Homokieli katoamassa Englannissa ja Walesissa

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Cambridgessä tutkijat keräävät katoavia ja uhanalaisia kieliä World Oral Literature Projectissa.. Listalla on 3524 tällaista kieltä. Joukossa on mm.: sorbin kieli, baijerin kieli, meän kieli, karjalan kielet ja tverin karjala.

Listalle on päässyt Englannin ja Walesin alueella ennen vuotta 1967 käytetty homojen oma salakieli Polari.Tarkoitus oli selvä: oli pystyttävä kertomaan yksityisiä asioita ilman, että käytti sanoja 'homo' tai 'toiletti' tai 'kalu'. Siinä kielessä oli noin 500 omaa sanaa, jotka tulivat cockneyn lontoolaisslangista, italiasta, ranskasta ja latinasta. Bobby ei heti iskenyt käsirautoja ranteisiin, kun ei ymmärtänyt, mistä puhutaan. 'Molly' oli homomies, 'trade' oli seksuaalista kanssakäymistä, 'carts' tai 'cartso' oli miehen elin. 'Chicken' oli nuori kaveri, 'cottage' oli pömpeli tai oikeammin käymälä. Oli myös sanojen muunnoksia, esim. takaperin 'ecaf' on kasvot (face) ja 'riah' on hiukset.

Antropologi Mark Turin kertoo Daily Telegrafissa, että kieli on osa ihmisen identiteettiä ja kieli vaikuttaa siihen, miten ihminen havaitsee maailmaa.


Suomessa transihmisillä oli oma sisäinen murre

Suomessa ehkä oli jotain alkua tällaiselle omalle kielelle. Parhaita esimerkkejä ovat 96-lehden pakinoitsijan Bibinetten juoru- ja mielialatarinat. Mikään oma kieli ei ole kyseessä, mutta se on selkeästi oma slangi, "siskoslangi", jota mikään muu ryhmä ei käyttänyt. Siinä on paljon mukana suomenruotsia, englantia ja ranskaa. Jotkut näyttelijät jäljittelivät mielellään näitä "siskojen" puhetapoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Bibinette pakinoi 96-lehdessä vuodesta 1969 ainakin 1970-luvun loppupuolelle. Näin Bibinetti kuvaa vuoden 1970 vapun juhlintaa Kalevankadun kerhohuoneistossa, kieli on silloisen transihmisen kieltä:

Smaque-snmack ja heissan taas!

Oo, my dears, te ette VOI tiätää kuin upee toi kuuluisa Walpurgis oli tääl toimistoss! No kas kui noi alkuu meil on ah aivan ihanainen clubihuaneisto ku suures maailmas ainaskii. No, oikei se on kellariss, mut siis nii fantastine paikka, ettei oo tottakaa, baarineidit ja kaikki.
-----
You know darlings, kansall' svengas ku kualemantauti, eleganttii tanssii ja nii edespäin, ettei ollu mitään määrää millään, siis oi niin OH mahtavaa. Mut sokeri pohjassa, dearies, ku keskiyällä se suuri Scandaali tapahtu. Joku krhm monipualinen härra oli myös saapunu paikalle poika- ynnä tyttöystävän kera ja catzo: ku kello nappas dundeelliset keskiyän lyännit, ni siin meni kans kyseisen daamin hermot ja sit se oli varsinaine mustasukkasuusdraama pystys et hupsassaa vaa. Eihä siin mitä, kylhä siskotki ain sillon tällön saa hystiksii et kyl NIIHI on totuttu, mut tää oli jotain aiva extraspecial.Kas ku tän härran boyfrendi kans vähä poltti päreensä ja oli tehdä piänii muutoksii edelä mainitun kiltsin kasvojen luuston rakenteeseen. Just joo. Nyrkeillä, rakkaani, nyrkeillä - aika kivan näköst sit olikii... KRHM oh anteeks, mut ain vähä lipsahtaa - mikä must menee kyl vähä liian pitkälle, ku TODELLINE herrasmiäs ei koskaa tinttaa ketää hianoo Ladyy vaste kuanoo, et akka pidä turpas kii, ei ainakaa julkisel paikal.

Yllämainitul ladylla oli kyl edellee nuttura vähä kireellä ja tais kännytki pakkaa vähä sheikkaa, mut äkkiä se apu löyty ku miästä riitti ympärillä vaikka huru mycke. Kyseine daami otti tukee aika ilosesti noin suunnillee kaikist härroist, jotka vaa ulottuvil oli. Shalala, mä sanon vaa. Täti ei kai oikein tiänny et kaikki härrat ei oo yhtä avoimii ku sen kundi, ku jotkut sattuu tykkään vaa toisist herroist, jopa nii paljo, ettei ees sisko kelpaa.


Seksisanakirjoista löytyy homoseksi-sanoille kymmenittäin eri väännöksiä. Ne eivät ole mitään kieltä, vaan homofobien (mm. pakinoitsijoiden) luomaa sanastoa (esim. mustan rei'än ritari). Niillä on tarkoitus loukata.

1 kommenttia

Polari katoamassa Walesin alueella? Poliri on kyllä tietääkseni keskittynyt Lontooseen...Polaria muistuttavaa Parlyaree:ta on käytetty laajemmin Englannissa karnevaaliväen keskuudessa.
Kieli on kehittynyt Lontoon murteesta, italiasta, merimiesten puheesta ja varkainen koodikielestä. Palaria puhuttiin kalamarkkinoilla, huvipuistoissa ja varsinkin teatteriväen keskuudessa, josta kieli siirtyi homojen "salakieleksi".

Englannissa kielen suosio nousi 1960-luvulla "Julian and Sandy" TV sketsien kielenkäytössä, osa homomiehistä kerrotaan hylänneen Polaren kun sen salaisuudet aukenivat suurelle yleisölle. Polarista luovuttiin jo senkin takia kun katsottiin olevan myös nyt poliittisesti vapautuneessa ilmapiirissä liian campia, feminiinistä ja leimaavaa. Kielen katsotaan vieläkin vahvistavan negatiivisia ennakkoluuloja.

Joulunpyhinä voi syventyä vaikka Polariksi käännettyyn raamattuun;
http://www.thesisters.demon.co.uk/bible/

Have a Bona Christmas and a Fantabulouso New Year! *Mwah xx