Suomen Lähetysseura palkkasi lähetystyöhön miesparin. Parisuhteen ei olisi nykyisen työlainsäädännön periaatteiden vuoksi edes saanut tulla työhönoton keskusteluun, elleivät asianosaiset sitä ilmaise itse. Työhönotossa sitä ei ole lupa tiedustella.
Yli kahdeksansadan allekirjoittajan kirjeessä Suomen Lähetysseuralle vaaditaan miesparin työtehtävän peruuttamista perusteena heidän rekisteröity parisuhteensa. Lähetysseura pysyi päätöksessään ja ilmoitti vastauksessaan, ettei nimityksen perumiselle ole aihetta.
Kotimaa24 kysyi asiaa kirjelmän ensimmäiseltä allekirjoittajalta, Oulaisten kirkkoherra Matti Hirvilammelta.
Lehti tiedusteli Hirvilammelta, miksi hän haluaa poiketa kirkolliskokouksen hyväksymästä syrjimättömyyden periaatteesta.
- Työsyrjintälainsäädäntöä ja yhdenvertaisuuslakia voi tulkita toisellakin tavalla, kun on kyseessä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta tai järjestö. Tällaisilla yhteisöillä on oikeus edellyttää työntekijöiltään sitoutumista työnantajansa oppiin ja uskoon ja edellyttää työntekijöiltään myös opin mukaista elämää. Tämä ei ole kiellettyä syrjintää.
Hirvilampi katsoo siis kirkon opin ohittavan maallisen lain.
Lehti tiedusteli työoikeuden professori Seppo Koskiselta:
- voiko esimiesasemassa oleva henkilö kuten kirkkoherra allekirjoittaa SLS-kirjelmän kaltaisen dokumentin, jossa poiketaan työlainsäädännön mukaisesta linjauksesta?
Seppo Koskinen ilmaisee kantansa:
– Minusta ei. Tällainen toiminta ei ole kirkkoherran aseman mukaista. Seuraava kysymys on, että mitä siitä seuraa. Ei tuollainen mielipide ole niin olennainen, että tarvitsisi ryhtyä sen suurempaan kuin keskustelemaan asiasta. Jos tilanne jatkuu ja konfliktista tulee selkeämpi, sitten siihen aletaan puuttua. Jos syrjintää tapahtuu, se on sitten suurempi kysymys. Seksuaalinen suuntautuminen kuuluu yksityiselämään, sen ei tule vaikuttaa päätöksenteossa.
Kotimaa 24: Professori: SLS-kirjelmän allekirjoittaminen ei sovi kirkkoherralle
Toimittaja Johanna Korhosen mielipidekirjoitus Vantaa Laurissa