OLL ja Seta: Ihmisoikeudet otettava huomioon urheilutapahtumien järjestäjämaiden valinnassa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) ja Seta nostavat torstaina julkaisemassaan tiedotteessa esiin kansainvälisten urheilutapahtumien myöntämisperusteet ja järjestävän tahon toiminnan eettisyyden. Järjestöt viittaavat Venäjän ihmisoikeustilanteeseen ja Brightonin julistukseen. Julistuksessa kielletään syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella osana naisten aseman turvaamista. Samalla järjestöt kiinnittävät huomion urheilun organisaatioiden ja johtajien vastuuseen yhdenvertaisuudesta myös kotimaassa.

Järjestöt muistuttavat, että olympialainen peruskirjassa kielletään kaikki syrjintä olympiahengen vastaisena. Järjestöt peräänkuuluttavat johdonmukaisuutta ja eettisistä näkökohdista kiinnipitämistä urheilutapahtumien järjestäjämaiden valinnassa. Järjestöt sanovat, että olympialiike ei voi päättää, milloin sen omaan arvopohjaan sitoudutaan ja milloin ei.

- Sotšin olympialaisten alla on puhuttu oikeutetusti paljon ihmisoikeusloukkauksista. Reilun urheilun edellytys on, että universaaleja ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Haluamme nostaa esiin urheilun toimijoita sitovan Brightonin julistuksen. Tiukasti naisiin ja miehiin jaetussa urheilumaailmassa myös sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaan syrjintään pitää puuttua, sanoo OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Sekä Kansainvälinen olympiakomitea että Suomen olympiakomitea ovat allekirjoittaneet Brightonin julistuksen (1994). Julistus sisältää sitoutumisen yhdenvertaiseen sekä kaikkia kunnioittavaan liikuntaan ja urheiluun naisten aseman parantamiseksi. Tiedotteen mukaan OLL on sitoutunut julistukseen ensimmäisenä opiskelijaurheilujärjestönä maailmassa, ja saman julistuksen on allekirjoittanut myös Russian Students Sport Union kesällä 2013.

- Liikunta, urheilu ja huippu-urheilu eivät ole yhteiskunnasta irrallisia saarekkeita, sanoo Huumonen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestöt toteavat, että Suomikaan ei ole urheilun ja liikunnan avoimuuden eturintamassa. Valtion liikuntaneuvoston julkaisema Marja Kokkosen tutkimus Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä liikunnan ja urheilun parissa kertoo järjestöjen mukaan karulla tavalla paitsi rakenteellisen homo- ja transfobian tuhoisista vaikutuksista, myös siitä, että ongelmiin puuttumiseksi ei ole vielä löytynyt riittävästi urheilupoliittista tahtoa. Järjestöjen mielestä erityisesti nuorten hyvinvoinnin ja liikuntainnon kannalta aktiiviset toimet turvallisen ja yhdenvertaisen urheilukulttuurin luomiseksi olisivat keskeisiä.

- Uimari Ari-Pekka Liukkosen kannanotto Venäjän ihmisoikeustilanteeseen ja oman tarinan kertominen aktiiviuransa aikana on esimerkillinen teko. On kuitenkin surullista, jos avoimen ilmapiirin luominen on vain yksittäisten urheilijoiden eikä kotimaisten ja kansainvälisten urheiluorganisaatioiden harteilla. Vastuuta syrjimättömyydestä sekä kannustuksesta jokaiselle osallistua omana itsenään on painotettava niin järjestöjen kuin valmentajien suuntaan, sanoo Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi.

www.oll.fi
Seta.fi: OLL ja Seta: Ihmisoikeudet huomioon urheilutapahtumia myönnettäessä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!