Tänään alkaa viikonlopun kestävä tapahtuma TransHelsinki, nyt jo 16. kerran. Ensimmäinen transtapahtuma oli ennen kuin transtukipiste oli perustettu. Silloin oli juuri tulossa Stakesin aihetta käsittelevä raportti ja ja järjestettiin seminaari, jossa puhuttiin transsukupuolisten asemasta. Stakes julkaisi hoitosuunnitelman ja transtukipiste perustettiin. Sen jälkeen seminaari on järjestetty vuosittain.
Tärkeitä virstanpylväitä on ollut mm. norjalaisen seksologin ja lääkärin vierailu. Hän tuntee henkilökohtaisesti transasian. Vuosien mittaan toinen tärkeä vierailija on ollut intiaanitaustainen vieras USAsta. Hän kertoi heidän traditioistaan.Meillä oli juuri tehty selvitystä transihmisten asemasta eri kulttuureissa. Joissakin kulttuureissa transihmisillä on ollut korkea arvostus ja ajattelutavat hyvin erilaisia kuoin meillä. Niissä yhteisöissä voi itse määritellä sukupuolisuutensa. Sen sijaan länsimaissa käsitys on ollut hyvin patologisoiva.
Viime vuonna teemana oli hyvä – paha. Seminaarissa katsottiin mm. kauhuelokuvia. Elokuvan historiassa on genre, jossa transihmiset ovat pelottavia. Viime vuonna saman viikonlopun aikana oli myös sateenkaarimessu, ja yhteisöön kuuluva työntekijä piti saarnan. Saarnan sanomana oli, että myös intersukupuolinen ihminen on Jumalan kuva.
Lapsi-teemat ovat olleet tärkeitä. Yhtenä vuonna oli asiaa koskeva ammattilaisten seminaari. Oli juuri käyty Lontoossa opiskelemassa ja sieltä saatiin uusinta tietoa lasten tukemisesta.
ILGA on julkaissut ensimmäisen raportin eri maista ja sitä selvitystä käsitellään tämän vuoden transhelsinki–tapahtumassa.
(Lähde: transtukipiste)
transtukipiste.fi
TransHelsinki 2008 -tapahtuman ihmisoikeusseminaarissa puhui tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen, aiheena syrjintälainsäädäntö ja sukupuolivähemmistöt. Tasa-arvovaltuutettu käsitteli aluksi perustuslaissa määriteltyjä syrjintäkieltoja.
Hän pohdiskeli lasten oikeuksia. Puheenvuorossa tuli monia näkökulmia, esim,. se, että intersukupuolisena syntyvän lapsen kehoa tulisi kunnioittaa kunnes lapsi on kyllin vanha itse päättämään sukupuolestaan.
Imatran tapausta käsitellään yleisesti n. 10 minuutin kohdalla.
Paneelikeskustelu
Iltapäivän paneelissa käsiteltiin erilaisia transihmisten kokemia arjen ongelmia. Paneelin aluksi Setan vt. pääsihteeri esittelee paneelin osanottajat. Tästä kuuntelukopiosta sukunimet on poistettu, jottei syntyisi mitään nettihäirintää.
Ensimmäinen puhuja kiinnittää huomion viharikoksiin ja viranomaisiin. Toinen puhuja tarkastelee asiaa perheen ja lasten näkökulmasta.
Kolmas puhuja Antti on Trasekin puheenjohtaja. Neljäs puhuja käsitteli transihmisten liikuntamahdollisuuksia. Hän oli nuoruudessan mukana painijoukkueessa. Viides puhuja on Taru, jonka rekisteröity parisuhde muuttui pari viikkoa sitten avioliitoksi.