Hong Kong on Aasian tärkeimpiä kaupunkeja ja myös suvaitsevimpia mitä homoseksuaalisuuteen tulee. Vaikka Aasiassa esiintyvä suvaitsemattomuus johtaa usein sateenkaariväestön rankaisemiseen, sieltä löytyy kaupunkeja, jotka suhtautuvat myötämielisesti homopareihin.
Kaikkien homoihin kohdistuvien sortotoimenpiteiden ja homopropagandalakien jälkeen on hyvä tietää, että Hong Kongin kaltaisesta valtavasta, teollisuuden täyttämästä kaupungista homoparit voivat löytää mahdollisuuden mennä naimisiin.
Samaa sukupuolta olevat ulkomaalaiset voivat siellä ongelmitta solmia avioliiton keskenään, ja näin avautuu uusi toivon polku niille, joilta tämä oikeus on heiltä heidän kotimaassaan evätty.
Uutinen vaatisi hieman tarkennusta, uutisen kirjoittajalta. HKSAR ei tunnusta samasukupuolisia avioliittoja eikä siviilipartneriuttakaan. Poikkeus ovat nk British Overseas -passin (jolla ei pääse Britanniaan ilman lisähakemuksia) haltijat sikäli, että he voivat rekisteröidä suhteensa, mutta eivät voi tehdä sitä Hong Kongissa, koska Britannian konsulaatti ei halua toimittaa asiaa, koska HKSAR ei vastaavia rekisteröintejä tee. Mutta BO-passien omistajat (joilla on yleensä residenssioikeus HKSARissa) voivat mennä johonkin toiseen brittiläiseen konsulaattiin Aasiassa ja tietenkin muuallakin.
HKSAR:issa voi osoittaa mieltään homoliittojen jne puolesta. Mutta yleiset asenteet, esim työelämässä, eivät ole kovinkaan vapaamielisiä. Täysin kansainväliset suuryritykset ovat asia erikseen. Niissä on pidetty huolta etenkin siitä, että tilapäistöihin yrityksen HK-operaatioihin tulevat eivät tunne oloaan syrjityiksi. Mutta uratietoiset HK-homot kyllä päättävät olla "oikeassa elämässään" kaapissa - vaikka kuinka homopiireihin integroituneita olisivatkin.
Palatakseni itse teemaan. Mikä taho siellä HKG:ssa noita vihkimisiä toimittaa, siis jutun mukaan nonresidenteille? Rekisteriviranomaiset ovat kaupungin virkamiehiä, tekevätkö he em palveluksia ulkomaalaisille virkansa puolesta - ja siis turisteilleko vai kaupungissa residenssioikeuden saaneille ulkomaalaisille, jotka eivät kuitenkaan ole kansalaisia.
Olen asunut vajaan vuoden verran alueella joka oli aikanaan samantapaisten passilakien alainen kuin Hong Kong. Se on nykyään lähemmin kytköksissä britteihin (homolait, mahdollisesti tulevaa avioliittoa lukuunottamatta, on nykyään melko pitkälle yhtenäistetty), mutta yleisesti ottaen brittien nykyisten ja entisten alueiden laillinen tilanne on tuhottoman monimutkainen.
En ole käynyt Hong Kongissa, mutta tunnen sieltä paljon ihmisiä. Kaiken kaikkiaan näyttää että tilanne on siellä sama kuin Singaporessa: "valtiolla" ei ole erityistä syytä estää homoliittoja, mutta päättäjät odottavat kansan mielipiteen muutosta, mikä on jo käymässä nopeaa tahtia. Hong Kong on ehkä kaiken kaikkiaan Singaporea vapaampi tässä mielesssä.