Tasa-arvoinen avioliitto on ”vallannut” uuden territorion, Etelä-Amerikan suurimman ja väkirikkaimman valtion Brasilian. Useat valtiot, kuten Uruguay ja Argentiina, ovat hyväksyneet lait, joilla tunnustetaan homoavioliitot, mutta Brasilian tapauksessa nimenomaan juridinen päätös laajentaa homoliitot kattamaan koko liittovaltion.
Päätöksen teki Brasilian kansallinen oikeusneuvosto (CNJ).
Brasilian ylimmän tuomiovallan haltijan päätöslauselma merkitsee käytännössä homoavioliittojen laillistamista koko liittovaltiossa. Näin muodoin maistraatit ovat Kolumbian tavoin velvollisia hakemuksesta muuttamaan kaikki pysyvät parisuhteet avioliitoiksi, eivätkä ne saa kieltäytyä toimittamasta samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä avioliittoja.
Kaikki ei kuitenkaan ole ruusunpunaista Brasilian tasa-arvoisen avioliiton tulevaisuudelle, koska ainakin teoriassa liittovaltion kongressi voi alistaa CNJ:n päätöksen Brasilian korkeimman oikeuden käsiteltäväksi. Kongressi ei ole vielä hyväksynyt tasa-arvoista avioliittolakia. Saattaa olla, että edistyksellinen tuomiovalta ja vanhoillisempi kongressi taas joutuvat yhteentörmäyskurssille seurauksena siitä kiivaasta väittelystä, jonka evankelikaalisen pastorin ja kansanedustajan Marco Felicianon nimittäminen Brasilian ihmisoikeuskomission puheenjohtajaksi on synnyttänyt. Häntä on syytetty homofobikoksi ja rasistiksi.
Tuomari Joaquim Barbosa, joka on sekä korkeimman oikeuden että CNJ:n presidentti, vakuutti, ”ettei ole mitään järkeä odottaa kongressin säätävän lain siitä, että oikeudellinen päätös astuisi voimaan”. Barbosan mukaan korkeimman oikeuden päätettyä laillistaa pysyvät parisuhteet ja rinnastaa ne siviiliavioliittoon riitti, että nämä päätöslauselmat ”puetaan säädösten muotoon” ja ”harmonisoidaan”, minkä CNJ hänen mielestään teki toukokuun 15 päivänä.