TransHelsinki 14.-16.11.2008 - Ihmisoikeudet (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • vaeltaja2006
  • 15.11.2008 13:19
TransHelsinki 2008 -tapahtuman ihmisoikeusseminaari jatkuu yliopistolla. Aamupäivällä tasa-arvovaltuutettu puhui yleisellä tasolla mm. Imatran tapauksesta. Tasa-arvovaltuutetun puheenvuoro ja muitakin puheenvuoroja on tästä päivästä tai huomisesta lähtien kuunneltavissa ranneliikkeen media-arkistossa.

Kuuntele tästä
http://kimmoliisa.net/arkisto?lista;a(23)
  • 3 / 5
  • vaeltaja2006
  • 16.11.2008 16:15
Iltapäivän paneelissa lauantaina käsiteltiin erilaisia transihmisten kokemia arjen ongelmia. Transihmiset joutuvat muita ihmisryhmiä useammin väkivallan kohteeksi, mutta poliisilta saa vain huonosti apua. Transihmisten menneisyys toisessa sukupuolessa seuraa ihmisen mukana vuosikymmeniä. Nyt nainen, mutta ennen tätä mies. Se viranomaistieto on harvoin tarpeellista. Keskustelussa vaadittiin myös oikeutta kunniallisiin hautajaisiin, jossa kunnioitetaan ihmisen sukupuolista identiteettiä.

Maarit oli huomannut, että ihmisoikeuspelissä oli kaikenlaisia vähemmistöjä, mutta ei ainuttakaan sukupuolivähemmistöön kuuluvaa. Puhuttiin myös lähisuhdeväkivallasta. Transihmiset altistuvat sille hieman keskimääräistä enemmän. Oli myös puhe siitä, onko aina lapsen parasta se, että hänen sukupuolensa epäselvissä tapauksissa määritellään mahdollisimman varhain.


Antti mietti lainsäädännön tarkoitusta. Lainsäädännön tulee suojata kansalaisia. Mutta ongelmia tulee, kun otetaan kantaa moraalisiin asioihin eikä ihmisoikeuksiin. Monet yhteiskunnalliset ongelmat esim. koulukiusaaminen ovat aiheuttaneet jopa kansanliikkeitä. Mutta transihmisten asioista ei juuri puhuta, vaan epäkohdista puhuminen ja oikeuksien hoitaminen jää järjestöjen vastuulle.

Heidi nosti esiin puheenvuorossaan transihmisten liikuntamahdollisuudet. On lajeja, jotka on sukupuolitettu. On kuuluttava joko miesten tai naisten joukkueeseen. Jopa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen omissa gay gameseissa on ongelmia transsukupuolisten osallistumisessa.

Taru on transmiehen puoliso ja hän käsitteli läheisten ongelmia. Transprosessiin liittyy läheisiä, ja oikeudellinen prosessi puuttuu näiden ihmisten yksityisyyteen ja oikeudelliseen asemaan. Tarun rekisteröity parisuhde muuttui pari viikkoa sitten avioliitoksi. Taru on ihmisoikeusaktivisti ja puhui myös viharikoksista.

*****

Puheenvuorot voi kuunnella rannemediasta.
  • 4 / 5
  • Pora-liike
  • 16.11.2008 19:58
Noiden puheiden taltiointi on historiallinen teko!

Kritiikki TransHelsinkiä kohtaan on ollut sellaista, että siellä puheenvuoroja käyttivät lähinnä cisseksuaalit eli tuttavallisemmin lällit, ikään kuin valkoihoiset puhuisivat neekereiden puolesta. Itselleni ei tullut sellaista mielikuvaa. Ehkä HS onnistui jälleen kerran poimimaan pullan rusinoista.
  • 5 / 5
  • vaeltaja2006
  • 17.11.2008 19:33
Transihmisen murha


Transihmisen murha Pohjois-Memphisissä USAssa lauantaina viikko sitten, (9.11.2008), on saanut HLBTI-järjstöt vaatimaan perusteellista tutkimusta. Duanna Johnson oli ammuttu. Tennesseen tasa-arvoprojekti on kouluttanut alueen poliiseja, ja nyt tarvitaan kunnollista tutkimusta.

Duanna Johnson oli otsikoissa keväällä, kun kaksi poliisia pahoinpiteli hänet ja tapaus voitiin nähdä valvontakameroiden kuvissa. Poliisit saivat lopputilin. Tänä viikonloppuna oli muistojumalanpalveus ja mielenosoitusmarssi murhan takia.

Vuoden 2006 jälkeen samalla alueella on tapettu kolme transihmistä.

(UkGayNews)