• audinkopoika

Kaamosmasennusta ja tutkimuksia

Kahvinjuonti näyttää suojaavan Parkinsonilta

Suomalaisen seurantatutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia havaintoja kahvinjuonnin suojaavasta vaikutuksesta Parkinsonin tautiin, uusimmassa Kansanterveys-lehdessä todetaan.

Vähintään neljä kuppia kahvia päivittäin juovilla oli 40 prosenttia pienempi riski sairastua Parkinsonin tautiin kuin niillä, jotka joivat kahvia 0–3 kuppia päivässä. Lisäksi havaittiin, että riski sairastua pieneni, mitä enemmän kahvia juotiin. Tutkittavien keskimääräinen kahvin kulutus oli noin viisi kuppia päivässä.

Brittitutkimuksesta saatujen havaintojen perusteella on myös arveltu, että yhteys selittyisikin luonteenpiirteillä. Uutispalvelu Duodecimin uutisoiman tutkimuksen mukaan Parkinson-potilaat olisivat luonteeltaan pidättyväisempiä ja vähemmän taipuvaisia riskinottoon kuin terveet verrokit.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että riskejä ottavat ja elämyshakuiset henkilöt ovat muita alttiimpia tupakoimaan ja juomaan alkoholia. Elämyshakuiset ovat taipuvaisia myös kahvinjuontiin.

Lähde: http://elisa.net/ruokajaviini/uutiset/3062.html

No onneksi itse olen kyllä kahvin suurkuluttaja, aamulla ensimmäiseksi kahvia, jotta kone käynnistyy. Mites muilla? Onko kahvi teidän juomanne?

Kaamosmasennusta

Kaamosmasennuksen taustalla näyttää olevan ainakin kolme geeniä. Nämä yhdessä kasvattavat masennukseen sairastumisen riskin nelinkertaiseksi. Kansanterveyslaitoksen ja kansainvälisten tutkijoiden ryhmä havaitsi, että kyseiset geenit vaikuttavat vahvasti ihmisen sisäisen kellon toimintaan. Tavanomaisesta poikkeavat geenimuodot saattavat häiritä tätä sisäistä kelloa.

Kaamosmasennuksen oireet alkavat yleensä lokakuussa, kun valon määrä vähenee ulkona. Oireita ovat masentunut mieliala, vetäytyminen, keskittymisvaikeudet ja ärtyneisyys. Niistä kärsii noin joka sadas suomalainen.

Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kokee joitakin kiusallisia kaamosoireita. Vain kymmenen prosenttia suomalaisista sanoo, ettei vuodenaikojen vaihtelu vaikuta lainkaan mielialaan.

Lähde: http://elisa.net/uutiset/kotimaa/?id=37811699

Itselläni varmaan on kaamosmasennus, joka johtuu kosteasta ja pimeästä säästä. On sillai surkee olo, kun ei oikein voi olla ulkona, kuten kesällä.
Olen kesäihminen koko ”ruumiiltani” sekä sielultani.
Mites teillä, podetteko kaamosmasennusta?

4 kommenttia

arkadas

4.10.2007 06:13

Jee suklaata ja kahvia (edellinen aikaisemman tutkimuksen perusteella, jossa mainittiin, että n 45 gr tummaa suklaata päivässä ehkäisee masennusta). Mitä tähän kaamosmasennukseen tulee - ehkä jossain määrin poden sellaisesta. Lienee syynä pitkälti se, syksyn/talven aikana töissä olo ajottuu siihen muutaman tunnin valoisaan aikaan (niinkuin useimmilla).

Kauneuspilkku

4.10.2007 11:23

masenus on mun kohdalla liian voimakas sana. Mutta kyllä pitkä pimeä jakso vaikuttaa siihen, että on vähän vetämättömämpi ja jotenkin ehkä saamattomampi. Pidän kuitenkin kaikista vuodenajoista - kesäkin on kesä siksi, että välillä on syksy ja talvi: )

tellus

4.10.2007 16:26

Harmaus voi olla sisäistä tai ikkunan ulkopuolista. Jos elämä on harmaa niin voi syyttää ilmatilaa tästä kaamosmaisesta fiiliksestä. Se on helpompaa ja suojaisampaa kuin katsoa peiliin.

Mutta kyseisiä kaamosmasennusoireita kyllä ainakin multa löytyy keskellä kesääkin, vaikka kuinka aurinko mollottaisi päällä. Toki aurinko tekee asiat kirkkaammaksi ja kevyemmäksi. Missä se nytkin on kun sitä kaipaisi. Per..

martin

14.10.2007 20:51

Kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker!