Tasa-arvoisen avioliittolain kannatus 58 prosenttia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 14

Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä kannattaa 58 prosenttia suomalaisista, 34 prosenttia vastustaa ja 8 prosenttia ei osaa tai halua ottaa asiaan kantaa.

Tahdon2013-kampanjan Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen tulokset esiteltiin 19. syyskuuta Helsingissä Galleria Forum Boxissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, josta tutkimuksen lukuja välitettiin maailmalle Twitter-viestein.

Tahdon2013-kampanjan Taloustutkimukselta tilaama selvitys suoritettiin tehtiin Telebus-kyselynä viikolla 37. Kyselyyn vastasi 1006 suomalaista.

Tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin seuraavaa: Tasa-arvoinen avioliitto tarkoittaisi, että myös samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon säädettäisiin avioliittolaissa ja rekisteröidystä parisuhteesta luovuttaisiin. Laki ei kuitenkaan velvoita kirkkoa vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, sillä lakimuutos koskisi voimaantullessaan vain maistraatissa suoritettavaa vihkimistä. Kannatatteko tällaista avioliittolakia?

Avioliittolain uudistamisella kannatusta läpi puoluekentän

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tasa-arvoisen avioliittolain kannatus ei katso puoluekantaa, selviää Tahdon2013-kampanjan ja Taloustutkimuksen tekemästä tuoreesta kyselystä. Eniten tukijoita löytyi Vihreän Liiton ja SDP:n äänestäjistä: Vihreiden kannattajista 74 prosenttia ja SDP:n kannattajista 72 prosenttia puoltaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Julkisesta keskustelusta ja poliitikkojen kannanotoista poiketen tasa-arvoiselle avioliittolaille löytyy paljon tukijoita myös Perussuomalaisten äänestäjistä. Kyselyyn vastanneista perussuomalaisista jopa 49 prosenttia kannattaa ja 10 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Eduskuntapuolueista yksikään ei kerää taakseen äänestäjiä, joiden enemmistö vastustaisi tasa- arvoista avioliittolakia. Kokoomuksen kannattajista 66 prosenttia, Suomen ruotsalaisen kansanpuoleen kannattajista 59 prosenttia ja Keskustan kannattajista 46 prosenttia puoltaa lakimuutosta.

Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien kohdalla luvut eivät ole vertailukelpoisia, koska kyselyyn vastanneista on puolueiden kannattajia liian vähän.

Kannatusta kaikissa maantieteellisissä ja ikään liittyvissä ryhmissä

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat eivät rajaudu mihinkään tiettyyn ikäryhmään. Taloustutkimuksella Tahdon2013-kampanjan teettämän selvityksen mukaan tukea löytyy kaikenikäisten keskuudesta.

25–34 -vuotiaista 77 prosenttia kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, 18–25 -vuotiaista vastaavasti 68 prosenttia. Vanhempiin ikäluokkiin siirryttäessä ei tapahdu kannatuksen laskua, sillä 35–49 – vuotiaista 61 prosenttia kannattaa lakimuutosta. 50–64 -vuotiaistakin puolet puoltaa tasa-arvoista avioliittolakia. Ainostaan 65-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa vastustajia oli enemmän kuin kannattajia.

Kannattajia löytyy niin ikään tasaisesti ympäri Suomea. Eniten tukijoita löytyy niistä kyselyyn vastanneista, joiden kotipaikka on Turku tai Tampere: heistä 71 prosenttia puoltaa tasa-arvoista avioliittolakia. Pääkaupunkiseudulla vastaava prosentti on 66. Muissa yli 50 000 asukkaan kaupungeissakin tasa-arvo saa selkeän kannatuksen 59 prosentilla. Pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa kannattajat kuuluvat myös enemmistöön: 51 prosenttia kannattaa ja 11 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Uuden kyselyn tulokset ovat linjassa viimeaikaisten tutkimusten antamien tulosten kanssa.

Huhtikuussa 2013 julkaistun Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämän selvityksen mukaan avioliittolain avaamista samaa sukupuolta oleville pareille kannatti 57 prosenttia suomalaista. Muutosta vastusti tuolloin 34 prosenttia vastaajista. Keväällä 2012 Setan Taloustutkimuksella teettämä vastaava selvitys kertoi 47 prosentin kannatuksesta ja 38 prosentin vastustuksesta. Silloin 11 prosentille vastaajista asialla ei ollut merkitystä ja 5 prosenttia vastaajista eivät osanneet sanoa.

Kannatusilmoitusten keruu kansalaisaloitteelle päättyy

Helsingissä järjestetty lehdistötilaisuus liittyy kannatusilmoitusten keruun päättymiseen kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä. Kaikkiaan yli 162 000 äänioikeutettua suomalaista on ilmaissut kannatuksensa aloitteelle. Lain vaatimat 50 000 nimeä saatiin kerättyä alle 15 tunnissa.

(Päivitetty klo 11.40. Lisätty tietoja kannatuksen suuruudesta asuinpaikkaan ja ikään liittyvissä ryhmissä)

Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen esitteli tutkimuksen tuloksia (Kuva: Vaeltaja2006)
Audio
Senni Moilasen esitys kuunneltavana (Tallennus: Vaeltaja2006)

www.tahdon2013.fi/tutkimus
Tahdon2013: Tasa-arvoinen avioliittolaki on koko Suomen asia!
Yli puolet suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia (7.4.2013)

14 kommenttia

Uutisessa mainitun kyselyn tulosten mukaan tasa-arvoista avioliittolakia kannatettiin nuorten ja vanhojen keskuudessa seuraavasti:

25-34 -vuotiaat 77 %
---
50-64 -vuotiaat 50 %
64+ -vuotiaat 42 %

Kannatus suurissa kaupungeissa:

Turku 71 %
Tampere 71 %
Helsinki 66 % (kaupunkiseutu)

Muissa yli 50 000 asukkaan kaupungeissa kannatus oli keskimäärin 59 %.
Pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa kannattajat muodostivat enemmistön 51 prosentilla.

Ammattiryhmistä eniten kannatusta tasa-arvoinen laki sai ylempien toimihenkilöiden joukossa ja vastustusta maanviljelijöiden keskuudessa.
Peräti 90 prosenttia kotiäideistä ja -isistä ilmoitti kannattavansa lakia.

Kommenttia muokattu: 19.09.2013 klo 12:28
  • 2 / 14
  • ERKKI - VAASA
  • 19.9.2013, 19.14
Nyt on tietysti paljon kiinni kansanedustajien asenteista miten he tähän lakiesitykseen suhtautuvat. Kuten aiemminkin olen todennut ei eduskunnan kokoonpano ole muuttunut entisestä vaan on täsmälleen sama kuin keväällä!
Tietysti voisi tuntua uskomattomalta että kansanedustajat eivät ottaisi huomioon sitä että tasa-arvoista avioliittolakia kannattaa 58% suomalaisista. Edelleenkin kyse on myös Suomen julkikuvasta. Suomi haluaa samaistua Oikeisiin Pohjoismaihin ja niissäpä tämä laki jo on voimassa! Kuinka meillä, olemmeko ihmisoikeuskysymyksissä osa Venäjää eräänlaisena ”Länsi-Venäjänä” vai haluammeko todella kuulua ”Pohjoismaiseen Perheeseen”? Aikapa näyttää!