Kolme lukion opettajaa poisti syyskuussa Järvenpään lukion oppilaiden oppitunnilla tekemät kantaaottavat työt lukion tiloista ja toimitti ne roskikseen. Töissä oli otettu kantaa homoihin, kondomin käyttöön ja ns. pakkoruotsiin.
Asiasta kertoi Keski-Uusimaa -lehti lauantaina.
Lukion kuvataideopiskelijat olivat koonneet Facebook-päivityksistä tilataideteokseksi syyskuun puolessavälissä ja äidinkielen opiskelijat taas kiinnittäneet vaikuttamaan pyrkiviä julisteita useisiin paikkoihin koulussa. Lehden mukaan pian sen jälkeen kolme opettajaa hävittivät työt.
Oppilaat olivat tiedustelleet yhdeltä opettajalta syytä tuhoamiselle. Opettaja oli lehden mukaan kuvannut työtä epäsopivaksi kouluympäristöön, koska se sisälsi sopimattomia sanoja, kuten "homo". Järvenpään lukion rehtori Marja-Liisa Lehtiniemi arvelee Keski-Uusimaa -lehdelle, että taustalla on väärinymmärryksiä puolin ja toisin. Lisäksi rehtori sanoo töitä sijoitetun luvattomiin paikkoihin.
Lukio-opiskelija Sofia Tvaltvadze ihmetteli sen jälkeen opettajien toimintaa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry:n Rönsy-verkkojulkaisussa julkaistussa kolumissaan.
Tvaltvadze muistuttaa kirjoituksessaan, että yhteiskuntaopin tunneilla puhutaan vaikuttamisen tärkeydestä ja ottaa esiin ristiriidan nyt tapahtuneen kanssa. Hän ilmaisee myös harminsa siitä, että opettajat eivät ole pyytäneet töiden tekijöiltä anteeksi.
- Meille oppilaille tämä on uusi tilanne, emmekä osaa ajaa oikeuksiamme auktoriteetteja vastaan. Tästä eteenpäin tulemme todennäköisesti vain välttelemään katsekontaktia näiden opettajien kanssa muistuttaen itseämme aina siitä, että pian tästäkin laitoksesta pääsemme pois, Tvaltvadze päättää kirjoituksensa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry:n Rönsy-verkkojulkaisussa.
Keski-Uusimaa -lehden mukaan lukion rehtori sanoo, ettei kantaaottaviakaan töitä haluta kieltää, vaan Järvenpään lukiossa kannustetaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Hän samalla muistuttaa, että on oltava tarkkana, ettei loukata ketään esimerkiksi uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen takia.
Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käsitteleminen lukion ja peruskoulun opetuksessa on aiemminkin herättänyt keskustelua. Kriittisten näkemysten mukaan opetuksessa aihepiiriä käsitellään edelleen hatarasti ja marginalisoiden. Joidenkin näkemysten mukaan yksittäisen opettajan suhtautuminen vähemmistöihin voi vaikuttaa siihen, miten aihepiiriä käsitellään.
Keski-Uusimaa: Kantaaottavat työt pois lukion tiloista
Rönsy: Perjantaikolumni: Mitä tehdä, kun opettaja kieltää homot, kondomit ja pakkoruotsista puhumisen