• Juksteri

Ryhmäkäyttäytymistä

Vielä muutama tunti aikaa löytää hyvä mies tai nainen 619 ehdokkaan joukosta tekemään parempia päätöksiä kunnanvaltuustossa kuin mitä itse osaisin tehdä.

Tässä sitä taas ollaan. Vaalikoneet vertaavat epävarmoja vastauksiani ehdokkaiden vastauksiin, ja antavat yhtä tarkan tuloksen kuin deittipalvelut. Jotkut tarjoavat ohjeeksi sitä, että pitäisi valita oikea puolue, vaan kun mikään puolue ei tunnu oikealta. Toiset ehdottavat, että ehdokas kannattaisi valita läheltä omaa asuinpaikkaa, koska puolueesta riippumatta ehdokkaat vetävät kotiseutuunsa päin, mutta mitä jos ehdokas ei tulekaan valituksi? Myös ehdokkaan ikä on joidenkin mielestä syytä olla lähellä omaa ikää, koska elämäntilanne on silloin todennäköisesti lähempänä omaani. Todennäköisesti ikäiseni ehdokas on kuitenkin perheellinen kahden-pilkku-kolmen lapsen vanhempi, jonka arjen yhtymäkohdat ovat melko kaukana omistani. Hauskannäköinen ehdokas voisi myös olla yksi kriteeri, eräänlainen missi-/misterkilpailuhan kunnallisvaalikin on.

Luulen kuitenkin löytäneeni itselleni ehdokkaan omalla menetelmälläni. Hänellä tuntuisi olevan järki päässä ja sydän paikallaan. En ole jutellut hänen kanssaan, mutta muistan joskus istuneeni myöhäisjunassa häntä vastapäätä, kun molemmat ovat palanneet kotiin iltaa viettämästä. Ehkä hän ajaa myös kaltaisteni ristiriitaisten ihmisten etua ja sallii ryhmäkäyttäytymistä sekä siitä poikkeamista.

Kuvassa eilistä kampanjointia itäisen naapurikaupungin puolelta. Kuvan henkilö ja puolue eivät edusta poliittista ideologiaani, koska sellaista minulla ei ole. Oli vain hauska saada samaan kuvaan kolme alastonta seppää ja punaisia palloja.