmassa-turhanpäiväistäkin.
Homo sapiens sapiensia, ajattelevaa ihmistä ei ehkä ihan mairittele se, jos kirjasta on painettu 10 000 000 kopiota, joista 99 % lojuu hyllyissä ja 1 % luetaan :P
Kirjoja tosin paljon lyhyemmän historian kokivat cd-levyt ja kokevat dvd-levyt, niiden massamonistusturhanpäiväisyydessä.

Kirjallisuusalalla on silläkin syytä saada entistä parempaa uutta aikaan, koska gutenberg-kirjaformaatti ei voi toki elää junnata sekään ikuisesti.

Itseään odottamassa käytön osalta ovat vielä, jo teknisesti olemassaolevat mahdollisuudet, esim. digikirjojen ääneenlukulaitteista, joilla voisi luonnollisella äänellä luetuttaa tekstikirjoja, eri roolilhenkilöääninkin. Tulevaisuudessa kirjojen "lukijalla" voisi olla laite, johon hän voisi hankkia erilaisia lukijaääniä (nykyään osataan jo tuottaa luonnollisista ääntämystiedoista luonnollisen vivahteikkaan kuuloista lukuääntä koneellisesti) ja sitten "luettavaksi" hankittavaan digikirjaan voisi liittyä kirjan henkilöluettelo, johon "lukija" voisi valita lukijaäänivarastostaan haluamansa äänet (tai toki luetuttaa kirjan vain yhdelläkin äänellä, jos niin haluaa) ja sitten antaa laitteen lukea kirja niillä, vaikkapa kuulokkeista työmatkan lomassa, näyttöpäätetyö-silmiä säästäen.
Tavallaanhan tuo muistuttaisi sitä ihmiskunnan ikiaikaista nuotiopiiri-tarinankerronta-kulttuuria.

Ihan perustason konelukua voi koestaa vaikkapa täällä
http://www.bing.com/translator
(kopioi vasemmanpuoleiseen laatikkoon jokin pidempi tekstikatkelma, vaikkapa tuo koko tämän uutisen uutisteksti ja klikkaa sitten sen jälkeen oikeanpuoleisen laatikon oikeassa alakulmassa näkyvää kaiutin-kuvaketta)

Noita selvästi parempaakin teknologiaa on jo olemassa ja käytössä.

Kommenttia muokattu: 04.05.2014 klo 15:52
  • 2 / 5
  • SaintJudy
  • 4.5.2014 22:16
Kirjat eivät vain "loju" hyllyissä, vaan ovat osa sisustusta, tekevät kodista kodin ja kuten mikä tahansa henkilökohtainen hylly-display, kirjahyllyn sisältö kertoo hyvin paljon ihmisestä. Useimmat kirjat eivät ole kertakäyttökamaa, ja hyllytetyt bestselleritkin kertovat ajastaan. Kirjojen käsittelyssä, selailussa ja katselussa on jotain hyvin terapeuttista, jota läppärissä en löydä. Valitetavasti kirjoille ei ole käynyt yhtä hyvin kuin vinyylilevylle, ehkä kirjojenkin aika koittaa vielä.

John Waters mukaan ei koskaan kannata mennä sänkyyn ihmisen kanssa jolla ei ole kirjoja. 'If you go home with somebody, and they don't have books, don't fuck 'em!'.
- Hear-hear...
  • 3 / 5
  • JAMPPA
  • 5.5.2014 20:28
Kirja tulee säilymään ja elämään paljon pidempään kuin nämä digitaaliset lukulaitteet.

Olen ylpeä kirjahyllystäni: lattiasta kattoon kirjoja eikä mitään irvokkaita koriste-esineitä joukossa. Näyttää ihan helvetin hyvältä vaikka itse sanonkin.
  • 4 / 5
  • puppeliassi
  • 5.5.2014 21:19
Kaikki ihmiskunnan tuottama kirjallisuus, lehdet, luolamaalaukset yms voitaisiin muuttaa digitaaliseen muotoon ja laittaa jakoon p2p tekniikalla jakoon ja kaikilla voisi olla kopio ihmiskunnan historiasta ja etsiä helposti sieltä tietoa.

Ja laitteiden tallennuskapasiteetti tulee lisääntymään, pienentymään ja halpenemaan radikaalisti vielä: Ostin ennen iphone vallankumousta 0,5 gigan micro sd kortin reilulla 20 eurolla, nykyään alle 20 eurolla voi ostaa 32 gigan kortin.

Taulutietokoneille on saatavilla paljon digilehtiä jotka toimivat paljon paremmin ja helpommin kuin isot rohjot sanomalehdet ja voi olla kaikki lehdet tallessa. Kirjoissa tabletit huonompia mutta niihin mahtuu kymmeniä kirjoja pieneen tilaan ja erilliset e kirjalukijat ovat paljon lukevalle hyvä olla. Jos ajatellaan että sinulla voi olla vaikka kymmenen lehteä ja kymmenen kirjaa laitteessa ja sitten suoratoistona spotifysta tms miljoonia biisejää ja netflix tms satoja eri leffoja ja tv sarjoja helposti saatavilla kun taas perinteisesti sinulla olisi useita cd levyjä, dvd leffoja, paksuja rohjoja kirjoja ja lehtiä sekä niille dvd leffojen katsomiseen rohjo dvd paikan omaava läppäri niin aika älytöntä vertailla :D
  • 5 / 5
  • SaintJudy
  • 16.5.2014 15:05
Voitaisiin muuttaa joo, mutta yksi ydinpommin väläys ja kaikki digitaalisesti tallennettu tieto katoaa. Ja kukapa edes miettii tekijänoikeuksia, kaikki jakoon vain...ilmatteeks'.

Tabletit sun muut ovat toki egologisesti järkevä vaihtoehto vaikkapa päivittäisille sanomalehdille (ja sofioksasten romaaneille), tiedonkulkukin on nopeampaa digimuodossa.

Kommenttia muokattu: 16.05.2014 klo 15:08