Portugaliin harkitaan homoavioliittoja
PinkNews:n mukaan Portugalin sosialistipuolue PS ilmoittaa aikovansa ajaa samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeuden, jos puolue voittaa vaalit myöhemmin tänä vuonna.
Portugalin katolinen kirkko on reagoinut välittömästi ja voimakkaasti. Kirkon tiedottaja kertoi homoavioliiton uhkaavan Portugalin yhteiskuntaa. Kun kirkkoa syytettiin politikoinnista, sieltä vastattiin, että he vain toivovat voivansa "valistaa" äänestäjiä.
Naapurissa Espanjassa homoilla on rajun poliittisen väännön jälkeen täydet avioliitto-oikeudet. Se luo paineita Portugalille samaan suuntaan. Espanjan viime vuoden vaaleissa katolista kirkkoa syytettiin maan poliittisen toiminnan häiritsemisestä. Espanjan Vatikaanin lähettiläs esitti vastalauseensa Vatikaanin virkailijoille.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
3 kommenttia
Tätä uutista seuranneista parista lukijakommentista Portugalista saa sen kuvan, että katolisen kirkon vaikutusvalta olisi merkittävästi pienempi, kuin Espanjassa. Kirjoittajien mielestä homoavioliittolain läpimenoa pidetään varsin mahdollisena, kunhan sellainen lakiesitys saataisiin aikaiseksi.
Ymmärtääkseni Espanjassa katolisen kirkon vaikuusvalta ei ole kovin suuri, verrattuna Italiaan, Itävaltaan tai Puolaan. Keskustelin syksyllä parin portugalilaisen aktivistin kanssa, jotka sanoivat, että he eivät ole valmiita sellaiseen kompromissiin kuin Suomessa, siis erilliseen parisuhteiden rekisteröimiseen, vaan ajavat nimen omaan yhdenvertaisia avioliitto-oikeuksia.
Itse ole tässä asiassa tarkistanut kantaani. Aikaisemmin ajattelin, että homoilla ja lesboilla ei ole mitään syytä matkia heterosuhteita ja tavoitella aviolittooa, jolla ainakin sanana on vahva uskonnollinen sävy. Nyt näen, että termi ja sana avioliitto on otettava käyttöön tarkoittamaan ylipäätään kahden ihmisen solmimaa, virallisesti vahvistettua liittoa, siis julkinen kahden ihmisen välinen sopimus, jolla on tietyt oikeudelliset ja moraaliset seuraamukset.
Ei ole mitään syytä antaa kirkoille ja heteroille valtaa määrätä jonkin termin ja instituution, käsitteen, käytöstä, ja kahden, vaikka vain eri nimisen järjestelmän, ylläpitäminen väistämättä luo myös eriarvoisuutta. Keksikööt kirkot omille toiminnoilleen omat sanansa, jos niin haluavat.