Alan Turing oli tienraivaajana kohti tietokoneaikakautta. Hän oli homo ja kohtalo oli traaginen. Hänet tuomittiin 1950-luvulla homoseksuaalisuudesta. Hän tappoi itsensä. Elisabeth II armahti Turingin nyt jouluaattona. Ainakin 50 000 miestä on vielä armahtamatta.
Turingin lahjakkuutta kiitellään. Hän mm. avasi saksalaisten salakirjoituslaitteen Enigman koodin. Keksinnöllä oli luultavasti vaikutusta toisen maailmansodan kulkuun.
Vuonna 1952 Turing joutui oikeuden eteen homoseksuaalisuutensa vuoksi. Hän ei kestänyt pakkohoitoja, vaan teki itsemurhan vuonna 1954. Englannissa homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistui rikoslaista vasta vuonna 1967.
Nyt jouluaattona 2013 kuningatar Elisabet II armahti Turingin. Oikeusministeri Chris Grayling ylisti Turingin poikkeuksellisia kykyjä. Turingilla oli ratkaiseva rooli, kun avattiin saksalaisten sodanaikaisten viestien salaista koodia.
Tunnetut tiedemiehet kuten Stephen Hawking vaativat pitkään Turingin tuomion kumoamista. Vasta vuonna 2009 pääministeri Gordon Brown pyysi anteeksi ja sanoi, että Turing olisi ansainnut paremman kohtalon. Kuitenkin vuonna 2011 oikeusministeri esti Turingin tuomion kumoamisen jälkikäteen. Oikeusministerin mielestä Turing tiesi, että homoseksi oli kiellettyä. Aktivistit jatkoivat ponnistelujaan tuomion kumoamiseksi ja vuonna 2012 he saivat David Cameronin hallituksen tuen. Tämä armahtaminen oli monarkin neljäs armahdus toisen maailmansodan jälkeen.
Muutkin tuomitut pitäisi armahtaa
Kuninkaallinen armahdus koski vain Turingia – ei muita n. 50 000 miestä, jotka tuomittiin sodan jälkeen homoseksuaalisuudesta. Monet nimekkäät tutkijat ja aktivistit ovat pahoitelleet, että armahdus koski vain yhtä ihmistä. Esim. ihmisoikeusaktivsti Peter Tatchell sanoi, että Turing oli poikkeusyksilö, mutta suurin osa tuomituista oli tavallisia homoja, eikä heitä tulla koskaan armahtamaan.