Suomen kansainvälistä seitsenottelumainetta pitkään ylläpitänyt Tiia Hautala, 41, kertoo itsestään ja seksuaalivähemmistöjä koskevista näkemyksistään Urheilulehden tuoreimmassa numerossa.
Hautala mm. sanoo urheilleensa ”vakuumimuovi koko persoonallisuuden ympärillä” ja ymmärtäneensä vasta aktiiviuransa jälkeen, että miten tärkeä asia seksuaali-identiteetti on urheilussa.
Tiia Hautala puhuu myös urheilupiirien suorasta ja epäsuorasta syrjinnästä.
- ”Aika yleinen on ollut sellainen mielipide että ihan OK mitä olette, kunhan olette hiljaa ja poissa muiden silmistä.”
Hautala toimii nykyään SUL:n otteluiden lajivalmentajana.
Urheilulehti on kahden viime viikon aikana ollut Suomen olosuhteissa poikkeuksellisen aktiivinen seksuaalivähemmistöjä koskevien aiheiden suhteen ja mm. peräänkuuluttanut tietoa suomalaisen urheilun arvoista ja korostanut vahvasti jokaisen oikeutta olla sitä mitä on.
Miesten ammattilaisurheilun puolelta kommentteja ei ole syystä tai toisesta juurikaan kuultu.
Toimittajan kommentti
Tiia Hautalan haastattelu tuo olennaisesti esiin sen, että kyse ei ole vain Venäjän lainsäädännöstä, vaan jokaisen – myös urheilijoiden – perusasioihin ja perusoikeuksiin liittyvästä asiasta. Vuosia kansainvälistä mediaa perässä myös Suomen urheilumedia on alkanut tarttua aiheeseen. Toivoa sopii, että itsepintainen vaikeneminen ei lannista mediaa.
Sen sijaan kunniattomuusmaininnan ansaitsee suomalainen miesten ammattilaisurheilu, joka on järjestelmällisesti jättänyt tarttumatta kaikkiin sille tarjottuihin tilaisuuksiin hoitaa asia kuntoon. Silti miesten huippu-urheilun status (ja rahoitus) on eri kaliiberia naisten sarjojen kanssa; hyvin usein puhutaan joukkueista ja naisten joukkueista.
Suomen urheilu on peruskysymysten äärellä. Onko siinä kyse urheilusta, viihteestä vai bisneksestä? Tai missä suhteessa kutakin edellä mainittua? Hiljaisuus ei enää ole vaihtoehto, jos Suomen urheilun halutaan olevan pystyssä vielä vuosikymmenen lopulla. Urheilun vaikeneminen ei seksuaalivähemmistöistä ei ole helppo ratkaisu. Sen on yksinkertaisesti häpeällinen ratkaisu.