Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliitosta tulee eduskuntaan ensi viikon torstaina, Aluksi asia siirtyy lakivaliokuntaan. Vasemmistoliiton keskustelutilaisuudessa eilen ehdotettiin asiantuntijoiden "julkista kuulemista". Keskustelutilaisuudessa puhujina olivat vasemmistoliiton kansanedustajat Annika Lapintie ja Silvia Modig. Asiantuntijaksi oli kutsuttu Setan pääsihteeri Aija Salo.
Ensi viikon torstaina 20.2.2014 klo 17 alkaa lähetekeskustelu. Sen jälkeen asia siirtyy lakivaliokuntaan, ja lakivaliokunta laatii asiasta mietinnön. Sitten asia palaa täysistuntoon päätettäväksi. Turkistarhaus-aloitteen yhteydessä otettiin käyttöön toimintatapa, jonka mukaan asia ei jumiudu lakivaliokuntaan, niin kuin kävi kansanedustajien lakialoitteelle runsas vuosi sitten. Asia on tuotava täysistunnon päätettäväksi.
Täysistunnossa tullaan päättämään lakivaliokunnan mietinnöstä. Lakivaliokunta voi mietinnössään esittää, että lakialoite on syytä hylätä, tai hyväksyä tai se on siirrettävä ministeriön valmisteltavaksi. Täysistunto ottaa sitten kantaa tähän valiokunnan mietintöön.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Kansalaisaloitteeseen liittyvä lakiesitys on jo nyt huolellisesti valmisteltu. Tärkein muutos nykyiseen avioliittolakiin verrattuna on, että siinä muutetaan sanat 'mies' ja 'nainen' sanaksi 'henkilö'. Se sallisi ulkoisen adoption yhteisesti parina ja se sallisi yhteisen nimen (nykyisin yhteinen nimi maksaa satoja euroja). Lakiesitys ei muuta ns, vanhemmuusolettamaa. Nykyisin avioliitto takaa automaattisesti , että toinen puoliso, mies, määritellään avioliitossa syntyneen lapsen isäksi. Asia kuuluu ns. isyyslain piiriin, ja sen lain muttaminen ei kuulu tähän kansalaisaloitteeseen. Avioliittolaki ei tässä muodossa tule muuttamaan vanhemmuutta ja se merkitsee, että homo- ja lesboparit joutuvat varmistamaan lapsen vanhemmuuden perheen sisäisellä adoptiolla.
"Perussuomalaisilla on kanta on selvä, puolue vastustaa ja kansanedustajien on äänestettävä puolueen tahdon mukaisesti."
Niin ristiriitaista kuin tuo ryhmäkuri perussuomalaisilta onkaan.
ks. Soinin blogi v. 2008 kun hän haukkui muita puolueita ryhmäkurista ja julisti ettei perussuomalaisilla ole ryhmäkuria: http://timosoini.fi/2008/10/ryhmakuri-ja-itsekuri/
heteroitten kanssa yhtäläisten oikeuksien ja velvollisuuksien lainsäädännön saralla on kautta vuosikymmenten väännetty kättä luonnoton-uskonnollisuus vs luonnollinen tervehenkisyys
Keskustan Simo Rundgren sekä perussuomalaisten Kimmo Kivelä ja Anssi Joutsenlahti tietenkin vastustavat. Näistä Joutsenlahti toivoo lakivaliokunnan tyrmäävän aloitteen, sillä hän pelkää tasa-arvon voittavan eduskuntaäänestyksessä: http://www.kotimaa24.fi/18071/