Piispa Ambrosius toivoo parisuhteensa rekisteröineille tasavertaista kohtelua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 6

Metropoliitta Ambrosius ottaa varovaisesti kantaa tasa-arvoiseen suuntaan puhumalla rekisteröidyistä parisuhteista verrattuina avioliittoon. Tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn ollessa kesken hän ei halua ottaa siihen vielä kantaa.

Suomen ortodoksikirkko on ollut varsin vaitonainen samaa sukupuolta olevien liitoista. Kansallisen kokoomuksen pää-äänenkannattaja Nykypäivän Verkkouutiset (1.3.2014) sai piispa Ambrosiukselta haastattelun. Hän on sitä mieltä, että asia on pohjimmiltaan yhteiskunnan ja poliitikkojen asia.

– Parisuhteen rekisteröineet eivät saisi olla huonommassa asemassa yhteiskunnan lainsäädännön ja taloudellisten kysymysten kohdalla kuin ne, jotka ovat perinteisessä avioliitossa.

Sana avioliitto herättä paljon tunteita. Hänen mielestään voitaisiin tulevassa lainsäädännössä käyttää mieluummin jotakin muuta sanaa. Hän ehdottaa esimerkiksi sanaa siviililiitto.

Kirkkojenkin asenteet ovat muuttumassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

– Historiallisestihan kirkot ovat olleet aika kriittisiä, mutta tänä päivänä kirkoissakin aletaan ymmärtää, ettei homoseksuaalisuus ole edes ihmisen oma valinta. Kyllä meidän kirkon ja jokaisen kirkon täytyy puolustaa ihmisten oikeutta omaan minuuteen, omaan elämään ja myös omaan seksuaaliseen elämään.

Ambrosius toteaa, että vaikka Suomeen saataisiin tasa-arvoinen avioliittolaki, ortodoksikirkko vihkii avioliittoon vain miehen ja naisen. Parisuhteensa rekisteröineille ortodoksikirkko tarjoaa kodin siunausta, joka ei ole kuitenkaan tuon parin liiton siunaus.


Ortodoksipiispa: Parisuhteen rekisteröineet eivät saisi olla huonommassa asemassa

6 kommenttia

Huomasin että, kukaan ei ollut kommentoinut tästä mitään, joten teen sitten poikkeuksen.

– Parisuhteen rekisteröineet eivät saisi olla huonommassa asemassa yhteiskunnan lainsäädännön ja taloudellisten kysymysten kohdalla kuin ne, jotka ovat perinteisessä avioliitossa.

* Tästä on pohjimmiltaan kysymys.

- Ambrosius toteaa, että vaikka Suomeen saataisiin tasa-arvoinen avioliittolaki, ortodoksikirkko vihkii avioliittoon vain miehen ja naisen. Parisuhteensa rekisteröineille ortodoksikirkko tarjoaa kodin siunausta, joka ei ole kuitenkaan tuon parin liiton siunaus.

* Tähänkin sanon että, kirkko on siellä missä kukin sen haluaa minäkin hetkenä olevan. Jos vihkiminen tapahtuu kotona, niin kirkko on myös siellä.
Kirkko = uskonnon institutionaalinen ilmentymä.

Kyseinen instituutio on vapaa valikoimaan sen, mihin toimintaan osallistuu ja mihin ei osallistu. Kirkot eivät todellakaan ole siellä missä "kukin sen haluaa minäkin hetkenä olevan", vaan kirkko tekee siirtonsa, kuinka parhaaksi katsoo. On jäsenien tehtävä ilmaista tahtotilansa asioiden suhteen: tarvittaessa eroamalla tuon instituution jäsenyydestä.

Kulttuurievoluutio määrää, minkä elinkaaren jokin uskontokunta saa tai minkä painoarvon tuo uskontokunta ihmisyhteisössä ottaa. Antakaamme kulttuurievoluution toimia vapaana, niin eiköhän ortodoksisuudestakin jää vain ripppeet jäljelle sadan vuoden sisään.